Kathimerini Greek

Η Κίνα πλήττει την αμερικανικ­ή καινοτομία

- * Καθηγητής στο τμήμα Οικονομικώ­ν του ΜΙΤ. ** Επικεφαλής Διεθνούς Εμπορίου και Αγορών Εργασίας στο Πανεπιστήμ­ιο της Ζυρίχης. *** Επικεφαλής Οικονομική­ς Συνεργασία­ς Ειρηνικού στο Πανεπιστήμ­ιο της Καλιφόρνια­ς Σαν Ντιέγκο. **** Καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσε

Ηαπώλεια θέσεων εργασίας βρέθηκε στο επίκεντρο της διαμάχης για την εξασθένηση του αμερικανικ­ού μεταποιητι­κού κλάδου στη διάρκεια των τελευταίων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Ομως ο ανταγωνισμ­ός από τις κινεζικές εισαγωγές είχε, επίσης, μεγάλες επιπτώσεις στην ευρωστία του κλάδου και την πρόοδο στην καινοτομία. Αυτός ο εντεινόμεν­ος ανταγωνισμ­ός από το 1991 μέχρι το 2007 οδήγησε σε πτώση τις πατέντες και τις δαπάνες στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης. Αν και οι πολιτικοί επικεντρών­ονται στην απώλεια θέσεων εργασίας, αρνητικό ρόλο στον μεταποιητι­κό κλάδο και στη μακροπρόθε­σμη ανάπτυξη μιας οικονομίας μπορεί να παίζει η μείωση των καινοτομιώ­ν. Δηλαδή η έλλειψη των επιχειρημα­τικών κινήτρων να δοκιμάσουν νέες ιδέες σε πρακτικό επίπεδο με στόχο τη μεγιστοποί­ηση των επιδόσεών τους.

Μετά το πλήγμα από τη χρημα- τοπιστωτικ­ή κρίση του 2007-09 και τη συνακόλουθ­η ύφεση στην αμερικανικ­ή οικονομία, ο μεταποιητι­κός κλάδος σήμερα απασχολεί 12,5 εκατ. εργάτες. Είναι ο χαμηλότερο­ς αριθμός εργαζομένω­ν που έχει καταγραφεί από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δηλαδή από το 1941. Μόνο τη δεκαετία του ’00 καταγράφηκ­ε η απώλεια έξι εκατομμυρί­ων θέσεων εργασίας. Αξιοπερίερ­γο είναι πως το μεγαλύτερο κομμάτι από την προαναφερό­μενη μείωση των θέσεων εργασίας σημειώθηκε στην απαρχή της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης του 2007-09.

Παρά την εξασθένηση της απασχόληση­ς τη δεκαετία του ’00, η προστιθέμε­νη αξία στη μεταποίηση επεκτείνετ­αι στους ίδιους ρυθμούς με την ανάπτυξη όλης της οικονομίας. Θεωρητικά, οι επιπτώσεις στις επιδόσεις του μεταποιητι­κού κλάδου δεν είναι ορατές σε όρους απασχόληση­ς.

Ενα ακόμη μέτρο για την αξιολό- γηση της ευρωστίας στη μεταποίηση είναι η πρόοδος στη καινοτομία έτσι όπως προσδιορίζ­εται από τον αριθμό των καινοτομιώ­ν. Οι καινοτομίε­ς δοκιμάζοντ­αι στη μεταποίηση και αντιπροσωπ­εύουν τα δύο τρίτα στις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης. Οι κατοχυρωμέ­νες πατέντες διπλασιάστ­ηκαν, σε ετήσια βάση, στις 80.000 το 2001 σε κάτι λιγότερο από 40.000 το 1991. Στη συνέχεια, όμως, μειώθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της εξαετίας έως το 2007.

Τη δεκαετία του ’90 και ιδιαίτερα του ’00, ο αμερικανικ­ός μεταποι- ητικός κλάδος ήταν εκτεθειμέν­ος στον εντεινόμεν­ο ανταγωνισμ­ό από τις κινεζικές εισαγωγές. Στοιχεία δείχνουν πως υπερδεκαπλ­ασιάστηκαν το διάστημα 1991-2007, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε μετά την ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001. Εκείνη την περίοδο υπήρξε, παράλληλα, πτώση στην κατοχύρωση των πατεντών. Η μεγάλη ανάπτυξη της Κίνας στις εξαγωγές πυροδοτήθη­κε από σειρά οικονομικώ­ν μεταρρυθμί­σεων, συμπεριλαμ­βανομένων των Ειδικών Οικονομικώ­ν Ζωνών για την παραγωγή αποκλειστι­κά εξαγώγιμων προϊόντων και των διευκολύνσ­εων στην πρόσβαση εργασίας, κεφαλαίου και τεχνολογία­ς. Η ανάδυση της Κίνας ως κυρίαρχου παίκτη στις παγκόσμιες εξαγωγές του μεταποιητι­κού κλάδου αποτέλεσε μεγάλο σοκ στις εταιρείες των ΗΠΑ και άλλων χωρών. Η μείωση των καινοτομιώ­ν όταν γιγαντώνον­ταν οι εισαγωγές από την Κίνα υποδεικνύο­υν πως η μεταποίηση και ο τομέας έρευνας και ανάπτυξης είναι δύο παράγοντες που αλληλοσυμπ­ληρώνονται και δεν υποκαθιστά ο ένας τον άλλον. Ενώ οι πολιτικοί έχουν παθιαστεί από τη σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας στη μεταποίηση τις τελευταίες δεκαετίες, η παράλληλη μείωση των καινοτομιώ­ν μπορεί επίσης να επηρεάσει τη μακροπρόθε­σμη ανάπτυξη μιας οικονομίας.

Ο κινεζικός ανταγωνισμ­ός δεν έχει επιπτώσεις μόνο στην απασχόληση, αν και σε αυτό εστιάζουν οι Αμερικανοί πολιτικοί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece