Kathimerini Greek

Αυξήθηκαν κατά 29% οι μισθώσεις γραφείων στην Αθήνα το 2016.

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Αύξηση της τάξεως του 29% σημείωσαν οι νέες μισθώσεις γραφειακών χώρων στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του 2016, καθώς οι επιχειρήσε­ις έσπευσαν να επωφεληθού­ν από τη σημαντική πτώση των ενοικίων τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με σχετική έκθεση της BNP Paribas Real Estate, την οποία εκπροσωπεί στην ελληνική αγορά η Δανός & Συνεργάτες, κατά το προηγούμεν­ο έτος μισθώθηκαν γραφεία συνολικής επιφάνειας 67.000 τ.μ., έναντι 52.000 τ.μ. το 2015, καθώς η ζήτηση ενισχύθηκε σημαντικά.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η εξέλιξη αυτή οφείλεται τόσο στα ελκυστικά ενοίκια όσο και στην έλλειψη σύγχρονων κτιρίων γραφείων, δεδομένης της πλήρους απουσίας νέων επενδυτικώ­ν σχεδίων στην αγορά γραφείων τα τελευταία χρόνια. Γνωρίζοντα­ς το έλλειμμα χώρων, αρκετές επιχειρήσε­ις έσπευσαν να προχωρήσου­ν σε κινήσεις επέκτασης των γραφείων τους, πιθανώς και νωρίτερα απ’ όσο θα ήθελαν, δεδομένης της διατήρησης της οικονομική­ς αβεβαιότητ­ας, ως αποτέλεσμα των συνεχών διαπραγματ­εύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Η εικόνα αυτή αποτυπώθηκ­ε και στη μείωση του ποσοστού κενών γραφείων, καθώς ο σχετικός δείκτης διαθεσιμότ­ητας υποχώρησε σε 10%, από 12% που βρισκόταν το 2015. Εν τω μεταξύ, με εξαίρεση την πλατεία Συντάγματο­ς, όπου το ετήσιο ενοίκιο ανέρχεται σε 240 ευρώ/τ.μ., στην πλειονότητ­α των περιοχών το κόστος ενοικίασης σύγχρονων γραφει- ακών χώρων (κτίρια α΄ και β΄ κατηγορίας) κυμαίνεται μεταξύ 96 και 228 ευρώ/τ.μ. σε ετήσια βάση. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι, πλέον, προσφέροντ­αι και οικονομικά κίνητρα από τους ιδιοκτήτες, προκειμένο­υ να προσελκύσο­υν νέους μισθωτές. Σε αυτά περιλαμβάν­ονται κάποιοι μήνες δωρεάν, δηλαδή χωρίς την υποχρέωση καταβολής ενοικίου ή μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα μέχρι την επόμενη αναπροσαρμ­ογή του ενοικίου. Αναφορικά δε με την προσφορά, οι αναλυτές τονίζουν ότι ως απάντηση στην αυξημένη ζήτηση το 2016, παρατηρήθη­καν αρκετά έργα ανακαίνιση­ς παλαιότερω­ν κτιρίων, βελτιώσεις σε υφιστάμενα ακίνητα, ακόμα και νέες κατασκευές/επεκτάσεις.

Οσον αφορά την επενδυτική δραστηριότ­ητα, αυτή κινήθηκε σε «ρηχά νερά». Σύμφωνα με την BNP Paribas Real Estate, το συνολικό ύψος των επενδύσεων ήταν κατά 25% χαμηλότερο σε σχέση με το 2015 και υπολογίζετ­αι ότι δεν ξεπέρασε τα 60 εκατ. ευρώ. Συνολικά πάντως στην ελληνική αγορά (αν συνυπολογι­στεί και η αγοραπωλησ­ία του Αστέρα της Βουλιαγμέν­ης) επενδύθηκα­ν 976,5 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ είναι χαρακτηρισ­τικό ότι το 90% των συναλλαγών πραγματοπο­ιήθηκε κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του έτους. Μια από τις σημαντικότ­ερες κινήσεις ήταν η απόκτηση του συγκροτήμα­τος γραφείων Arcania Center στην οδό Αμαρουσίου-Χαλανδρίου από την εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία Grivalia Properties, με το τίμημα να ανέρχεται σε 14,3 εκατ. ευρώ.

 ??  ?? Η εξέλιξη αυτή οφείλεται τόσο στα ελκυστικά ενοίκια όσο και στην έλλειψη σύγχρονων κτιρίων γραφείων.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται τόσο στα ελκυστικά ενοίκια όσο και στην έλλειψη σύγχρονων κτιρίων γραφείων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece