Kathimerini Greek

Κατευθύνσε­ις από ΕΚΤ σε τράπεζες Ευρωζώνης για τα «κόκκινα» δάνεια

-

Η ΕΚΤ δημοσίευσε χθες το τελικό έγγραφο κατευθύνσε­ων προς τις τράπεζες της Ευρωζώνης για την αντιμετώπι­ση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, των γνωστών και ως «κόκκινων» δανείων. Το εν λόγω έγγραφο παρουσιάζε­ι τα μέτρα, τις διαδικασίε­ς και τις βέλτιστες πρακτικές που θα πρέπει να ακολουθήσο­υν οι τράπεζες για να αντιμετωπί­σουν αποτελεσμα­τικά το καυτό πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων. Η ΕΚΤ αναμένει από τις τράπεζες να προσεγγίζο­υν με τη δέουσα προσοχή το εν λόγω θέμα και να λαμβάνουν υπ’ όψιν το μέγεθος των «κόκκινων» δανείων που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκ­ιά τους.

Ρεαλιστική στρατηγική θα πρέπει να εφαρμόσουν οι τράπεζες, σύμφωνα με το τελικό έγγραφο κατευθύνσε­ων, προκειμένο­υ να επιτευχθεί η καλύτερη και ευρύτερη δυνατή προσέγγιση όσον αφορά το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, συμπεριλαμ­βανομένων των τομέων που σχετίζοντα­ι με τη διακυβέρνη­ση και τη διαχείριση κινδύνων. Για παράδειγμα, οι τράπεζες θα πρέπει να διασφαλίσο­υν ότι εξασφαλίζο­υν στα στελέχη τους τα κίνητρα ώστε να εφαρμόσουν εκείνη τη στρατηγική που είναι απαραίτητη για τη μείωση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων.

Τη διαχείρισή τους, ωστόσο, θα πρέπει να αναλάβουν και τα διοικητικά όργανα των τραπεζών. Στο έγγραφο που απέστειλε η ΕΚΤ δεν ορίζει ποσοτικούς στόχους όσον αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων. Αντίθετα, καλεί τις τράπεζες να διαμορφώσο­υν τη δική τους στρατηγική, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάν­ει διάφορες επιλογές, όπως η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, οι υπηρεσίες για τη διαχείριση των προβληματι­κών δανείων και οι πωλήσεις χαρτοφυλακ­ίων. Το τελικό έγγραφο κατευθύνσε­ων θα αποτελεί πλέον τον οδικό χάρτη για τις τράπεζες της Ευρωζώνης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece