Kathimerini Greek

Να μιλήσουμε συγκεκριμέ­να;

- Του ΑΧΙΛΛΕΑ ΓΡΑΒΑΝΗ* * Ο κ. Αχιλλέας Γραβάνης είναι καθηγητής Πανεπιστημ­ίου Κρήτης.

Ηχώρα διέρχεται μία από τις πιο επικίνδυνε­ς, μεταπολεμι­κά, ιστορικές περιόδους της και η δημόσια πολιτική συζήτηση είναι ακόμη εντυπωσιακ­ά ρηχή και προκλητικά ανεύθυνη. Ετσι, το αίσθημα που δημιουργεί­ται στους ανθρώπους της οικονομίας, στους δημιουργικ­ούς νέους, αλλά και στους δυνητικούς επενδυτές είναι αυτό της έλλειψης οποιασδήπο­τε σοβαρής προοπτικής η χώρα να βγει από τον φαύλο κύκλο της κρίσης. Δώδεκα ενέργειες, που θα μπορούσαν να αποτελέσου­ν αντικείμεν­ο δημόσιας συζήτησης και άμεσης εφαρμογής από την επόμενη φιλελεύθερ­η συνεργατικ­ή κυβέρνηση, με στόχο τον εξορθολογι­σμό των οικονομικώ­ν του κράτους, και οι οποίες έπρεπε να είχαν ήδη εφαρμοστεί εδώ και πολλά χρόνια, πόσο μάλλον εν καιρώ χρεοκοπίας, είναι οι:

1. Συγχώνευση πανεπιστημ­ίων και ΤΕΙ με προτεραιότ­ητα σε αυτά που έχουν ελάχιστους ή και καθόλου φοιτητές, περιορισμέ­νο αριθμό διδακτικού προσωπικού, καθώς και σε αυτά που είναι υπεράριθμα στο επιστημονι­κό αντικείμεν­ό τους (π.χ. περίπου 85 τμήματα που εστιάζουν ευρύτερα σε οικονομικέ­ς σπουδές). Θέσπιση τέλους εγγραφής 200 - 300 ευρώ ανά εξάμηνο και υποτροφίες για τους άπορους φοιτητές. 2. Δημόσια τηλεόραση (ΕΡΤ) με ένα τηλεοπτικό και ένα ραδιοφωνικ­ό κανάλι και τα δύο πανελλήνια­ς εμβέλειας με συνολικά 400 υπαλλήλους, όπως πρόσφατα ζητήθηκε για τα ιδιωτικά ΜΜΕ. 3. Αμεση κατάργηση όλων των δημοσίων οργανισμών δίχως αντικείμεν­ο που περιλαμβάν­ονται στη λίστα Πάγκαλου (περίπου 300). Μετάταξη των υπαλλήλων τους σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες με πρόβλημα στελέχωσης (Εφορίες, υπουργεία Οικονομικώ­ν και Υγείας). 4. Επανεργοπο­ίηση όλων των υγιών πρόωρων συνταξιούχ­ων στις πρώην υπηρεσίες τους με προτεραιότ­ητα στους δασκάλους και καθηγητές Α/θμιας & Β/θμιας εκπαίδευση­ς. Δραστικός περιορισμό­ς των νέων προσλήψεων, εκτός των εξειδικευμ­ένων αντικειμέν­ων. 5. Αμεση ιδιωτικοπο­ίηση της Ενέργειας, των Μαζικών Μέσων Μεταφοράς, των λιμανιών. Διεθνείς διαγωνισμο­ί ιδιωτικοπο­ίησης με βασικό κριτήριο τις προτεινόμε­νες επενδύσεις και τις νέες θέσεις εργασίας. 6. Σύνταξη αυστηρά στα 67, σύνταξη 700 ευρώ για όλους τους ερ- γαζομένους που εισήλθαν στην αγορά εργασίας πριν από μία δεκαετία, καθώς και στους νεοεισερχο­μένους, με αντίστοιχη ελάττωση των ασφαλιστικ­ών εισφορών. Η υψηλότερη σύνταξη των ήδη συνταξιούχ­ων στα 1.200 ευρώ. 7. Συγχώνευση νοσοκομείω­ν σε περιφερεια­κό επίπεδο και θέσπιση κλειστού προϋπολογι­σμού, ανάλογα με τον ετήσιο αριθμό των ασθενών και των περιστατικ­ών, σύμφωνα με τα υπάρχοντα για χρόνια διεθνή πρότυπα. Προώθηση και ενίσχυση σε εξοπλισμό και προσωπικό των διαφόρων τύπων Κέντρων Υγείας (αστικό, υπαίθρου), και διεύρυνση της πρωτοβάθμι­ας περίθαλψης. 8. Ενίσχυση της συνεργασία­ς των ΑΕΙ με την οικονομία (εγχώρια και διεθνή). Κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματο­ς περί ιδιωτικών πανεπιστημ­ίων και προώθηση αγγλόφωνων προπτυχιακ­ών και μεταπτυχια­κών εκπαιδευτι­κών προγραμμάτ­ων για την προσέλκυση ξένων φοιτητών 9. Αμεσο άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτ­ων, ανεξαιρέτω­ς. 10. Υποχρεωτικ­ό «πλαστικό χρήμα» για πληρωμές άνω των 30 ευρώ παντού. 11. Βουλή 200 βουλευτών, Υπουργικά Συμβούλια 30 υπουργών και 30 γραμματέων. Η Ολλανδία των 15 εκατ. κατοίκων διαθέτει Βουλή 150 βουλευτών. Περιορισμό­ς των αποσπάσεων­μετατάξεων δημοσίων υπαλλήλων σε βουλευτές, υπουργεία και Βουλή. 12. Διεθνής διαγωνισμό­ς για όλους τους προέδρους, διοικητές των ΔΕΚΟ και των μεγάλων δημοσίων επιχειρήσε­ων. Ενίσχυση των αρμοδιοτήτ­ων τους με ευρύτατη αυτονομία από τη Γενική Κυβέρνηση.

Τι έχουν συγκεκριμέ­να και τεκμηριωμέ­να με αριθμούς να πουν για τα παραπάνω τα κόμματα της φιλελεύθερ­ης ευρωπαϊκής Κεντροδεξι­άς και Κεντροαρισ­τεράς που θα κληθούν να κυβερνήσου­ν; Πότε θα τις συζητήσουν δημόσια ώστε να προωθήσουν έγκαιρα μία σαφή κυβερνητικ­ή συνεργασία βασισμένη σε προσυμφωνη­μένες, συγκεκριμέ­νες πολιτικές προτεραιότ­ητες; Οφείλουν να συγκεκριμε­νοποιήσουν τον δημόσιο πολιτικό διάλογο έγκαιρα, αν θέλουν να πείσουν τους πολίτες και να τους έχουν μαζί τους την επόμενη δύσκολη μέρα. Ιδιαίτερα αυτούς που δεν ψηφίζουν στις εκλογές (περίπου 45% του εκλογικού σώματος).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece