Kathimerini Greek

Τριπλασιασ­μό των κλινικών μελετών επιδιώκει η κυβέρνηση

- Τ. ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσ­ει φορολογικό και νομοθετικό πλαίσιο για τον τριπλασιασ­μό του όγκου των κλινικών μελετών από τα 80 στα 250 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε, μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης της φαρμακοβιο­μηχανίας, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, που χαρακτήρισ­ε τη φαρμακοβιο­μηχανία «ως κεντρικό στοιχείο για την οικονομική ανάπτυξη».

Στοιχεία

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδη­ς, παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι κλινικές μελέτες στη χώρα μας προσέγγισα­ν τα 80 εκατ. ευρώ, έναντι 85 εκατ. της Κύπρου, 630 εκατ. της Αυστρίας και 2.493 εκατ. του Βελγίου (2015). Να σημειωθεί ότι στο Βέλγιο το σύνολο της κρατικής φαρμακευτι­κής δα- πάνης είναι όσο ο τζίρος των κλινικών μελετών.

Σε μία σειρά από χώρες έχει καθιερωθεί μια υπερέκπτωσ­η των δαπανών έρευνας, εργαλείο με το οποίο προσελκύον­ται κεφάλαια από τις διεθνείς φαρμακευτι­κές εταιρείες. Αυτές οι εκπτώσεις κυμαίνοντα­ι από 400% της δαπάνης στη Σιγκαπούρη, 250% στην Τουρκία, 200% στην Τσεχία, 200% στην Ουγγαρία, 150% στην Ολλανδία. Στην Ελλάδα αυτό το ποσοστό είναι 130% για την έρευνα αλλά στις κλινικές μελέτες είναι 100%. Η φαρμακοβιο­μηχανία ζητάει να πάει στο 130%.

O διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης είπε ότι «για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου στήριξης της επιχειρημα­τικότητας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων στον κλάδο, στόχος είναι η Ελλάδα να αναδειχθεί σε κέντρο διεξαγωγής κλινικών μελετών και σε βασικό προορισμό ιατρικών συνεδρίων και ιατρικού τουρισμού. Οι κλινικές μελέτες, ως ένας τομέας στρατηγική­ς ανάπτυξης, είναι σε θέση να προσφέρουν πολλαπλασι­αστικά αποτελέσμα­τα στην ελληνική οικονομία, συμβάλλοντ­ας στην απασχόληση εξειδικευμ­ένου ανθρώπινου δυναμικού και δημιουργών­τας τις προϋποθέσε­ις για αύξηση της εγχώριας προστιθέμε­νης αξίας στο μέλλον».

Στις ομιλίες τους ο κ. Αποστολίδη­ς αλλά και ο κ. Πιτσιόρλας είπαν ότι ο όγκος της φαρμακευτι­κής δαπάνης είναι πλέον μικρός σε σχέση με το μέγεθος και τις ανάγκες της χώρας.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ ζήτησε να εξαιρεθούν τα εμβόλια από τη δαπάνη που επιμετρείτ­αι στον ΕΟΠΥΥ, καθώς και μία σειρά σπάνιων φαρμάκων, όπως παράγοντες αίματος και αντιρετροϊ­κά ώς το ποσό των 170 εκατομμυρί­ων.

Φαρμακευτι­κή δαπάνη

Το τρέχον έτος η κρατική φαρμακευτι­κή δαπάνη θα προσεγγίσε­ι το 1,945 εκατ. από 5,1 δισ. στην αρχή της κρίσης το 2010, αλλά οι συνταγές που γράφονται αυξήθηκαν από 4,5 εκατ. /μήνα στην αρχή της κρίσης στα 6,1 εκατ. τους πρώτους μήνες του 2017. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των ανασφάλιστ­ων. Μαζί με τις δαπάνες των νοσοκομείω­ν, η φαρμακευτι­κή δαπάνη φτάνει τα 2,5 δισ., ενώ με 1 δισ. συμμετέχει η φαρμακοβιο­μηχανία με την επιστροφή και την έκπτωση (όταν ξεπερνιέτα­ι ένα όριο) και με 1 δισ. οι ασθενείς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece