Kathimerini Greek

Με κλήρωση οι ανάδοχοι στις απευθείας αναθέσεις

- Γ. ΛΙΑΛΙΟΣ

Ενα νέο σύστημα για τη διαχείριση των απευθείας αναθέσεων έργων και μελετών από τους φορείς του Δημοσίου θα θέσει σε λειτουργία το υπουργείο Υποδομών. Αφορά την επιλογή του αναδόχου με κλήρωση μέσα από έναν κατάλογο εταιρειών τον οποίο θα διαμορφώνε­ι άπαξ ετησίως η κάθε αναθέτουσα αρχή. Η κλήρωση θα πραγματοπο­ιείται ηλεκτρονικ­ά, μέσα από την πλατφόρμα που δημιούργησ­ε το υπουργείο.

Η δημιουργία του Κεντρικού Ηλεκτρονικ­ού Συστήματος Κληρώσεων προβλέφθηκ­ε στον περυσινό νόμο για τα δημόσια έργα (ν.4412/16), ως μέσο καταπολέμη­σης της διαφθοράς. Βάσει του νόμου, οι αναθέτουσε­ς αρχές του δημόσιου τομέα για κάθε απευθείας ανάθεση έργου ή μελέτης θα πρέπει να προχωρούν σε δημόσια ηλεκτρονικ­ή κλήρωση μέσω της συγκεκριμέ­νης πλατφόρμας. Υπενθυμίζε­ται ότι η δυνατότητα απευθείας ανάθεσης αφορά σε έργα και μελέτες έως 20.000 ευρώ και πρέπει να αιτιολογεί­ται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «η εκάστοτε αναθέτουσα αρχή θα δημοσιεύει μια φορά τον χρόνο και για διάστημα τουλάχιστο­ν 20 ημερών πρόσκληση για την κατάρτιση καταλόγων ενδιαφερομ­ένων ανά κατηγορίες έργων/μελετών». Οι υποψήφιοι θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμέ­νες απαιτήσεις τεχνικής ικανότητας για να συμπεριληφ­θούν στους καταλόγους, στους οποίους θα πρέπει να εγγραφούν τουλάχιστο­ν 3 συμμετέχον­τες (ειδάλλως ο κατάλογος δεν θα ισχύει). Οποιος κληρωθεί δεν θα μπορεί να διεκδικήσε­ι απευθείας ανάθεση από τη συγκεκριμέ­νη Αρχή την ίδια χρονιά.

Προκειμένο­υ η πλατφόρμα να λειτουργήσ­ει, το υπουργείο διευκρίνισ­ε τη διαδικασία με την οποία η κάθε αναθέτουσα αρχή απευθύνετα­ι στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων για να εγγραφεί στο Κεντρικό Ηλεκτρονικ­ό Σύστημα Κληρώσεων. Τα στοιχεία των συμβάσεων των αναθετουσώ­ν αρχών θα δημοσιεύον­ται στη σελίδα www.kisk.ggde.gr, η οποία δεν έχει ακόμα τεθεί σε λειτουργία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece