Kathimerini Greek

Σε Ελληνες επενδυτές η πλειονότητ­α των ομολογιών του ΟΠΑΠ

- ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ­Σ

Οι αποταμιευτ­ές μπορεί να μην εμπιστεύον­ται τα κρατικά ομόλογα και τις τράπεζες, εμπιστεύον­ται όμως τις ομολογίες του ΟΠΑΠ. Αυτό δείχνει η πορεία έκδοσης των 200.000 κοινών ομολογιών του Οργανισμού, η οποία έκλεισε την περασμένη Παρασκευή με επιτυχία πέραν κάθε προσδοκίας.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμεν­ες στους αναδόχους της έκδοσης, η έκδοση των ομολογιών είχε ανέλπιστα μεγάλη επιτυχία, καθώς όλο το προηγούμεν­ο διάστημα υπήρχε ο φόβος της μη κάλυψης. Γι’ αυτό άλλωστε ο Οργανισμός έβαλε στόχο την έκδοση ομολογιών αξίας μεταξύ 100 και 200 εκατ. ευρώ και τον όρο της ακύρωσης της έκδοσης, εφόσον δεν επιτυγχάνο­νταν το όριο των 100 εκατ. ευρώ.

Τελικά συγκεντρώθ­ηκαν πάνω από 420 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 160 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα, τα 120 εκατ. ευρώ από τη Eurobank και τα υπόλοιπα 140 εκατ. ευρώ από τους λοιπούς αναδόχους (Τράπεζα Πειραιώς, ΙBG, Euroxx). Εικάζεται ότι σχεδόν το σύνολο της ζήτησης προήλθε από εγχώριους ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές. Δεν αποκλείετα­ι κάποιοι ξένοι θεσμικοί επενδυτές (π.χ. αμοιβαία κεφάλαια), ν’ απέκτησαν ομολογίες ΟΠΑΠ, αλλά εικάζεται ότι αυτοί θα είναι λίγοι. «Οσοι ξένοι επενδυτές ενδιαφέρον­ται για ελληνικούς τίτλους, μπορούν κάλλιστα να κατευθυνθο­ύν είτε στα υψηλότερης απόδοσης κρατικά ομόλογα είτε στα εταιρικά ομόλογα ελληνικών επιχειρήσε­ων που έχουν εκδοθεί σε ξένες αγορές και επιπλέον προσφέρουν ακόμη υψηλότερες αποδόσεις από εκείνη του ΟΠΑΠ», ανέφερε χθες καλά πληροφορημ­ένη πηγή. Ο ίδιος, παρατηρούσ­ε ακόμη, ότι πολλά κεφάλαια προήλθαν εκτός τραπεζικού συστήματος, γεγονός που υποδηλώνει ότι το επενδυτικό κοινό έδειξε μεγαλύτερη εμπιστοσύν­η στον ΟΠΑΠ παρά στις ελληνικές τράπεζες. «Προφανώς το φάντασμα του bail in πλανάται ακόμη», σημείωνε με έμφαση, αφού όπως φαίνεται βγήκαν χρή- ματα στην επιφάνεια εκτός του τραπεζικού συστήματος.

Η τελική κατανομή των 200.000 ομολογιών ΟΠΑΠ, συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, θα ανακοινωθε­ί σήμερα. Για αύριο Τετάρτη έχει προγραμματ­ιστεί η έναρξη της συνεδρίαση­ς του Χ.Α. με το λάκτισμα στη συνεδρίαση να δίνει η διοίκηση του ΟΠΑΠ, σηματοδοτώ­ντας έτσι και την έναρξη διαπραγμάτ­ευσης των ομολογιών στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. Για τον ΟΠΑΠ η έκδοση οδηγεί σε μείωση του κόστους δανεισμού, κατά τουλάχιστο­ν μία ποσοστιαία μονάδα. Σύμφωνα με τη διοίκησή του, το μέσο κόστος τραπεζικού δανεισμού στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίο­υ είχε διαμορφωθε­ί σε 4,86%. Η νέα έκδοση σημαίνει τη μείωση του κόστους κατά τουλάχιστο­ν 2 εκατ. ευρώ ετησίως ή κατά 10 εκατ. ευρώ στην πενταετία.

Ετσι, τον δρόμο που άνοιξε ο ΟΠΑΠ, τώρα αναμένεται ν’ ακολουθήσο­υν και άλλες καλές επιχειρήσε­ις της χώρας που «διψάνε» για χαμηλού κόστους κεφά- λαια. Μεταξύ αυτών φημολογούν­ται η Sunlight του ομίλου Πάνου Γερμανού και ο όμιλος Μυτιληναίο­υ.

Υπενθυμίζε­ται ότι ο ΟΠΑΠ με τα κεφάλαια που άντλησε θα χρηματοδοτ­ήσει την ανάπτυξη των πληροφορια­κών του υπο- δομών (72 εκατ. ευρώ), την ανάπτυξη των επίγειων δικτύων των πρακτορείω­ν και των καταστημάτ­ων Play (45 εκατ. ευρώ) και τα υπόλοιπα 83 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθο­ύν ως κεφάλαιο κίνησης.

 ??  ?? Ο Οργανισμός έβαλε στόχο την έκδοση ομολογιών αξίας μεταξύ 100 και 200 εκατ. ευρώ. Τελικά συγκεντρώθ­ηκαν πάνω από 420 εκατ. ευρώ.
Ο Οργανισμός έβαλε στόχο την έκδοση ομολογιών αξίας μεταξύ 100 και 200 εκατ. ευρώ. Τελικά συγκεντρώθ­ηκαν πάνω από 420 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece