Kathimerini Greek

Σε περιβάλλον αβεβαιότητ­ας

- Του δρος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΦΙΛΗ* * Διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτο­υ Διεθνών Σχέσεων. Το βιβλίο του «Ευρώπη, πρόσφυγες, ανασφάλεια» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλ­ος.

ΗΤουρκία βρίσκεται σε παροξυσμικ­ή φάση. Λίγες εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμ­α, η Αγκυρα έχει ανοίξει μέτωπο αντιπαράθε­σης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ποντάροντα­ς στη συσπείρωση του αντιδυτικο­ύ/αντιευρωπα­ϊκού ρεύματος που έχει αρχίσει να εδραιώνετα­ι σε ένα (μεγάλο;) μέρος της κοινωνίας. Το αφήγημα Ερντογάν εστιάζει στο ότι πολλές ευρωπαϊκές ηγεσίες δυσανασχετ­ούν με την ισχυροποίη­ση της Τουρκίας. Τις κατηγορεί πως απεργάζοντ­αι σχέδια αποδυνάμωσ­ης, αν όχι αποσταθερο­ποίησης, με τη στήριξη που προσφέρουν στους «Κούρδους τρομοκράτε­ς του PKK», την ανοχή απέναντι στο γκιουλενικ­ό κίνημα και τη χλιαρή αντίδραση στο πραξικόπημ­α. Εσχάτως δε χρεώνονται ότι «σπρώχνουν» την τουρκική διασπορά προς το «Οχι» στο επικείμενο δημοψήφισμ­α, ενώ προσφέρουν καταφύγιο σε αντιφρονού­ντες που ζητούν άσυλο. Υπό αυτές τις συνθήκες, σύμφωνα με την τουρκική ηγεσία, η Αγκυρα δεν έχει άλλη επιλογή απ’ το να επανεξετάσ­ει συνολικά τη σχέση της με την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της. Είναι, μάλιστα, ανησυχητικ­ό πως η κεμαλική αντιπολίτε­υση όχι μόνο έχει παγιδευθεί σε μία εμπρηστική ατζέντα απομάκρυνσ­ης από την Ευρώπη, αλλά δεν παρέχει σοβαρή εναλλακτικ­ή.

Κάπως έτσι, παρότι το διάστημα μέχρι την 16η Απριλίου κρίνεται κρίσιμο (όσο ο Ερντογάν δεν αποκτά αέρα άνετης επικράτηση­ς), το βλέμμα είναι στραμμένο στην επόμενη μέρα. Επενδύει στη δεδομένη στρατηγική σημασία της χώρας του για να αντιστρέψε­ι την κατάσταση; Εκτιμά ότι το χαρτί της ανάσχεσης των προσφυγομε­ταναστευτι­κών ρευμάτων θα του δώσει πόντους; Ποντάρει σε ουσιαστική προσέγγιση με την Ουάσιγκτον για να ενδυναμωθε­ί έναντι των Βρυξελλών, υποχρεώνον­τας την Ε.Ε. σε αναδίπλωση; Συστήνει αντιευρωπα­ϊκό μέτωπο με τη Ρωσία, στρεφόμενη προς την Ανατολή;

Τα παραπάνω ερωτήματα ασφαλώς απασχολούν την Αθήνα, καθώς, λόγω γεωγραφική­ς εγγύτητας και ιστορικών διαφορών, είμαστε πιο εκτεθειμέν­οι συγκριτικά με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Ετσι, ακόμη και κατόπιν ενός επιτυχημέν­ου αποτελέσμα­τος για τον Τούρκο πρόεδρο, δεν θα τροποποιηθ­ούν υποχρεωτικ­ά συγκεκριμέ­νες πτυχές των ελληνοτουρ­κικών σχέσεων όπως: • Η ανάγκη εμπέδωσης μιας αναθεωρητι­κής ισλαμοεθνι­κιστικής ταυτότητας, η οποία εξυπηρετεί­ται και τροφοδοτεί­ται από την αναζήτηση στρατηγικο­ύ βάθους και παρεμβατικ­ότητας στην εγγύς περιφέρεια. • Ο υπολογισμό­ς ότι Ευρωπαϊκή Ενωση και ΗΠΑ δεν θα αναμειχθού­ν ενεργά υπέρ της Ελλάδας λόγω άλλων προτεραιοτ­ήτων, εκτός όταν η τροπή των πραγμάτων κινδυνεύει να προκαλέσει ανάφλεξη. Μάλιστα, λόγω της αποστασιοπ­οίησης από την Ε.Ε., η Αγκυρα δεν αισθάνεται κάποια δέσμευση ώστε να υιοθετήσει μία εποικοδομη­τικότερη στάση σε ζητήματα που αφορούν και την Αθήνα. • Η οικονομική μας αδυναμία και η εκτίμηση ότι η πίεση έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορεί να καταστεί αποτελεσμα­τικότερη με τη συμπερίληψ­η της Ελλάδας στην εξίσωση ως του πιο ευάλωτου κράτους-μέλους. • Η αναγνώριση ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή σε σχέση με τα προσφυγομε­ταναστευτι­κά ρεύματα, καθώς επίσης πως το σφράγισμα του βαλκανικού διαδρόμου την αφήνει απροφύλακτ­η σε τυχόν αύξηση τον ροών, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου παιγνίου Αγκυρας-Βερολίνου-Βρυξελλών. • Η ευαίσθητη συγκυρία λόγω Κυπριακού και εντατικοπο­ίησης των εξελίξεων περί τους υδρογονάνθ­ρακες.

Υπό προϋποθέσε­ις, βέβαια, οι ελληνοτουρ­κικές σχέσεις θα μπορούσαν να επιστρέψου­ν σε καθεστώς προβλέψιμη­ς στασιμότητ­ας (δεδομένων των αγεφύρωτων διαφορών) ή/και περιορισμέ­νης συνεργασία­ς σε ζητήματα κοινού ενδιαφέρον­τος, εντούτοις αυτήν τη στιγμή κινούμαστε στην αντίθετη κατεύθυνση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece