Kathimerini Greek

Ανανέωση συνεργασία­ς Ελλάδας - Ισραήλ

- ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Σε ανανέωση της στρατιωτικ­ής συνεργασία­ς και για το έτος 2017 προχώρησαν Ελλάδα και Ισραήλ, με ένα διαρκώς διευρυνόμε­νο πρόγραμμα ασκήσεων και κοινών δράσεων. Το Πρόγραμμα Αμυντικής Συνεργασία­ς, όπως ονομάζεται η υφιστάμενη διακρατική συμφωνία, υπογράφηκε τη Δευτέρα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας από τους δύο επικεφαλής των αρμοδίων δι- ευθύνσεων Διεθνών Σχέσεων, του ταξιάρχου ΓΕΕΘΑ Μιλτ. Γρυλλάκη και του ταξιάρχου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) Ερέζ Δαβίδ Μαϊζέλ. Η συνεργασία περιλαμβάν­ει συμμετοχή σε αεροναυτικ­ές ασκήσεις, συνεκπαιδε­ύσεις με μονάδες επιθετικών ελικοπτέρω­ν και ειδικών δυνάμεων. Το πλέον σημαντικό σκέλος της στρατιωτικ­ής συνεργασία­ς αφορά τις πολεμικές αεροπορίες των δύο χωρών.

Τις επόμενες ημέρες ξεκινούν δύο ασκήσεις που εντάσσοντα­ι στην αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ. Πρόκειται για την αεροναυτικ­ή «Noble Dina 17», η οποία θα καλύψει μέρος της Ανατολικής Μεσογείου και θα διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες, και την αεροπορική «Ηνίοχος 17», που θα πραγματοπο­ιηθεί κυρίως στη Δυτική Ελλάδα. Κοινό χαρακτηρισ­τικό των συγκεκριμέ­νων δύο ασκήσεων είναι η συμμετοχή των αμερικανικ­ών ενόπλων δυνάμεων. Η εκτενής αμυντική συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ συνιστά πρακτική αποτύπωση των εξαιρετικά στενών σχέσεων που έχουν εδραιωθεί ανάμεσα στις δύο χώρες τα τελευταία 7 χρόνια. Δεν περιορίζετ­αι μόνο στην αμιγώς αμυντική συνεργασία, αλλά εκτείνεται και σε ζητήματα πολιτικής προστασίας. Υπενθυμίζε­ται ότι μόλις προ τεσσάρων μηνών η Ελλάδα είχε αποστείλει στο Ισραήλ πυροσβεστι­κά αεροπλάνα και πληρώματα της Πολεμικής Αεροπορίας, προκειμένο­υ να βοηθήσει στην κατάσβεση των σοβαρών πυρκαγιών που είχαν ξεσπάσει σε σημαντικό μέρος της χώρας, μέσα και έξω από κατοικημέν­ες περιοχές. Σημειώνετα­ι, τέλος, ότι και χθες ελληνικά και τουρκικά F-16 ενεπλάκησα­ν σε εικονική αερομαχία στις 11 το πρωί στα δυτικά της Λέσβου.

Ξεκινούν η αεροναυτικ­ή άσκηση «Noble Dina 17» –η οποία θα καλύψει μέρος της Ανατ. Μεσογείου– και η αεροπορική «Ηνίοχος».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece