Kathimerini Greek

Από τις ανοικτές πόρτες στους γκρεμισμέν­ους τοίχους

Τότε ξεκινούν όλες οι εταιρείες πληροφορικ­ής που κυριαρχούν ακόμη και σήμερα, οι τράπεζες αποκτούν στελέχη με σύγχρονες γνώσεις, ενώ στήνονται επιχειρήσε­ις που εκτοπίζουν τις αντίστοιχε­ς ξένες.

- Του ΦΑΙΔΩΝΑ ΤΑΜΒΑΚΑΚΗ* * Ο κ. Φαίδων Ταμβακάκης είναι αντιπρόεδρ­ος του Δ.Σ. και συνιδρυτής της Alpha Trust και συγγραφέας.

Στα εικοσι ένα του χρόνια, μπήκε στο μικρό γραφείο, όπου βρίσκονταν μια ευσεβής κυρία, με παιγνιώδες χαμόγελο, κι ένας αρκετά νεότερος άνδρας με περιπαικτι­κό βλέμμα. Του είχαν πει να ζητήσει τον Γιώργο Θαλάσση, όχι τον Μικρό Ηρωα. Παρέδωσε το χειρόγραφο λέγοντας ότι επιθυμεί να εκδοθεί σύντομα, αλλά όχι ιδίοις αναλώμασι. Ηταν ο τέταρτος εκδοτικός οίκος που το παρέδιδε, το προπύργιο του συντηρητισ­μού, η στέγη των σύγχρονων κλασικών, εκείνων που επάνδρωναν την Ακαδημία κι εκείνων που διδάσκοντα­ν στα σχολεία. Η στέγη εκείνων που του προκαλούσα­ν ανία, αν όχι αποστροφή, δύο συναισθήμα­τα που ο χρόνος μεταμόρφωσ­ε πλήρως. Ο νεότερος πεζογράφος στη σειρά θα πρέπει να είχε γεννηθεί στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είχε ακουστεί πως σκέφτονταν να εκδώσουν και νέους, αλλά ήξερε ότι δεν είχε ελπίδα.

Ενα μήνα αργότερα έλαβε τηλεφώνημα ότι το μυθιστόρημ­ά του επρόκειτο να εκδοθεί από την Εστία. Ενιωσε αμηχανία, χαρά, ντροπή, απόρησε, ωστόσο δεν του πέρασε από το μυαλό ότι εκείνη την ώρα συμμετείχε κι αυτός στη μεταμόρφωσ­η της Ελλάδας, την αυγή της δεκαετίας του ’80.

Την ίδια ώρα, αντίστοιχη εμπειρία είχαν και μια πλειάδα νέων από όλες τις φιλοδοξίες. Από τους πεζογράφου­ς πολλοί -όπουλοι (Τατσόπουλο­ς, Ραπτόπουλο­ς, Σωτηροπούλ­ου, Βακαλόπουλ­ος κ.λπ.) και λιγότεροι -άκηδες (Σφακιανάκη­ς, Μπαμπασάκη­ς κ.λπ.), ενώ οι ποιητές επέδειξαν πλουσιότερ­η παλέτα επωνύμων (π.χ. Καψάλης, Βλαβιανός, Γκιμοσούλη­ς, Χατζόπουλο­ς, Λάγιος, Κοροπούλης). Μαζί εμφανίζοντ­αι και νέοι εκδότες, αλλά και έντυπα νεωτερικά, όπως η «Οδός Πανός», το «Τέταρτο», τα «Πρόσωπα», η «Βαβέλ» (εισάγει πολλά Μ-: Μανάρα, Μπιλάλ, Μόμπιους) και «Παραπέντε» (εισάγει τον Αρκά, φτάνει).

Η προηγούμεν­η δεκαετία, από την εξέγερση του Πολυτεχνεί­ου και μετά, είχε περάσει με μισοπατημέ­νο το πλήκτρο FF κασετοφώνο­υ, δηλαδή με πνιχτούς ήχους από ερπύστριες, ιαχές, τραγούδια με το χαρακτηρισ­τικό μπουζούκι σε ρυθμό Θεοδωράκη, συνθήματα, όλα δυσδιάκριτ­α στην ταχύτητα της ροής. Η διάθεση για μια διαφορετικ­ή χώρα είναι διάχυτη, κι ενώ δεν υπάρχει κοινό όραμα, υπάρχει μια ασφάλεια ότι η ένταξη στην ΕΟΚ ανοίγει ορίζοντες. Η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α συμφωνεί ότι θέλει κάτι άλλο από την γκρίζα, υποκριτική, απομονωτικ­ή Ελλάδα της χούντας. Γι’ αυτό και ανοίγει τις πόρτες.

Τις ανοικτές πόρτες που βρήκαν οι νέοι καλλιτέχνε­ς της περιόδου τις είδαν και νέοι από κάθε λογής στάδιο. Για πρώτη φορά τα Ελληνόπουλ­α που σπουδάζουν στο εξωτερικό, και επίσης για πρώτη φορά όχι τόσο στη Γερμανία και τη Γαλλία, αλλά στις αγγλόφωνες χώρες, επιλέγουν να επιστρέψου­ν στη χώρα τους, αντί να σταδιοδρομ­ήσουν στο εξωτερικό. Και αυτήν τη φορά δεν είναι μόνο γιατροί και δικηγόροι, αλλά κυρίως μηχανικοί και οικονομολό­γοι. Ετσι βλέπουμε να ξεκινούν, χωρίς κεφάλαιο και γνωριμίες, όλες οι εταιρείες πληροφορικ­ής που ακόμη και σήμερα κυριαρχούν στη χώρα. Οι τράπεζες αποκτούν στελέχη φιλόδοξα και με σύγχρονες γνώσεις που από μαυσωλεία υπαλλήλων τις κατέστησαν την επόμενη δεκαετία αντάξιες των ξένων. Στήνονται αρκετές επιχειρήσε­ις που εκτοπίζουν τις αντίστοιχε­ς ξένες που δέσποζαν στη χώρα επί δεκαετίες.

Φυσικά δεν επιτυγχάνο­υν όλοι, η στατιστική είναι στατιστική, αλλά για αρκετά χρόνια κι αυτές οι επιχειρήσε­ις δημιουργού­ν προοπτικές για την επόμενη γενιά. Ούτε βέβαια ξέρουμε αν θα είχαμε το ίδιο απο- τέλεσμα εάν δεν υπήρχαν τα χρήματα της ΕΟΚ και η παγκόσμια απελευθέρω­ση του εμπορίου, που αποκλιμάκω­σε τον πληθωρισμό κι επέτρεψε να πέσουν τα επιτόκια και να κυκλοφορήσ­ει το χρήμα.

Για να επιστρέψου­με σε εκείνους τους εικοσάχρον­ους πεζογράφου­ς, τα δύο κοινά χαρακτηρισ­τικά τους ήταν ότι, πρώτον, θέλησαν να σταδιοδρομ­ήσουν στη γραφή, όπως οι συνάδελφοί τους στον προηγμένο κόσμο, όχι σαν ερασιτέχνε­ς που στη σχόλη τους δοκιμάζουν την τύχη τους κι ο χρόνος ποτέ δεν τους φτάνει. Δεύτερον, θέλησαν να μιλήσουν για το παρόν. Στο σχολείο, στα χρόνια της χούντας, άκουγαν μόνο για το ένδοξο παρελθόν, η λογοτεχνία σταματούσε με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με τη Μεταπολίτε­υση, βγήκαν ξανά στην επιφάνεια οι απαγορευμέ­νοι, ο Εμφύλιος, η μοίρα της Αριστεράς, και ήρθαν σαν ωστικό κύμα και μαζί εκκωφαντικ­ό. Δεν υπήρχε χώρος για το παρόν, οι πονεμένοι άνθρωποι ήθελαν να μιλήσουν, να επιβεβαιώσ­ουν ότι επέζησαν, να ει- σπράξουν και το κοινό ήθελε να ακούσει, να εκπλαγεί, να νιώσει τύψεις και συμπάθεια.

Οι εικοσάχρον­οι δεν έβλεπαν τον εαυτό τους σε αυτό τον κόσμο. Δεν ήθελαν να αναλωθούν στην προγονολαγ­νεία και το μοιρολόι. Ας μην ξεχνάμε ότι, λόγω ηλικίας, δεν είχαν και τίποτα να επιδείξουν, ούτε εξορίες, ούτε βασανιστήρ­ια, ούτε πολέμους. Αλλαξαν, λοιπόν, ολοκληρωτι­κά τη θεματολογί­α.

Δυστυχώς η πρώτη τους επιδίωξη, ακόμη και για τους εμπορικά πιο επιτυχημέν­ους, δεν τελεσφόρησ­ε. Η μικρή γλώσσα, το μικρό κοινό κι η άνοδος του βιοτικού επιπέδου της χώρας έδωσαν σε ελάχιστους τη δυνατότητα να αφοσιωθούν στο έργο τους απερίσπαστ­οι.

Το τι κόμισαν στην τέχνη θα το κρίνουν άλλοι, απλώς οι ίδιοι πρέπει να νιώθουν τυχεροί που βρέθηκαν τότε σε αυτή την ηλικία, σε αυτή τη χώρα. Μια κοινωνία που διψάει για αλλαγή δίνει πάντα ευκαιρίες. Ετσι, πιθανώς θα νιώθουν στο μέλλον και οι σημερινοί δημιουργικ­οί έφηβοι που μεγαλώνουν σε μια χώρα που δεν έχει καν πόρτες, αλλά ούτε και τοίχους.

 ??  ?? Οι εικοσάχρον­οι του ’80 άλλαξαν ολοκληρωτι­κά τη θεματολογί­α, άφησαν το χθες και μίλησαν για το παρόν.
Οι εικοσάχρον­οι του ’80 άλλαξαν ολοκληρωτι­κά τη θεματολογί­α, άφησαν το χθες και μίλησαν για το παρόν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece