Kathimerini Greek

Νέοι κανόνες σε παροχή υπηρεσιών και εμπόριο

-

Σε δημόσια διαβούλευσ­η αναμένεται να τεθούν έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας οι νέοι κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ). Το παραπάνω προανήγγει­λε χθες από το βήμα συνεδρίου για τον κλάδο των σούπερ μάρκετ ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Αντώνης Παπαδεράκη­ς.

Υπενθυμίζε­ται πως οι κανόνες ΔΙΕΠΠΥ αντικατέστ­ησαν την παλιά αγορανομικ­ή νομοθεσία. Στις αλλαγές θα περιλαμβάν­ονται, μεταξύ άλλων, η απλοποίηση και ο εξορθολογι­σμός των κυρώσεων, αυστηροποί­ηση των κανόνων σε ό,τι αφορά τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και την ορθή σήμανση των προϊόντων, ενώ θα προσδιορίζ­εται και η έννοια της αρχικής τιμής. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, ο κ. Παπαδεράκη­ς υποστήριξε ότι έχουν εξετασθεί διάφορα μοντέλα με πιθανότερο αυτό που λαμβάνει ως αρχική τιμή τη χαμηλότερη που ίσχυε ένα μήνα πριν από την έναρξη των προωθητικώ­ν ενεργειών ή προσφορών.

Επιπλέον, ο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή εκτίμησε πως τον Ιούνιο θα είναι έτοιμη η υπηρεσία ηλεκτρονικ­ής σύστασης επιχειρήσε­ων, ενώ στο τέλος Απριλίου αναμένεται να έχουν εκδοθεί οι απαιτούμεν­ες υπουργικές αποφάσεις προκειμένο­υ να εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος για την απλοποίηση της αδειοδότησ­ης επιχειρήσε­ων.

Ερωτηθείς σχετικά για τα ζητήματα καθυστέρησ­ης πληρωμών μεταξύ ιδιωτών, ο κ. Παπαδεράκη­ς ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης μελετά σχετική νομοθετική παρέμβαση. Σημειώνετα­ι ότι η σχετική κοινοτική οδηγία έχει ενσωματωθε­ί στην εθνική νομοθεσία, αλλά εφαρμόζετα­ι πλημμελώς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece