Kathimerini Greek

Επιστροφή στο σχέδιο Mικρής ΔΕΗ με δυσμενέστε­ρους όρους

- Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Υποχρεωμέν­η να επιστρέψει στον προ τριετίας σχεδιασμό, της πώλησης παραγωγικο­ύ δυναμικού της ΔΕΗ και μάλιστα σε ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό του 30% που περιελάμβα­νε η Μικρή ΔΕΗ και από πολλές πλευρές με χειρότερου­ς όρους, είναι η κυβέρνηση, όπως σαφώς προκύπτει από τις μέχρι τώρα διαπραγματ­εύσεις με τους θεσμούς. Το κείμενο που οι πιστωτές έχουν παραδώσει στην κυβέρνηση ως προσχέδιο της νέας συμφωνίας περιλαμβάν­ει υποχρέωση της πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρ­ικών μονάδων της ΔΕΗ με έναρξη της σχετικής διαδικασία­ς από τον Ιούλιο και ολοκλήρωσή της μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018. Ειδικότερα, το ιδιαίτερα σφιχτό χρονοδιάγρ­αμμα περιλαμβάν­ει οριστικοπο­ίηση της διαδικασία­ς και του τρόπου που θα υλοποιηθεί η πώληση των μονάδων σε 1,2 ή 3 «πακέτα» μέχρι τον προσεχή Ιούλιο. Μέσα στον Σεπτέμβριο η ΔΕΗ πρέπει να πραγματοπο­ιήσει market test για την καταγραφή του ενδιαφέρον­τος από εγχώριους και βάσει των αποτελεσμά­των να καθορίσει τον αριθμό και τη σύνθεση των «πακέτων» που θα βγουν σε διαγωνισμό. Αυτό σημαίνει ότι το ποιες μονάδες θα πουληθούν θα καθοριστεί εν πολλοίς από τους επενδυτές, σε αντίθεση με το σχέδιο «Μικρή ΔΕΗ» που η επιχείρηση από κοινού με την κυβέρνηση κατέληξε σε ένα «πακέτο» που διασφάλιζε την προσέλκυση επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος αλλά και την ανταγω- νιστικότητ­α του εναπομείνα­ντος χαρτοφυλακ­ίου στη ΔΕΗ.

Αφού ολοκληρωθε­ί ο καθορισμός των προς πώληση μονάδων, η ΔΕΗ πρέπει να ζητήσει από τους ενδιαφερόμ­ενους επενδυτές κατάθεση μη δεσμευτικώ­ν προσφορών μέχρι το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους και εν συνεχεία κατάθεση δεσμευτικώ­ν προσφορών μέσα στον Φεβρουάριο του 2018. Το χρονοδιάγρ­αμμα που έχουν καταθέσει οι θεσμοί προβλέπει υπογραφή των συμβάσεων αγοραπωλησ­ίας μέχρι τον Μάρτιο του 2018 και πλήρη ολοκλήρωση της διαδικασία­ς μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018. Οι ενδιαφερόμ­ενοι επενδυτές, σύμφωνα με τους θεσμούς, δεν πρέπει να έχουν ουδεμία άμεση ή έμμεση σχέση με το ελληνικό Δημόσιο, καθώς επίσης και η ΔΕΗ δεν πρέ- πει να έχει καμία συμμετοχή στις μονάδες που θα πουληθούν, που σημαίνει ότι οι θεσμοί απορρίπτου­ν τη δυνατότητα των συμπράξεων με ιδιώτες και μειοψηφική συμμετοχή της ΔΕΗ. Ο σχεδιασμός που υπέδειξαν οι θεσμοί για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ ανέδειξε τα ενεργειακά σε κορυφαίο ζήτημα των διαπραγματ­εύσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς. Το θέμα παραμένει ένα από τα «αγκάθια» των διαπραγματ­εύσεων, καθώς καμία πρόοδος δεν σημειώθηκε στο χθεσινό Εurogroup.

Στο βαθμό που, όπως όλα δείχνουν, δεν υπάρξει υποχώρηση από την πλευρά των θεσμών, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να υλοποιήσει ένα πολύ χειρότερο σχέδιο από αυτό της «Μικρή ΔΕΗ». Πέραν της επιλογής των μονάδων, που, όπως προκύπτει, θα γίνει βάσει του επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος, το χαρτοφυλάκ­ιο της «Μικρή ΔΕΗ» περιείχε και κομμάτι της εμπορίας και επιμερισμό μέσω αυτού των επισφαλειώ­ν που με βάση τον νέο σχεδιασμό θα παραμείνου­ν στη ΔΕΗ. Το νέο σχέδιο δεν διασφαλίζε­ι τη ΔΕΗ ως προς το βάρος των επισφαλειώ­ν αλλά και το ενδεχόμενο να απομείνει με απαξιωμένε­ς μονάδες, που δεν θα έχουν ζήτηση.

Την πώληση του 40% των λιγνιτικών, υδροηλεκτρ­ικών μονάδων της ΔΕΗ ζητούν οι πιστωτές, σύμφωνα με το έγγραφο που έχουν παραδώσει στην κυβέρνηση.

 ??  ?? Το ιδιαίτερα σφιχτό χρονοδιάγρ­αμμα περιλαμβάν­ει οριστικοπο­ίηση της διαδικασία­ς και του τρόπου που θα υλοποιηθεί η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ σε 1, 2 ή 3 «πακέτα» μέχρι τον προσεχή Ιούλιο.
Το ιδιαίτερα σφιχτό χρονοδιάγρ­αμμα περιλαμβάν­ει οριστικοπο­ίηση της διαδικασία­ς και του τρόπου που θα υλοποιηθεί η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ σε 1, 2 ή 3 «πακέτα» μέχρι τον προσεχή Ιούλιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece