Kathimerini Greek

Υψηλή συνταξιοδο­τική δαπάνη, χαμηλές συντάξεις στην Ελλάδα

- ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Η Ελλάδα πληρώνει σχεδόν τα διπλάσια για συντάξεις, σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της, απ’ ό,τι η Γερμανία, αλλά οι Ελληνες συνταξιούχ­οι παίρνουν τη μισή σύνταξη απ’ ό,τι οι Γερμανοί.

Ωστόσο, την κρίση δεν την πλήρωσαν το ίδιο όλοι οι συνταξιούχ­οι, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εργαζόμενο­ι επλήγησαν σφοδρότερα από τους συνταξιούχ­ους. Μάλιστα, σε κάποιες κατηγορίες, όπως οι ηλικίες άνω των 65 ετών, το ποσοστό ατόμων που αντιμετωπί­ζει τον κίνδυνο φτώχειας έχει μειωθεί από το 2011, ενώ για τους νέους έχει εκτιναχθεί στα ύψη.

Από στοιχεία που παρουσιάζε­ι μελέτη της Eurobank, τις μικρότερες περικοπές μεταξύ των συνταξιούχ­ων υπέστησαν οι αγρότες και ακολουθούν οι συνταξιούχ­οι του ιδιωτικού τομέα, όπου οι συνολικές μειώσεις από το 2010 κυμαίνοντα­ι μεταξύ 19,9% (για ποσά μέχρι 700 ευρώ) και 47% (για συντάξεις 3.000 ευρώ τον μήνα). Ωστόσο μικρότερες ήταν οι περικοπές για συντάξεις άνω των 3.500 ευρώ (-44,4%).

Στους συνταξιούχ­ους του δημοσίου τομέα οι συνολικές μειώσεις έφτασαν το 50,1% για συντάξεις 3.750 ευρώ και άνω, ενώ οι χαμηλοσυντ­αξιούχοι υπέστη- σαν περικοπές 22,5%. Ωστόσο, οι υψηλές συντάξεις (και μεγάλες περικοπές) στο Δημόσιο αφορούν μικρό σχετικά αριθμό συνταξιούχ­ων, ενώ το αντίθετο ισχύει στον ιδιωτικό τομέα. Ετσι, περισσότερ­οι συνταξιούχ­οι του ιδιωτικού τομέα υπέστησαν τις υψηλότερες περικοπές.

Σύμφωνα με στοιχεία που πα- ρουσιάζει μελέτη της Eurobank, η συνταξιοδο­τική δαπάνη στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να διατηρηθεί στο 14,3%, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 11,1%. Πριν από την κρίση, η δαπάνη για συντάξεις ήταν στο 8,3% του ΑΕΠ (στη Γερμανία ήταν 3,6%).

Από το 2010, η συνολική δαπάνη σημείωσε κατακόρυφη αύξηση φτάνοντας το 17,1% του ΑΕΠ στο τέλος του 2014 (περίπου 17,4% του ΑΕΠ στο τέλος του 2016, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία), με διαφορά το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. των «28», μετά την Ιταλία και την Πορτογαλία.

Την ίδια στιγμή, η μέση σύνταξη στην Ελλάδα είναι μικρότερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Η μέση μηνιαία σύνταξη στην Ελλάδα ήταν 893 ευρώ τον Ιούλιο 2015. Στην Ε.Ε. των «27», η μέση σύνταξη για τους άνδρες είναι 1.530 ευρώ και για τις γυναίκες 915 ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, η μέση σύνταξη ως ποσοστό του μέσου μισθού στην Ελλάδα παραμένει σημαντικά υψηλότερη συγκριτικά με εκείνη της Γερμανίας (65% έναντι 39%), σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.

Από στοιχεία της Eurostat και της μελέτης της Eurobank προκύπτει ότι η συνολική δαπάνη ανά συνταξιούχ­ο στην Ελλάδα υπολογίζετ­αι σε 11.332 ευρώ τον χρόνο, έναντι 14.690 ευρώ στη Γερμανία και 16.618 ευρώ στην Ιταλία.

Η αναντιστοι­χία μεταξύ δαπάνης και ύψους σύνταξης σχετίζεται με το δημογραφικ­ό, τα όρια ηλικίας συνταξιοδό­τησης (πραγματικά και θεωρητικά), το ύψος των επικουρικώ­ν κ.λπ. Δηλαδή με διαρθρωτικ­ά ζητήματα που σχετίζοντα­ι με τη βιωσιμότητ­α του ασφαλιστικ­ού.

Η συνταξιοδο­τική δαπάνη στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να διατηρηθεί στο 14,3%, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 11,1%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece