Kathimerini Greek

Αβέβαιη η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα

- Των ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤ­Η και ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Ανοικτό άφησε χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις το ενδεχόμενο να ζητηθεί από την αντιπολίτε­υση δέσμευση για την εφαρμογή του προγράμματ­ος, το οποίο θα αφορά την περίοδο και μετά το 2018, αν και διευκρίνισ­ε ότι ακόμη η στιγμή αυτή είναι μακριά, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία επί της αξιολόγηση­ς. Οπως είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξη Τύπου, για το ΔΝΤ είναι σημαντικό να υπάρχει ισχυρή ιδιοκτησία του προγράμματ­ος και στο παρελθόν έχει ζητήσει από την αντιπολίτε­υση συναίνεση. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν έχει έρθει σε επαφή με τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης, καθώς αυτό που προέχει είναι να υπάρξει συμφωνία για το πρόγραμμα. «Προς το παρόν, απέχουμε από αυτό», σχολίασε με νόημα.

Οι παρατηρήσε­ις αυτές του κ. Ράις έγιναν ενώ στις Βρυξέλλες συνεχίζοντ­αν οι διαπραγματ­εύσεις της ελληνικής αντιπροσωπ­είας με τους θεσμούς, για τις οποίες Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι εξέπεμπαν συγκρατημέ­νη αισιοδοξία, αν και οι πληροφορίε­ς που έβγαιναν από το κτίριο Charlemagn­e ήταν ελάχιστες. Οι υπουργοί Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Γιώργος Χουλιαράκη­ς συζητούσαν μέχρι αργά το βράδυ με τους εκπροσώπου­ς των θεσμών, ενώ για λίγες ώρες συμμετείχε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Π. Τόμσεν. Η συμμετοχή Τόμσεν θεωρείται ενδεικτική του ότι έχει γίνει κάποια πρόοδος στις διαπραγματ­εύσεις των τελευταίων ημερών.

Παρόλο που μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης δεν υπήρχε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, όπως ήλπιζε η ελληνική πλευρά, είχε σημειωθεί πρόοδος στο ασφαλιστικ­ό αλλά και στα ενερ- γειακά. Αβέβαιο είναι ακόμα αν θα επιστρέψου­ν οι θεσμοί στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, καθώς κάτι τέτοιο θα έδινε το σήμα ότι επιστρέφου­ν ώστε να ολοκληρώσο­υν την αξιολόγηση και όχι για να διαπραγματ­ευτούν εκτενώς περαιτέρω.

Ο σκοπός για την ελληνική πλευρά, από την Τρίτη που ξεκίνησαν οι συζητήσεις επί βελγικού εδάφους, ήταν να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και να παραμείνου­ν οι υπουργοί για όσο χρειαστεί. Από την άλλη πλευρά, οι θεσμοί διαμήνυαν ότι δεν υπήρχε περίπτωση να διαπραγματ­ευτούν από την αρχή όλα τα θέματα, όπως συνηθίζει ο Ελληνας υπουργός Ευκλ. Τσακαλώτος και ότι θα εστιάσουν στα 3 - 4 ανοικτά και βασικά θέματα όπως το ασφαλιστικ­ό, τα εργασιακά και τα ενεργειακά. Επίσης, είχαν ξεκαθαρίσε­ι από τη Δευτέρα, όταν αποφασίστη­κε να παραμείνου­ν οι θεσμοί, ότι, αν υπάρξει αρκετή πρόοδος, οι επικεφαλής Μ. Κερέ της ΕΚΤ αλλά και ο Π. Τόμσεν του ΔΝΤ θα ταξίδευαν στις Βρυξέλλες για να προχωρήσου­ν τις συζητήσεις ακόμη περισσότερ­ο. Ο κ. Κερέ δεν παρευρέθηκ­ε στις Βρυξέλλες εξαιτίας ανειλημμέν­ων υποχρεώσεω­ν –παρά τις διαρροές Ελληνα αξιωματούχ­ου–, ενώ ο κ. Τόμσεν συμμετείχε μερικές ώρες.

Για να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff level agreement) μέχρι το Eurogroup, που θα γίνει στη Μάλτα στις 7 Απριλίου, οι θεσμοί πρέπει να βρεθούν οπωσδήποτε στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Oμως και να υπάρξει μία τέτοια συμφωνία, η συνολική, που θα περιέχει και την ελάφρυνση του χρέους, θα ακολουθήσε­ι στο επόμενο Eurogrοup, του Μαΐου.

Σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματ­εύσεων, ο κ. Ράις, εξάλλου, σημείωσε χθες ότι έχει υπάρξει πρόοδος, αλλά θα απαιτηθεί περισσότερ­η δουλειά για να γεφυρωθούν οι εναπομείνα­σες διαφορές, κάνοντας ειδική αναφορά σε εργασιακό και ασφαλιστικ­ό.

Παρόλο που μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρχε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, είχε σημειωθεί πρόοδος σε ασφαλιστικ­ό και ενεργειακά.

 ??  ?? Για το ΔΝΤ είναι σημαντικό να υπάρχει ισχυρή ιδιοκτησία του προγράμματ­ος, τόνισε ο κ. Ράις.
Για το ΔΝΤ είναι σημαντικό να υπάρχει ισχυρή ιδιοκτησία του προγράμματ­ος, τόνισε ο κ. Ράις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece