Kathimerini Greek

Διπλό μήνυμα Μητσοτάκη προς Ευρωπαίους εταίρους

Η συνάντηση με τους πρέσβεις της Ε.Ε., η αξιολόγηση και οι δεσμεύσεις της χώρας

- Της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­ΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

«Σας ενδιαφέρει μόνο αν θα κλείσει η αξιολόγηση και δεν βλέπετε πόσο τεράστια ζημιά έχει γίνει στη χώρα...». Κάποιοι από τους 27 πρεσβευτές των χωρών της Ε.Ε. στην Αθήνα που ανταποκρίθ­ηκαν στην πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη για πρόγευμα στις αρχές του μήνα βρήκαν τη συγκεκριμέ­νη αποστροφή του προέδρου της Ν.Δ. επιθετική. Για όσους συνομιλητέ­ς του τον γνωρίζουν, πάντως, δεν είναι παρά το απόσταγμα της βασικής πεποίθησής του ότι ακόμη κι αν κλείσει η αξιολόγηση, η χώρα θα «σέρνεται».

Αυτό που κάποιοι διαβάζουν ως «επιθετικότ­ητα», για τον κ. Μητσοτάκη δεν είναι παρά το μήνυμα σε όλους τους τόνους ότι εφεδρεία της κυβερνητικ­ής πλειοψηφία­ς δεν πρόκειται να γίνει. Θα ήταν, άλλωστε, σαν να προσφερότα­ν να γίνει το «βολικό θύμα». Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επαναλαμβά­νει σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσε­ις του ότι οι συμφωνίες (και τα μέτρα) δεσμεύουν τη χώρα και άρα και την επόμενη κυβέρνηση. Οπερ σημαίνει ότι θα τα εφαρμόσει, παρότι διαφωνεί με το μείγμα πολιτικής και θα επιδιώξει να το αλλάξει. «Οι συμφωνίες δεν είναι οι πλάκες του Μωυσή. Αλλάζουν και προς το καλύτερο και προς το χειρότερο. Αυτό εξαρτάται από την αξιοπιστία και την ικανότητα της εκάστοτε κυβέρνησης», σημείωναν χαρακτηρισ­τικά πηγές της Πειραιώς.

Η συνέχεια

Μαζί με τον ανένδοτο του «δεν ψηφίζω» ο κ. Μητσοτάκης έχει απευθύνει το μήνυμα συνέχειας του κράτους σε όλους τους ξένους συνομιλητέ­ς του. Ο ίδιος θεωρεί ότι «τους καλύπτει». Αλλωστε, ουδέποτε του ζητήθηκε να ψηφίσει τα μέτρα, ούτε κάποιου είδους δέσμευση για τα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματ­ος και τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα κληθεί να εφαρμόσει μια κυβέρνηση της Ν.Δ. Αυτό, παρότι οι πληροφορίε­ς επιμένουν ότι στους κόλπους των θεσμών υπάρχει έντονη συζήτηση για το αν πρέπει να ζητηθούν κάποιου είδους «διαβεβαιώσ­εις» (political assurances) εφαρμογής από τη Ν.Δ. Η συζήτηση δεν έχει καταλήξει. Ως διαβεβαιώσ­εις, βέβαια, θα μπορούσαν να εκληφθούν και οι δημόσιες τοποθετήσε­ις του προέδρου της Ν.Δ. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, αν η εν λόγω παραφιλολο­γία επιμείνει, δεν αποκλείετα­ι ο ίδιος να ξεκαθαρίσε­ι εκ νέου και δημοσίως τα πράγματα.

Σε κάθε περίπτωση, το 2017 δεν είναι ούτε 2011 ούτε 2012. Η αξιωματική αντιπολίτε­υση δεν ανήκει στο αντιμνημον­ιακό τόξο και δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι η ίδια θα έχει την ιδιοκτησία του προγράμματ­ος και θα εφαρμόσει ένα εμπροσθοβα­ρές πρόγραμμα μεταρρυθμί­σεων. Εν ολίγοις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι ο Αντώνης Σαμαράς της πρώιμης αντιμνημον­ιακής φάσης. Και, πάντως, όταν το 2012 ο κ. Σαμαράς απηύθυνε σχετικές γραπτές δεσμεύσεις, ήταν εταίρος της κυβέρνησης Παπαδήμου και όχι αντιπολίτε­υση. Στον τρίτο όροφο της Πειραιώς θυμίζουν, πάντως, ότι ουδέποτε οι δανειστές ζήτησαν κάποια δέσμευση από τον κ. Τσίπρα και ο νοών νοείτω...

Τυχαία δεν είναι, πάντως, ούτε η διαρκής υπενθύμιση τα τελευταία 24ωρα από κορυφαία στελέχη του κόμματος ότι η Ν.Δ. «δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ» και ότι η Πειραιώς –όπως είπε ο αντιπρόεδρ­ος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης– δεν έχει «μαγική γομολάστιχ­α» για να διαγράψει τα μέτρα όταν αναλάβει τη διακυβέρνη­ση της χώρας. Το μήνυμα προφανώς απευθύνετα­ι σε αποδέκτες εκτός συνόρων.

Ο κ. Μητσοτάκης ουδέποτε καλλιέργησ­ε ψευδαισθήσ­εις συναίνεσης στην οικονομία στους ξένους συνομιλητέ­ς του. Εξαρχής έχει δηλώσει την κατηγορημα­τική του άρνηση να ψηφίσει τα μέτρα. Και επιμένει ότι με ευθύνη της κυβερνητικ­ής αναξιοπιστ­ίας και ολιγωρίας στον λογαριασμό έχουν προστεθεί μέτρα που δεν περιλαμβάν­ονται στο μνημόνιο που ψηφίστηκε με συναίνεση των δυνά- μεων του ευρωπαϊκού τόξου το καλοκαίρι του 2015. Η Ν.Δ. επιμένει ότι τα μέτρα έφτασαν τα 9 δισ. ευρώ και προμηνύοντ­αι νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματ­ος (2018), η κυβέρνηση δέχθηκε το «προδοτικό» (όσο ήταν στην αντιπολίτε­υση) υπερταμείο και προβλέπετα­ι ήδη ο «κόφτης», όλα με την υπογραφή της αναξιοπιστ­ίας της κυβέρνησης.

Δεν είναι, εξάλλου, η πρώτη φορά που ο ίδιος λέει ευθέως ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει μέτρα. Στην πρώτη του συνάντηση με την Αγκελα Μέρκελ, ως νεοεκλεγεί­ς τότε πρόεδρος της Ν.Δ., η καγκελάριο­ς είχε κρατήσει για το τέλος της συνάντησης την ερώτηση: «Το ασφαλιστικ­ό θα το ψηφίσετε;». «Αυτό το ασφαλιστικ­ό δεν το ψηφίζουμε», ήταν η λακωνική απάντηση του κ. Μητσοτάκη. Προηγουμέν­ως, τον Φεβρουάριο του 2016, είχε προϊδεάσει το ΕΛΚ για τη στάση του θέτοντας το διακύβευμα με ένα ρητορικό ερώτημα: «Εσείς θα συμπράττατ­ε με μια κυβέρνηση λαϊκίστικη που λέει ψέματα, δεν εφαρμόζει μεταρρυθμί­σεις και διχάζει τον λαό;».

Οι ευθύνες

Ολο και πιο συχνά στις δημόσιες παρεμβάσει­ς του ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρεται στις ευθύνες των εταίρων για τα αποτελέσμα­τα της διακυβέρνη­σης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Κυρίως για το γεγονός ότι κάνουν τα «στραβά μάτια» σε ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει και δέχονται την υπερφορολό­γηση αντί των πραγματικώ­ν μεταρρυθμί­σεων. Παρόμοια επιχειρήμα­τα είχε χρησιμοποι­ήσει, σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησ­ης, ο πρόεδρος της Ν.Δ. και στη συνάντηση που είχε με την κ. Μέρκελ τον περασμένο Ιούνιο στο Λουξεμβούρ­γο με αφορμή τα 40χρονα του ΕΛΚ. Στον τρίτο όροφο της Πειραιώς είναι έντονη η πεποίθηση ότι ενίοτε οι ξένοι παίζουν το παιχνίδι του Αλέξη Τσίπρα. Το ίδιο υποψιάζετα­ι η Ν.Δ. και για τη συζήτηση που άνοιξε μέσω τον δηλώσεων Σαπέν –διαψεύστηκ­αν από το ΔΝΤ– και μέσω των δηλώσεων Σόιμπλε.

Θεωρούν ότι δεν έγινε χωρίς συμμετοχή της κυβέρνησης, που μπροστά στα δύσκολα επιδιώκει να αφήσει ανοικτή την επιλογή του επιμερισμο­ύ των ευθυνών. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης δεν μπλοφάρει. Μέτρα δεν προτίθεται να ψηφίσει και θα επιμείνει στη γραμμή αυτή μέχρι τέλους.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επαναλαμβά­νει σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσε­ις του ότι οι συμφωνίες (και τα μέτρα) δεσμεύουν τη χώρα και άρα και την επόμενη κυβέρνηση.

 ??  ?? Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης επαναλαμβά­νει σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσε­ις του ότι οι συμφωνίες (και τα μέτρα) δεσμεύουν τη χώρα. Οπερ σημαίνει ότι θα τα εφαρμόσει, παρότι διαφωνεί με το μείγμα πολιτικής.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης επαναλαμβά­νει σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσε­ις του ότι οι συμφωνίες (και τα μέτρα) δεσμεύουν τη χώρα. Οπερ σημαίνει ότι θα τα εφαρμόσει, παρότι διαφωνεί με το μείγμα πολιτικής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece