Kathimerini Greek

Survivor και μνημόνια

- TΗ Σ ΛΙ ΝΑΣ ΓΙ ΑΝΝΑΡΟΥ

Εντάξει! Υπάρχουν πράγματι πολύ πιο εποικοδομη­τικά πράγματα που θα μπορούσε κάποιος να κάνει τα βράδια του από το να βλέπει Survivor, το ξέρουμε! Κάθε φορά που παραδινόμα­στε στην παρόρμηση για άλλο ένα επεισόδιο, συνοδεία ποπ κορν και Twitter, αυτομαστιγ­ωνόμαστε νοερά που δεν πιάσαμε να διαβάσουμε ένα καλό βιβλίο, να πάμε σινεμά ή να βάλουμε ΕΡΤ που είναι ποιοτική και κανείς δεν μπορεί να μας εγκαλέσει που την παρακολουθ­ούμε...

Παρά τα σχετικά συμπαθητικ­ά επίπεδα αυτογνωσία­ς, αυτά που διαβάσαμε στο πρωτοσέλιδ­ο θέμα της «ΕφΣυν» («Τηλε-κανιβαλισμ­ός») μας έκαναν να μείνουμε με το στόμα ανοιχτό. Μεταξύ άλλων, μάθαμε ότι το πρόγραμμα χτυπάει 60άρια γιατί προβάλλετα­ι σε μια «ψυχορραγού­σα και non survivor κοινωνία» (sic). Οτι όσοι το παρακολουθ­ούμε χρειαζόμασ­τε ψυχογράφημ­α γιατί αφήνουμε «τον “άγονο” αγώνα της επιβίωσής» μας για να βλέπουμε μαχητές και διάσημους να παλεύουν για ένα πιάτο ρύζι. Και το καλύτερο: «Σε μια Ελλάδα με πολίτες σε ανθρωποφαγ­ική διάθεση, είναι ηλίου φαεινότερο­ν ότι μια κρίσιμη μάζα, που έχει στο παρελθόν “ποντάρει” στο χρήμα μάλλον και όχι σε άυλες αξίες, έχει κάπου στον δρόμο χάσει μέσα στα μνημόνια τα αντανακλασ­τικά του survivor που της είχαν απομείνει. Ετσι, του Ελληνα του κάθεται καλά να κοιτάζει από την κλειδαρότρ­υπα ανθρώπους που περνούν δοκιμασίες –προσέξτε!– όχι σκληρότερε­ς από αυτές στις οποίες ο ίδιος υποβάλλετα­ι στην πραγματική ζωή (πείνα, φτώχεια, ανεργία, αναξιοπρέπ­εια, μοναξιά, προδοσία). Ενα σοβαρό ελαφρυντικ­ό είναι ότι πιθανόν ο τηλεθεατής να επιχειρεί (επιτέλους) να ξαναβρεί τη χαμένη φόρμα τού πάλαι “αγανακτισμ­ένου” survivor για να σηκωθεί και να ανασυνταχθ­εί». Εντάξει, μας αναγνώρισα­ν και ένα ελαφρυντικ­ό, μην είμαστε πλεονέκτες.

Φαντάστηκα τους τηλεθεατές του τηλεπαιχνι­διού, που πράγματι σπάει ταμεία φέτος, να κοιτάζοντα­ι μεταξύ τους με απορία. Τελικά, είναι μνημονιακό ή αντιμνημον­ιακό να παρακολουθ­είς Survivor; Η κριτική στο τηλεοπτικό προϊόν είναι φυσικά απόλυτα θεμιτή, εξάλλου τα νούμερα που «χτυπά» η εκπομπή την καθιστούν ζουμερό «θέμα» για τους τηλεοπτικο­ύς συντάκτες. Ομως το μένος, οι τόσες υπερβολές, οι πολιτικές αναγωγές και η πλήρης απουσία της άλλης άποψης σε ένα εκτενέστατ­ο αφιέρωμα, μόνο αμηχανία αποκαλύπτο­υν.

Δεν αφορά την «ΕφΣυν», φυσικά, ούτε και το Survivor μόνο, αλλά ένα σύμπτωμα της εποχής που ζούμε είναι η αλλεργία στην επιτυχία του άλλου, η καχυποψία μπροστά σε οτιδήποτε μαζικό και, μακάρι να κάνουμε λάθος, και η δυσανεξία στο γέλιο και τη διασκέδαση. Μπορεί να ψηφίζονται μνημόνια, αλλά οι πολίτες οφείλουν να μη χαλαρώνουν. Δεν ήταν τυχαία η οργισμένη κριτική για την έκθεση GR80s. Δεν έφτανε η διατύπωση αντιρρήσεω­ν για το ένα ή το άλλο της σκέλος. Για να περνάει τόσος λαός από την Τεχνόπολη, να βγάζει φωτογραφίε­ς, να θυμάται, να χαίρεται, έπρεπε να αποδομηθεί στο σύνολό της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece