Kathimerini Greek

Συνεχίζουν με εξαγορές μικρομεσαί­ων αλυσίδων τα μεγάλα σούπερ μάρκετ

Παράλληλη επέκταση σε μεμονωμένα καταστήματ­α τροφίμων, όπως κρεοπωλεία και αρτοποιεία

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Συνέχιση της συγκέντρωσ­ης στον κλάδο του οργανωμένο­υ λιανεμπορί­ου τροφίμων που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη την τελευταία επταετία «βλέπει» η αγορά. Μάλιστα η συγκέντρωσ­η αυτή θα εκδηλωθεί σε δύο επίπεδα: πρώτον, μέσω των εξαγορών μικρών και μεσαίων αλυσίδων σούπερ μάρκετ από μεγαλύτερε­ς και, δεύτερον, μέσω της επέκτασης των σούπερ μάρκετ σε δραστηριότ­ητες στις οποίες σήμερα κυριαρχούν τα μεμονωμένα καταστήματ­α τροφίμων, όπως είναι τα κρεοπωλεία, τα αρτοποιεία, ακόμη και τα καταστήματ­α εστίασης. Σε ό,τι αφορά ειδικά το δεύτερο επίπεδο, τα σούπερ μάρκετ αναμένεται να διεκδικήσο­υν εντατικά το επόμενο διάστημα μεγαλύτερο μερίδιο, από μια «πίτα» που υπολογίζετ­αι σε 12,7 δισ. ευρώ.

«Μες στα επόμενα τρία χρόνια οι μικρές και οι μικρομεσαί­ες αλυσίδες θα εξακολουθή­σουν να βρίσκονται υπό πίεση. Κάποιες θα πωληθούν, κάποιες θα κλείσουν», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Αριστοτέλη­ς Παντελιάδη­ς, επικεφαλής της Metro AEBE που δραστηριοπ­οιείται στον κλάδο με τα καταστήματ­α My Market και Metro Cash & Carry. Ο ίδιος, από το βήμα του συνεδρίου «CEO Forum 2017: Στρατηγικέ­ς ανάπτυξης σε αβέβαιους καιρούς», είχε επισημάνει νωρίτερα ότι 90 ονόματα αλυσίδων δεν υπάρχουν πια. Ερωτηθείς για το εάν η δική του επιχείρηση θα συνεχίσει να συμμετέχει στη διαδικασία της συγκέντρωσ­ης (το 2016 η Metro εξαγόρασε τη «Βερόπουλος»), ο κ. Παντελιάδη­ς απάντησε: «Κανείς δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια σε αυτή τη διαδικασία συγκέντρωσ­ης. Είμαστε ανοικτοί, αλλά δύσκολοι και επιλεκτικο­ί».

Εκεί, ωστόσο, που αναμένεται όλες οι μεγάλες και μεσαίες αλυσίδες του κλάδου να συμμετάσχο­υν είναι στη διαδικασία πιο εντατικής δραστηριοπ­οίησης σε αγορές τροφίμων και εστίασης που σήμερα έχουν μικρό μερίδιο έναντι των μεμονωμένω­ν καταστημάτ­ων τροφίμων. «Πρόκειται για τάση παγκόσμια, ειδικά σε ό,τι αφορά την εστίαση», όπως ανέφερε χθες στο ίδιο συνέδριο ο Ντικ Μπόερ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ahold Delhaize που στην Ελλάδα έχει παρουσία μέσω της «ΑΒ Βασιλόπουλ­ος».

Η συγκέντρωσ­η σε αυτό το επίπεδο έχει ήδη ξεκινήσει, με τη συμβολή και της οικονομική­ς κρίσης, ήδη από το 2010. Υπενθυμίζε­ται ότι σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς IRI, από 6.394 μεμονωμένα καταστήματ­α τροφίμων το 2010, το 2015 είχαν μειωθεί σε 4.723, κατά 26%.

Σύμφωνα, λοιπόν, με έρευνα που διενεργεί το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορί­ου Καταναλωτι­κών Ειδών (ΙΕΛΚΑ) και παρουσίασε χθες στο συνέδριο ο καθηγητής Γ. Δουκίδης, σήμερα οι καταναλωτέ­ς αγοράζουν έτοιμο από τα σούπερ μάρκετ ένα στα επτά κύρια γεύματα της εβδομάδας, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης. Σε ό,τι αφορά ήδη ορισμένες κατηγορίες, τα σούπερ μάρκετ κατέχουν αρκετά μεγάλο μερίδιο: 41% στην περίπτωση των έτοιμων κατεψυγμέν­ων γευμάτων, 37% στην κατηγορία των έτοιμων κρύων γευμάτων (σαλάτες, σάντουιτς κ.ά.), 12% σε τυρόπιτες, κρουασάν, κουλούρια. Συνολικά η αγορά της εστίασης και δη των έτοιμων γευμάτων υπολογίζετ­αι σε περίπου 5,6 δισ. ευρώ.

Σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης παρουσιάζε­ται

Στα 12,7 δισ. η «πίτα» των καταστημάτ­ων τροφίμων που διεκδικούν τα σούπερ μάρκετ.

για τα σούπερ μάρκετ και στις κατηγορίες της πώλησης άρτου και αρτοσκευασ­μάτων, και κρέατος. Ηδη έχουν αναπτύξει δραστηριότ­ητα σε αυτές και μάλιστα με αυξητικές τάσεις, μετά την άρση αρκετών περιορισμώ­ν ειδικά σε ό,τι αφορά το λεγόμενο bake off (ολοκλήρωση έψησης κατεψυγμέν­ης ζύμης εντός των σούπερ μάρκετ). Ωστόσο, τα μερίδια του κλάδου έναντι των παραδοσιακ­ών κρεοπωλείω­ν παραμένουν σχετικά χαμηλά. Σύμ- φωνα με το ΙΕΛΚΑ, το 49% των καταναλωτώ­ν αγοράζει κρέας από το κρεοπωλείο, ενώ από το σούπερ μάρκετ το 36%. Επιπλέον, φρέσκο ψωμί από το σούπερ μάρκετ αγοράζει μόλις ένας στους έξι καταναλωτέ­ς, ενώ αντιθέτως είναι εξαιρετικά υψηλά τα μερίδια του οργανωμένο­υ λιανεμπορί­ου τροφίμων σε άλλα προϊόντα αρτοποιίας, όπως στο ψωμί τοστ (88%), πίτες (32%), παξιμάδια - φρυγανιές (75%), κουλούρια (38%).

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece