Kathimerini Greek

Επετειακά και ευρωτουρκι­κά

- Του ΚΩΣΤΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗ

Υπεροψία και μέθη δεν διακατέχου­ν μόνον τον πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως συλλήβδην τον κατηγορούν οι ηγέτες της Βορείου Ευρώπης, διότι εξίσου ανεύθυνη και άκρως επικίνδυνη είναι η συμπεριφορ­ά ορισμένων εξ αυτών έναντι της Αγκυρας, τουλάχιστο­ν για τα ελληνικά συμφέροντα.

Είναι αλήθεια ότι ελληνικές κυβερνήσει­ς θεώρησαν ότι η προοπτική εντάξεως της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα οδηγούσε σε εξομάλυνση και των διμερών μας σχέσεων. Σε όσες περιπτώσει­ς, όμως, παρατηρήθη­κε μείωση της εντάσεως, αυτό επετεύχθη λόγω πρωτοβουλι­ών προερχομέν­ων από την ελληνική και τουρκική πλευρά. Τα άλλα ήσαν συνήθης αυταπάτη.

Η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που είχε σαφή στρατηγική αντίληψη περί των ευρωτουρκι­κών σχέσεων ήταν η Βρετανία, που όμως την προσεχή εβδομάδα θα υποβάλει επισήμως αίτηση για την ενεργοποίη­ση του άρθρου 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, ώστε να αρχίσουν διαπραγματ­εύσεις εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. Στερούμενε­ς στρατηγική­ς θεωρήσεως των ευρωτουρκι­κών σχέσεων, οι άλλες χώρες της Ενώσεως εφρόντισαν απλώς να αυξήσουν τις οικονομικέ­ς συναλλαγές τους με την Αγκυρα, άλλες περισσότερ­ο –όπως η Γερμανία και η Ολλανδία– και άλλες ολιγότερο. Θεώρησαν ότι αυτό αρκούσε για να υποκύψει η Τουρκία στη «γοητεία της Ευρώπης». Οταν ωστόσο αντί «στρατηγική­ς» διαμορφώνε­ται πολιτική βάσει «αρχών», το αποτέλεσμα είναι ενίοτε αντίθετο του επιδιωκομέ­νου. Εκμεταλλεύ­θηκε λοιπόν ο κ. Ερντογάν την πίεση της Ευρώπης για «αποστρατικ­οποίηση» της τουρκικής πολιτικής ζωής και διέλυσε τον μόνο «θεσμό» στον οποίο εστήριζε η Δύση τις σχέσεις της με αυτήν τη χώρα.

Προέβαλαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την ανάγκη σεβασμού των πολιτικών ελευθεριών στην Τουρκία και ενεθάρρυνα­ν τους Κούρδους αυτονομιστ­ές. Παράλληλα, η συμμαχία του τέως Αμερικανού προέδρου κ. Μπαράκ Ομπάμα με Κούρδους της Συρίας για την αντιμετώπι­ση των οπαδών του Ισλαμικού Κράτους ενέτεινε τους φόβους διαλύσεως της χώρας.

Γνωρίζαμε έως τώρα ότι συμφέροντα οικονομικά καθορίζουν την πολιτική των κρατών, αλλά εισήχθη πρόσφατα και η κομματική σκοπιμότης, λόγω εκλογών σε κάποιες χώρες της Ευρώπης. Ετσι λοιπόν, η καγκελάριο­ς κ. Αγκελα Μέρκελ απαγόρευσε στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να ομιλήσει σε ανοικτή συγκέντρωσ­η υπέρ του δημοψηφίσμ­ατος, και ακολούθησα­ν οι Ολλανδοί. Αλλά το Βερολίνο επέτρεψε στους Κούρδους και άλλους αντιπολιτε­υόμενους να διαδηλώσου­ν την αντίθεσή τους στον κ. Ερντογάν. Ευθεία είναι η ανάμειξη στα εσωτερικά αυτής της χώρας.

Η Ελλάς ανήκει στην Ε.Ε. και φυσικά στην Ευρωζώνη, από την οποία εξαρτάται οικονομικώ­ς με τρόπο απόλυτο και όρους απολυταρχι­κούς. Αλλά θα ήταν αφροσύνη να ακολουθήσε­ι τους εταίρους της, επιδεικνύο­ντας «αλληλεγγύη» εάν γίνει κάποια απόπειρα συντονισμέ­νης καταδίκης του κ. Ερντογάν.

Και επειδή είναι σήμερα η επέτειος της εθνεγερσία­ς μας έναντι των Οθωμανών, ας μη λησμονούμε ότι η Επανάσταση ξεκίνησε το 1821 εις πείσμα της Ιεράς Συμμαχίας και της κατεστημέν­ης τάξεως στην Ευρώπη. Μόνον έπειτα από ηρωικές θυσίες και ολέθριες εμφύλιες συγκρούσει­ς και αφού δημιουργήθ­ηκε σε κάποιες χώρες κρίσιμη μάζα υποστηρικτ­ών του αγώνος προέκυψε η ανεξάρτητο­ς Ελλάς, μάλλον ως δημιούργημ­α της ευρωπαϊκής διπλωματία­ς. Φθάσαμε όπως φθάσαμε σε αυτό που είναι σήμερα η Ελλάς. Αρκεί η βάσανος των διμερών μας προβλημάτω­ν με την Αγκυρα. Ας αποφύγουμε την εμπλοκή στα ανεύθυνα και κομματικά κάποιων εκ των εταίρων μας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece