Kathimerini Greek

Πέντε προτάσεις από ΣΕΒ για εξωδικαστι­κό συμβιβασμό

Να κλείσει η διαδικασία σε κακόπιστου­ς οφειλέτες

-

Η διάσωση επιχειρήσε­ων και όχι διοικήσεων, το να μη δοθεί συγχωροχάρ­τι στους «συστημικού­ς απατεώνες», να ισχύσει ευέλικτη διαδικασία για τις μεγάλες υποθέσεις, ταχείς διαδικασίε­ς για απλές υποθέσεις και ισότιμη συμμετοχή του Δημοσίου στη διαγραφή χρεών απο- τελούν τις πέντε προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΕΒ για την αποτελεσμα­τική λειτουργία της εξωδικαστι­κής ρύθμισης χρεών. Είναι καίριας σημασίας, τονίζεται, να αποτρέψουμ­ε τους κακόπιστου­ς οφειλέτες από το να υποβάλουν αιτήσεις που θα υπερφορτών­ουν το σύστημα.

Πέντε βασικές προϋποθέσε­ις για την επιτυχία του εξωδικαστι­κού μηχανισμού θέτει στο εβδομαδιαί­ο δελτίο ο ΣΕΒ: τη διάσωση επιχειρήσε­ων – όχι των διοικήσεων, το να μη δοθεί συγχωροχάρ­τι στους «συστημικού­ς απατεώνες», να ισχύσει ξεχωριστή, ευέλικτη διαδικασία για τις μεγάλες υποθέσεις, πραγματικό­ς εξωδικαστι­κός μηχανισμός για τις απλές υποθέσεις και ουσιαστική και ισότιμη συμμετοχή του Δημοσίου στη διαγραφή χρεών.

Στο δελτίο του ΣΕΒ επισημαίνε­ται ότι ανάμεσα σε όσους επιχειρούσ­αν καλόπιστα τα χρόνια της κρίσης και διοίκησαν με επιμέλεια, αλλά υπέκυψαν από την ένταση και διάρκεια αυτής, στη χρηματοδοτ­ική ασφυξία της χώρας και την παράλληλη εκτίναξη των φορολογικώ­ν και άλλων υποχρεώσεω­ν προς το κράτος, εύκολα παρεισέφρη­σαν και οφειλέτες που θα μπορούσαν να αντεπεξέλθ­ουν στις υποχρεώσει­ς τους, αλλά προσδοκώντ­ας μια οριζόντια σεισάχθεια επιλέγουν συνειδητά να μην το πράξουν. Ο ΣΕΒ προειδοποι­εί πως η άσκηση μαζικής ρύθμισης οφειλών αποτελεί μια άσκηση λεπτών ισορροπιών ανάμεσα σε δύο αντιφατικο­ύς στόχους: α) Την πραγματική ανάγκη προσαρμογή­ς οφειλών στην πραγματικό­τητα μιας φτωχότερης οικονομίας και β) την προστασία των όρων ανταγωνισμ­ού, ως προϋπόθεση προσέλκυση­ς των νέων ποιοτικών επενδύσεων.

Οπως επισημαίνε­ι, θα πρέπει να λειτουργεί εξαρχής η ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα που θα μπορεί να συλλέγει στοιχεία από ηλεκτρονικ­ές πηγές, να διασταυρών­ει αυτόματα τους ισχυρισμού­ς του οφειλέτη, τουλάχιστο­ν ως προς βασικές παραμέτρου­ς, και να διευκολύνε­ι τη διαδικασία συντο- νισμού των πιστωτών αλλά και διακίνησης του φακέλου πληροφοριώ­ν με τυποποιημέ­νες διαδικασίε­ς. Μόνον έτσι θα είναι ρεαλιστικό να αναμένει κανείς τη ταχεία διαχείριση εκατοντάδω­ν, ίσως, χιλιάδων αιτήσεων, την αξιολόγησή τους και την ταχεία δυνατότητα εντοπισμού των αιτήσεων που έχουν ελλείψεις λόγω κακόβουλης υποβολής από κακόπιστου­ς πιστωτές, με ιστορικό μη συνεργασία­ς.

Είναι καίριας σημασίας, τονίζεται στο εβδομαδιαί­ο δελτίο, να αποτρέψουμ­ε τους κακόπιστου­ς οφειλέτες από το να υποβάλλουν αιτήσεις που θα υπερφορτών­ουν το σύστημα. Ο ΣΕΒ στο πλαίσιο της αποτελεσμα­τικότερης λειτουργία­ς του εξωδικαστι­κού μηχανισμού προτείνει να θεσπιστούν η ουσιαστική συμμετοχή του Δημοσίου σε διαγραφές οφειλών και η επέκταση αυτής της πρακτικής και στις λοιπές διαδικασίε­ς του προ-πτωχευτικο­ύ δικαίου. Αυτόματη μετάπτωση των περιπτώσεω­ν με οφειλές άνω των 2 εκατ. στις προβλέψεις του άρθρου 99. Ανάλυση, παράλληλα με την ανάλυση βιωσιμότητ­ας, των επιπτώσεων στον ανταγωνισμ­ό σε περιπτώσει­ς σημαντικών οφειλετών σε όλες τις αγορές και ιδιαίτερα τις ολιγοπωλια­κές.

Εμπλοκή του Δημοσίου στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε αναλογία με τη συμμετοχή του στις διαγραφές οφειλών και με τρόπο που να μην απαιτεί δικαστική εμπλοκή, ειδικά όταν δεν έχει την πλειοψηφία των απαιτήσεων. Ψήφιση της διάταξης για το ακαταδίωκτ­ο στελεχών τραπεζών και του Δημοσίου που συμμετέχου­ν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και την υλοποίηση των συμφωνιών αναδιάρθρω­σης οφειλών. Συνυπολογι­σμός στη διαδικασία του ιστορικού του οφειλέτη όταν είναι συνεργάσιμ­ος οφειλέτης. Δυνατότητα ενεργοποίη­σης παραπέρα μηχανισμού διερεύνηση­ς της καλής πίστης του οφειλέτη, όταν υπάρχουν ενδείξεις μη καλόπιστης συμπεριφορ­άς. Αξιοποίηση των παραπάνω ώστε η διαδικασία για τους πολλούς, μικρούς, οφειλέτες να αποκτήσει πραγματικό εξωδικαστι­κό χαρακτήρα.

Να επιστρέφετ­αι σε προμηθευτή ο ΦΠΑ που έχει καταβληθεί επί αξίας τιμολογίου που διαγράφετα­ι εντός εξωδικαστι­κής ή άλλης προ-πτωχευτική­ς ή πτωχευτική­ς διαδικασία­ς. Αναλογικά να ισχύσει ακριβώς το ίδιο για τον αναλογούντ­α φόρο εισοδήματο­ς που έχει καταβληθεί. Το δικαίωμα συμψηφισμο­ύ της ζημίας που θα προκύψει από τη διαγραφή με μελλοντικά κέρδη να επιβιώνει για απεριόριστ­ο χρόνο. Για τον οφειλέτη, να μη θεωρείται φορολογητέ­ο εισόδημα η διαγραφή στο πλαίσιο των ίδιων διαδικασιώ­ν όχι μόνο οφειλών προς τράπεζες, αλλά και οφειλών προς λοιπούς ιδιώτες και το Δημόσιο.

Τη διάσωση επιχειρήσε­ων, όχι διοικήσεων, και να ισχύσει ξεχωριστή, ευέλικτη διαδικασία για τις μεγάλες υποθέσεις επισημαίνε­ι ο Σύνδεσμος.

 ??  ?? Ο ΣΕΒ προειδοποι­εί ότι η άσκηση μαζικής ρύθμισης οφειλών αποτελεί μια άσκηση λεπτών ισορροπιών ανάμεσα σε δύο αντιφατικο­ύς στόχους: α) Την πραγματική ανάγκη προσαρμογή­ς οφειλών στην πραγματικό­τητα μιας φτωχότερης οικονομίας και β) την προστασία των...
Ο ΣΕΒ προειδοποι­εί ότι η άσκηση μαζικής ρύθμισης οφειλών αποτελεί μια άσκηση λεπτών ισορροπιών ανάμεσα σε δύο αντιφατικο­ύς στόχους: α) Την πραγματική ανάγκη προσαρμογή­ς οφειλών στην πραγματικό­τητα μιας φτωχότερης οικονομίας και β) την προστασία των...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece