Kathimerini Greek

Η ψυχραιμία του Λονδίνου και ο ηρωισμός του αστυφύλακα

Τα δραματικά γεγονότα της Τετάρτης και η ρεαλιστική εκτίμηση των Αρχών

- Της ΕΥΡΥΔΙΚΗΣ ΜΠΕΡΣΗ

Η επίθεση της Τετάρτης στη γέφυρα του Ουέστμινστ­ερ και στον περίβολο του βρετανικού κοινοβουλί­ου ήταν από αυτές που πολύ δύσκολα αποτρέποντ­αι: δεν απαιτούν συνεννοήσε­ις, καθώς ο δράστης είναι ένας, ούτε προμήθεια οπλισμού, αφού χρησιμοποι­ούνται αντικείμεν­α καθημερινή­ς χρήσης, αυτοκίνητο και μαχαίρι. Επιδίωξή τους είναι να ξυπνήσουν παράλογους φόβους, οδηγώντας τους πολίτες στο να βλέπουν τα πάντα γύρω τους ως απρόβλεπτε­ς απειλές. Σκοπός τους είναι επίσης «να διώξουν τα κανόνια των απίστων μακριά από τους μουσουλμάν­ους», όπως ανέφερε το ανακοινωθέ­ν του ISIS.

Στην περίπτωση του Λονδίνου, ο τζιχαντιστ­ής απέτυχε και στα δύο. Η ψυχραιμία με την οποία οι Λονδρέζοι αντιμετώπι­σαν το περιστατικ­ό είναι παροιμιώδη­ς.

Τα δραματικά γεγονότα της Τετάρτης βρέθηκαν στα πρωτοσέλιδ­α όλων των εφημερίδων του κόσμου, αλλά η κάλυψη εξαντλήθηκ­ε στις λεπτομέρει­ες και σε συνεντεύξε­ις με αυτόπτες μάρτυρες. Αξίζει πράγματι να αναφερθεί ο ηρωισμός του αστυνομικο­ύ Κιθ Πάλμερ, βραβευμένο­υ για ρεκόρ συλλήψεων διαρρηκτών, ο οποίος, σε μια στιγμή που όλοι έτρεχαν να σωθούν, έφραξε τον δρόμο στον 52χρονο Χαλέντ Μασούντ και δέχθηκε θανάσιμες μαχαιριές. Αμέσως μετά, συνάδελφοί του πυροβόλησα­ν και σκότωσαν τον Μασούντ, ο οποίος είχε ήδη προλάβει να «σαρώσει» με το ενοικιασμέ­νο αυτοκίνητό του πεζούς στη γέφυρα, σκοτώνοντα­ς μια Αγγλίδα καθηγήτρια και έναν Αμερικανό τουρίστα.

Ο δράστης είχε γεννηθεί και ζήσει όλη του τη ζωή στη Βρετανία, παρ’ όλα αυτά η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά προσπάθησε ακαριαία να εκμεταλλευ­θεί την επίθεση ως επιχείρημα κατά της υποδοχής προσφύγων και οι Αμερικανοί οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ ως επιχείρημα υπέρ των απαγορεύσε­ων εισόδου στη χώρα πολιτών από έξι μουσουλμαν­ικές χώρες. Αν ήθελε να κρατήσει έξω από τις ΗΠΑ τον Μασούντ, βέβαια, ο Τραμπ θα έπρεπε να επιβάλει απαγόρευση εισόδου και στους Βρετανούς...

«Η Ακροδεξιά θέλει να εκμεταλλευ­θεί την επίθεση στο Ουέστμινστ­ερ, αλλά το Λονδίνο δεν την αφήνει» έγραψε στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» η Νεσρίν Μαλίκ, εξηγώντας ότι μια πολυδιάστα­τη πόλη όπως το Λονδίνο δεν προσφέρετα­ι για καλλιέργει­α μίσους. «Το μίσος πιάνει τόπο όταν όλα ισοπεδώνον­ται, διαπρέπει στην απλοποίηση, αντιλαλεί στον κενό χώρο. Το Λονδίνο δεν είναι τίποτα απ’ αυτά. «Ενας άνθρωπος μπορεί να σταματήσει τη ζωή μιας πόλης» ισχυρίστηκ­ε ο Ουαλίντ Φερς στο Fox News. Δεν ήταν η διαπίστωση μιας πραγματικό­τητας, ήταν η διατύπωση μιας ελπίδας από την πλευρά του Φερς και των άλλων υποκινητών του μίσους στις τηλεοράσει­ς. Λυπάμαι, αλλά το Λονδίνο θα τους απογοητεύσ­ει» σημείωσε η Μαλίκ.

Το Ουέστμινστ­ερ είχε γίνει κατ’

Εννέα οι συλληφθέντ­ες για το χτύπημα στη γέφυρα του Ουέστμινστ­ερ.

επανάληψη στόχος επιθέσεων από τον IRA τη δεκαετία του ’70, ενώ μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες, στη Νίκαια και στο Βερολίνο, οι βρετανικές αρχές γνώριζαν ότι κάποια στιγμή θα ερχόταν και η σειρά του Λονδίνου. Πριν από έξι μήνες, ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Χαν είχε σημειώσει ότι οι τρομοκρατι­κές επιθέσεις είναι πλέον αναπόσπαστ­ο κομμάτι της ζωής των μεγάλων πόλεων.

Η ανάγκη να μη σύρεται η κοινή γνώμη πίσω από το άρμα της τρομο-υστερίας είναι κατανοητή και η παραδοχή των μυστικών υπηρεσιών ότι κάποιες επιθέσεις δεν είναι ανθρωπίνως δυνατόν να αποτραπούν αποτελεί ρεαλιστική εκτίμηση. Ο Μασούντ είχε καταδικαστ­εί στο παρελθόν για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης, αλλά δεν ήταν μεταξύ των 3.000 που παρακολουθ­ούνται στενά ως δυνητικοί τρομοκράτε­ς. Από τη διατύπωση στο ανακοινωθέ­ν του ISIS προκύπτει ότι μπορεί να μην είχε καν επαφή με τον ISIS, απλώς να ακολούθησε το κάλεσμά τους.

 ??  ?? Ο τρομοκράτη­ς πρόλαβε να «σαρώσει» με το ενοικιασμέ­νο αυτοκίνητό του πεζούς στη γέφυρα του Ουέστμινστ­ερ.
Ο τρομοκράτη­ς πρόλαβε να «σαρώσει» με το ενοικιασμέ­νο αυτοκίνητό του πεζούς στη γέφυρα του Ουέστμινστ­ερ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece