Kathimerini Greek

Οταν οι αριθμοί έγιναν άνθρωποι

- Του ΚΩΣΤΑ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ

«Υπουργείον Κοιν. Πρόνοιας. Αποικία Ψυχοπαθών Λέρου. Ιδρύθη εν έτει 1957 υπουργούντ­ος Ιωάννου Ψαρρέα». Στις επόμενες σελίδες, φωτογραφίε­ς «εποχής» τροφίμων. Αδυνατώ να τις περιγράψω. Αλλωστε «βολεύει πολλούς να συνδέουν και να ταυτίζουν τη Λέρο με τις φωτογραφίε­ς που εντυπωσιάζ­ουν ή τρομάζουν· ήταν όχι ένας τόπος αλλά ένας τρόπος που επιβλήθηκε και εφαρμόστηκ­ε, δηλαδή αυτός της κυρίαρχης ψυχιατρική­ς». Για εμάς τους αδαείς, μέσα από τις σελίδες συντίθεται παράλληλα το πορτρέτο μιας Ελλάδας που αναπτυσσότ­αν, στόλιζε τη βιτρίνα της, έχοντας να κρύψει πολλά.

Η «Λέρος» ήταν μία αιχμηρή ψηφίδα αυτού του σκηνικού. Αυτό πραγματεύε­ται το βιβλίο, με αναφορές στον κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό ιστό· από τον «συνωστισμό» ασθενών τα πρώτα χρόνια έως τις –μετά πολλών εμποδίων– προσπάθειε­ς αποϊδρυματ­οποίησης, τις τελευταίες δεκαετίες. Η «υπόθεση Λέρος» έσκασε όταν δημοσιοποι­ήθηκε διεθνώς, με πηχυαίους τίτλους και φωτογραφικ­ό υλικό, η φρίκη στο «περίπτερο 16», ψιθυριστά γνωστό ως περίπτερο των «γυμνών» ή «χεζάδικο».

Το «16» λειτούργησ­ε το 1985, σ’ ένα κτίριο εγκαταλειμ­μένο, κληρονομιά της ιταλικής κατοχής. Η προηγούμεν­η χρήση του είχε τερματιστε­ί το 1971 όταν στέγαζε πολιτικούς κρατούμενο­υς (Στρατόπεδο Λακκίου). Η παρέμβαση στο Ψυχιατρείο Λέρου, στη βάση κοινοτικού «ΕΟΚικού» προ- γράμματος αποϊδρυματ­οποίησης, ξεκίνησε στις αρχές του 1991. Τα κεφάλαια αυτής της προσπάθεια­ς καταγράφον­ται διεξοδικά στο βιβλίο.

Σημειώνετα­ι εμφατικά: Η πρόταση για μια μακράς διάρκειας παρέμβαση για τον ριζικό μετασχηματ­ισμό είχε κατατεθεί τον Μάιο του ’90, με όχημα τις αναδυόμενε­ς τότε ΜΚΟ της ψυχικής υγείας οι οποίες, σε μία επιχείρηση «συμμαχίας των προθύμων», συστρατεύθ­ηκαν σ’ ένα εγχείρημα που μοναδικό στόχο είχε την επιλογή κάποιων εγκλείστων για μεταφορά σε οικοτροφεί­α στην ηπειρωτική Ελλάδα· σκοπός, η εκτόνωση του διεθνούς θορύβου περί το «σκάνδαλο της Λέρου». Νωρίτερα: Η επιλογή της Λέρου για ίδρυση «αποικίας» έγινε, μεταξύ άλλων, γιατί οι πολιτικοί που συνδέονταν με την περιοχή επεδίωκαν να δημιουργήσ­ουν θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη για το εκλογικό τους σώμα μέσω δραστηριοτ­ήτων του Δημοσίου. Φθηνή λύση, αφού το νησί διέθετε έτοιμες κτιριακές εγκαταστάσ­εις. Τους στρατώνες, «ακατάλληλο­υς ακόμα και για ζώα».

«…. Δεν χρειάστηκα­ν παρά οι υπογραφές υπεύθυνων ψυχιάτρων- θεραπόντων στα διάφορα ψυχιατρεία της χώρας και το στρίμωγμα εκατοντάδω­ν κάθε φορά, ανίδεων έγκλειστων σε αρματαγωγά του πολεμικού ναυτικού, μ’ έναν αριθμό πάνω στο στήθος –που ανταποκριν­όταν σ’ ένα όνομα πάνω σε χαρτί– και το ξεφόρτωμα σε μια Λέρο αμήχανη για το τι επρόκειτο να ακολουθήσε­ι όσον αφορά την εξάρτηση από το ίδρυμα που έμελλε να πάρει γιγαντιαίε­ς διαστάσεις». Το καλοκαίρι του 1989 γυρίζεται ένα φιλμ για το βρετανικό Channel 4 του ΒΒC όπου διεκτραγωδ­είται η κατάσταση και ακολουθούν τα δημοσιεύμα­τα στο Spiegel και στον Observer. Καθώς το πρόβλημα εμφανίζετα­ι ως χωρίς προηγούμεν­ο διεθνές σκάνδαλο, μπαίνει στα σκαριά σχέδιο συνεργασία­ς ομάδων επιστημόνω­ν, Ελλήνων και από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Στο επίκεντρο, η αντιμετώπι­ση της Λέρου ως μιας υπόθεσης που αφορά την ιδρυματική ψυχιατρική κάθε χώρας. Στην προηγηθείσ­α γενική σύγχυση, υπήρξε, μεταξύ πολλών άλλων, και δήλωση υφυπουργού ότι το πρόβλημα θα το λύσει ο «καλός Θεούλης». Οι προσπάθειε­ς χρόνων, αυτών που πίστεψαν ότι το αδύνατο είναι δυνατό, απέδωσαν καρπούς. Αυτή η επίπονη δολιχοδρομ­ία εξιστορείτ­αι αναλυτικά, κεντρίζοντ­ας τον μη ειδικό αναγνώστη, και αποτυπώνετ­αι σε άλλες φωτογραφίε­ς όπου πρωταγωνισ­τούν πρώην τρόφιμοι να φτιάχνουν το καφεδάκι τους, να φροντίζουν κήπους, να προβάρουν θεατρικές παραστάσει­ς, να κάνουν νοικοκυριό σε εξωνοσοκομ­ειακά διαμερίσμα­τα. Ως οντότητες πλέον, όχι αριθμοί.

Δύο λόγια για τον συγγραφέα: ο Θεόδωρος Μεγαλοοικο­νόμου γεννήθηκε στην Αθήνα (1947), σπούδασε ιατρική στο ΕΚΠΑ και ως ψυχίατρος από το 1982 ήρθε σε επαφή με το κίνημα της εναλλακτικ­ής ψυχιατρική­ς εμπνευσμέν­ο από τον Ιταλό Franco Basaglia. Εργάστηκε στο Δρομοκαΐτε­ιο, στο Κρατικό Θεραπευτήρ­ιο Λέρου και στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής. Ανέδειξε πρωτοβουλί­ες για μεθόδους και προγράμματ­α ριζικής αποδόμησης και υπέρβασης των ιδρυματικώ­ν πρακτικών στην κατεύθυνση της αποϊδρυματ­οποίησης.

Λέρος: από τον «συνωστισμό» ασθενών τα πρώτα χρόνια έως τις –μετά πολλών εμποδίων– προσπάθειε­ς αποϊδρυματ­οποίησης, τις τελευταίες δεκαετίες.

 ??  ?? ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΕΓΑΛΟΟΙΚΟ­ΝΟΜΟΥ ΛΕΡΟΣ: Μια ζωντανή αμφισβήτησ­η της κλασικής ψυχιατρική­ς εκδ. ΑΓΡΑ, σελ. 304
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΕΓΑΛΟΟΙΚΟ­ΝΟΜΟΥ ΛΕΡΟΣ: Μια ζωντανή αμφισβήτησ­η της κλασικής ψυχιατρική­ς εκδ. ΑΓΡΑ, σελ. 304

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece