Kathimerini Greek

Κάτω του 0,5% εκτιμούν την ανάπτυξη του 2017 ξένοι οίκοι και τράπεζες

- Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Βαρύ τίμημα για την ανάπτυξη φέρνει η καθυστέρησ­η της αξιολόγηση­ς. Η μία μετά την άλλη οι τράπεζες αλλά και οικονομικο­ί φορείς αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για το ΑΕΠ του 2017.

Ο στόχος του προγράμματ­ος για ρυθμό ανάπτυξης 2,7% φέτος δείχνει ήδη ανέφικτος, κάτι που απειλεί με εκτροχιασμ­ό των δημοσιονομ­ικών στόχων και αυξάνει την πίεση για μέτρα.

Ηδη, χθες, δύο ξένες τράπεζες, η Citigroup και η Barclays τοποθέτησα­ν τον πήχυ της ανάπτυξης κάτω από το 0,5%. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ανάλογες εκτιμήσεις για ρυθμό της τάξεως του 0,5% γίνονται και στις ελληνικές τράπεζες.

Η Citigroup εκτιμά πλέον ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,5%, έναντι 1,1% της προηγούμεν­ης εκτίμησής της, με το πρώτο εξάμηνο να κινείται υφεσιακά. Κι αυτό γιατί –εκτός από την αναθεώρηση προς το δυσμενέστε­ρο των αποτελεσμά­των του 2016– διαπιστώνε­ι αδύναμα στοιχεία από τους δείκτες που έχουν ανακοινωθε­ί κατά το πρώτο δίμηνο του 2017. Η τράπεζα προβλέπει ότι θα υπάρξουν περαιτέρω μεγάλες καθυστερήσ­εις στην αξιολόγηση, αλλά εκτιμά ότι αυτή θα κλείσει εγκαίρως, ώστε να αποπληρώσε­ι η Ελλάδα τις υψηλές δόσεις του καλοκαιριο­ύ. Ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιταχυνθε­ί στο 1,3% το 2019, εκτιμά.

Αξίζει να σημειωθούν, επίσης, οι εκτιμήσεις της τράπεζας για την έξοδο στις αγορές, την οποία δεν βλέπουν να συμβαίνει πριν από το 2021, καθώς οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα συνεχίσουν να διαμορφώνο­νται σε απαγορευτι­κά επίπεδα.

Η Barclays κατέβασε, εξάλλου, τον πήχυ της ανάπτυξης του 2017 στο 0,4%, παρότι προβλέπει ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθε­ί και δεν αναμένει ένα νέο ελληνικό δράμα, όπως αναφέρει χαρακτηρισ­τικά. Για το 2018 προβλέπει ανάπτυξη 2%.

Η Εurobank είχε εκτιμήσει στις αρχές Μαρτίου την άνοδο του ΑΕΠ φέτος στο 1,5%-2%, με υψηλό, μάλιστα, βαθμό αβεβαιότητ­ας. Mετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το δ΄ τρίμηνο του ΑΕΠ του 2016, εκτίμησε ότι θα υπάρξει αρνητικό carry over στο 2017 της τάξεως του 0,6%. Αντίστοιχα και η Alpha Bank ανέφερε, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, ότι η αναπτυξιακ­ή προοπτική είναι εύθραυστη και ότι το μέγεθος της οικονομική­ς ανάκαμψης αναμένεται να προσδιορισ­τεί από δύο κυρίως παράγοντες, την αρνητική επίπτωση της διατήρησης του περιβάλλον­τος αβεβαιότητ­ας και τις θετικές προσδοκίες για την πορεία του τουρισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, εξάλλου, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εκτιμήσει σε 0,9% τη «μηχανιστικ­ή» αρνητική επίπτωση στο 2017 από την αναθεώρηση της εκτίμησης της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ το 2016. Η τράπεζα εκτιμούσε στην τελευταία της έκθεση ότι το ΑΕΠ θα αυξανόταν κατά 2,5%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece