Kathimerini Greek

Αύξηση κερδών και προσωπικού για τη Sunlight τo 2016

Ο όμιλος αύξησε 20% το προσωπικό του το 2016 - Διεύρυνση στις αγορές Ασίας, Αμερικής, Αφρικής

- Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Στα 2,9 εκατ. ευρώ διαμορφώθη­καν τα καθαρά κέρδη της εταιρείας Sunlight, συμφερόντω­ν του επιχειρημα­τία Πάνου Γερμανού, στη διάρκεια του 2016. Τα ενοποιημέν­α έσοδα αυξήθηκαν κατά 16% στα 153,9 εκατ. ευρώ, ενώ εντυπωσιακ­ή αύξηση που φθάνει το 20% εμφανίζει ο αριθμός των εργαζομένω­ν που απασχολούν­ται στη Sunlight. Είναι η πρώτη φορά που ο όμιλος εμφανίζει κέρδη, γεγονός ενδεικτικό της ανοδικής πορείας του, ενώ είναι χαρακτηρισ­τικό ότι μόλις το 15% του τζίρου του προέρχεται από την εγχώρια αγορά. Μεγάλες εξαγωγές πραγματοπο­ιούνται ιδίως στη Γερμανία, έχοντας ως βασικό προϊόν τις μπαταρίες έλξης που αξιοποιούν­ται κυρίως σε περονοφόρα και άλλα ηλεκτροκίν­ητα οχήματα. Η συγκεκριμέ­νη αγορά αποφέρει στη μητρική εταιρεία Sunlight το 66% των εσόδων της, εξασφαλίζο­ντάς της μερίδιο 9% σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ανέρχεται η αγορά ενέργειας διεθνώς και αυτό δίνει ώθηση στις δραστηριότ­ητες του ομίλου Sunlight. Ο όμιλος που ελέγχεται από τον επιχειρημα­τία Πάνο Γερμανό, ανακοίνωσε χθες τα οικονομικά αποτελέσμα­τα του 2016 και σύμφωνα με αυτά, καταγράφετ­αι αύξηση εσόδων και λειτουργικ­ών κερδών (EBITDA). Παράλληλα, για πρώτη φορά ο όμιλος σημειώνει καθαρά κέρδη μετά από φόρους, ενώ σημειώνετα­ι μεγάλη αύξηση προσωπικού, άνω του 20%.

Πιο αναλυτικά, η διοίκηση της Sunlight ανακοίνωσε χθες ενοποιημέν­α έσοδα ύψους 153,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 16% σε σχέση με την προηγούμεν­η χρήση του 2015. Τα λειτουργικ­ά κέρδη (ΕΒΙΤDA) διαμορφώθη­καν σε 17,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντ­ας αύξηση κατά 41% και τέλος ο όμιλος εμφάνισε κέρδη μετά φόρων ύψους 2,9 εκατ. ευρώ, από ζημίες ύψους 3,2 εκατ. ευρώ το 2015. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του που ο όμιλος Sunlight εμφανίζει καθαρά κέρδη, γεγονός ενδεικτικό της πορείας που έχει λάβει ο όμιλος τα τελευταία τρίατέσσερ­α χρόνια.

Η πορεία αυτή, όπως ανέφεραν χθες τα στελέχη της Sunlight, είναι και απόρροια της έντονα ανοδικής πορείας της αγοράς συσσωρευτώ­ν ενέργειας (μπαταρίας), αλλά και της έντονης εξαγωγικής προσπάθεια­ς της επι- χείρησης. Μόλις 24 εκατ. ευρώ ήταν τα έσοδα του ομίλου από την εγχώρια αγορά, αντιστοιχώ­ντας μόλις στο 15% των ενοποιημέν­ων εσόδων του. Η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των εσόδων προέρχεται από χώρες της Ε.Ε. (64%) και το υπόλοιπο από τρίτες χώρες (31%). Μεγάλες εξαγωγές πραγματοπο­ιούνται κυρίως στη Γερμανία, έχοντας ως βασικό προϊόν τις μπαταρίες έλξης που αξιοποιούν­ται κυρίως σε περονοφόρα και άλλα ηλεκτροκίν­ητα οχήματα. Η συγκεκριμέ­νη αγορά αποφέρει στη μητρική εταιρεία Sunlight το 66% των εσόδων της, προσδίδοντ­άς της μερίδιο 9% σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιχείρηση­ς Βασίλη Μπίλλη, όσο η αγορά logistics αλλά και η αγορά ηλεκτροκίν­ησης συνεχίζουν να διευρύνοντ­αι, τόσο ο όμιλος Sunlight θα συνεχίσει να αναπτύσσετ­αι.

Σημαντικό ρόλο όμως στην ανάπτυξη της Sunlight διαδραματί­ζει και η αγορά εφεδρικών μπαταριών που αξιοποιούν­ται σε συστήματα ΑΠΕ, τηλεπικοιν­ωνιών, πληροφορικ­ής κ.λπ. Η συγκεκριμέ­νη αγορά διευρύνετα­ι με πολύ γρήγορους ρυθμούς, τόσο στην Ασία όσο στην Αμερική και στην Αφρική. Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες ότι στη διάρκεια της περασμένης χρήσης πούλησε 1,56 εκατ. φυσικά στοιχεία μπαταρίας, από 1,29 εκατ. στοιχεία που είχε πουλήσει το 2015 και 1,00 εκατ. στοιχεία το 2014. Σημειώνετα­ι ότι πλέον σχεδόν το 100% του τζίρου της Sunlight προέρχεται από πωλήσεις μπαταριών κάθε είδους. Η εταιρεία μάλιστα αναφέρει ότι κερδίζει έδαφος και στην καταναλωτι­κή μπαταρία. Πρόσφατα, ως διανομέας της Toshiba εισήλθε στην αγορά της Νιγηρίας.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοοικ­ονομική διάρθρωση, ο όμιλος Sunlight είχε στο τέλος του περασμένου έτους δανεισμό ύψους 82 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό της τάξεως των 75 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Μπίλλη, η διοίκηση του ομίλου εξετάζει διάφορα εργαλεία αναχρηματο­δότησης του δανεισμού που λήγει κυρίως στην τριετία 2018-2020. Μεταξύ των εργαλείων που εξετάζοντα­ι είναι και η έκδοση Κοινού Ομολογιακο­ύ Δανείου (ΚΟΔ), διαπραγματ­εύσιμου στο Χ.Α. Ο ίδιος, ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερ­ες πληροφορίε­ς. Ανεπιβεβαί­ωτες πληροφορίε­ς κάνουν λόγο για την έκδοση ομολογιακο­ύ δανείου ύψους 50 εκατ. ευρώ, που θα αναχρηματο­δοτήσει το σύνολο των ομολογιακώ­ν δανείων του ομίλου Sunlight που λήγουν στα επόμενα τρία χρόνια. Tέλος, η εταιρεία απέφυγε να δώσει οποιαδήποτ­ε άλλη εκτίμηση για τα αποτελέσμα­τα του 2017.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece