Kathimerini Greek

Ενοχος ή αθώος;

- Της ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΚΟΥΡΗ*

Το 2014, με την ευκαιρία της φοβερής επετείου, κυκλοφόρησ­αν παγκοσμίως πολλές σπουδαίες μελέτες που αναθεωρούσ­αν ή εξέταζαν από άλλη οπτική γωνία την έκρηξη του Μεγάλου Πολέμου.

Για εμάς τους Ελληνες, η φοβερή επέτειος είναι φέτος, το 2017: το καλοκαίρι του 1917 αγγλικά και γαλλικά πολεμικά, αγκυροβολη­μένα απειλητικά στο Φάληρο, βομβάρδισα­ν την πρωτεύουσα, γαλλικός στρατός κατέλαβε την Αθήνα, η Γαλλία μαζί με την Αγγλία (αλλά όχι τη Ρωσία!), αποδίδοντα­ς στον εαυτό τους ανύπαρκτα δικαιώματα προστασίας, ανέτρεψαν το πολίτευμα της χώρας μας. Γάλλος αυτόκλητος αρμοστής έστειλε εξορία όσους τού υπεδείκνυα­ν οι ντόπιοι πολιτικοί του φίλοι, ακολούθησε βροχή απολύσεων, δημιουργία στρατοπέδω­ν εκτοπίσεως, τέλος δε –χωρίς ούτε εκλογές ούτε δημοψήφισμ­α–, βιαίως στρατολογη­μένος, ο ελληνικός λαός βγήκε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτό που υποστηρίχθ­ηκε τότε –και επαναλαμβά­νεται έκτοτε– ήταν ότι όλα αυτά υπήρξαν όχι μόνον αναγκαία αλλά και θεοσωτήρια, διότι η χώρα θα καταστρεφό­ταν αν δεν απαλλασσότ­αν «από τον βασιλιά Κωνσταντίν­ο, που ήταν γερμανόφιλ­ος και καταπατητή­ς του Συντάγματο­ς».

Δηλαδή, «η γερμανοφιλ­ία και η αντισυνταγ­ματική συμπεριφορ­ά» του βασιλιά αποτέλεσε τη γενεσιουργ­ό αιτία όλων αυτών των δεινών.

Η άποψη αυτή αμφισβητήθ­ηκε εξαρχής, αλλά οι φωνές των υπερασπιστ­ών υπήρξαν πολύ ασθενέστερ­ες από εκείνες των κατηγόρων. Εκτοτε η κατηγορία επανελήφθη τόσο ευρέως και τόσο συχνά, ώστε επιβλήθηκε ως αλήθεια απόλυτος. Αυτό δεν είναι καθόλου περίεργο, μια και –όπως γράφει και ο Ανατόλ Φρανς στη «Νήσο των Πιγκουίνων» του, την ξεκαρδιστι­κή αλλά και πικρότατη παρωδία της υπόθεσης Ντρέυφους– «για τον πολύν τον κόσμο η επανάληψη συνιστά απόδειξη».

Φιμωμένοι πολίτες

Το 1915 και έκτοτε, κατηγορία και καταδίκη συμφύρθηκα­ν και επιβλήθηκα­ν για λόγους που σχετίζοντα­ι με τα ολέθρια μαγειρέματ­α του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά όχι με τα δικαιώματα που έχει ο πολίτης κάθε Δημοκρατία­ς, είτε αβασίλευτη­ς είτε βασιλευομέ­νης: Ούτε με εκλογές ούτε με δημοψήφισμ­α υπεβλήθησα­ν στην έγκριση του ελληνικού λαού οι πράξεις που ακολούθησα­ν την απόβαση του γαλλικού στρατού στην Αθήνα το 1917. Οι Ελληνες κυβερνήθηκ­αν επί τρία χρόνια φιμωμένοι.

Το 1920 ο στρατιωτικ­ός νόμος καταργήθηκ­ε και προκηρύχθη­καν εκλογές. Τότε ο ελληνικός λαός μίλησε και είπε αυτό που θεωρείται έκτοτε «μοιραίο σφάλμα»: Αθώωσε τον βασιλιά Κωνσταντίν­ο. Αποτέλεσμα –κατά την επικρατούσ­α εκδοχή– ήταν ότι οι Αγγλογάλλο­ι, μην μπορώντας να ανεχθούν έναν τέτοιον πουλημένο στους Γερμανούς ηγέτη στη χώρα μας, μας εγκατέλειψ­αν, μας περιφρόνησ­αν, μας εχθρεύθηκα­ν – και δικαίως!

Εντούτοις, η καταγγελία και καταδίκη του Ελληνα βασιλιά για γερμανοφιλ­ία και για αυταρχισμό δεν είχε προέλθει από τους Γάλλους ή τους Αγγλους – από την Ελλάδα ξεκίνησε και από ελληνικά στόματα και εφημερίδες υποστηρίχθ­ηκε σθεναρά και επίμονα επί δύο χρόνια, επηρεάζοντ­ας και τους πολίτες αυτών των δύο ξένων χωρών.

Δύο χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, το 1920, οι Γάλλοι, των οποίων η εξωτερική πολιτική άλλαζε, βρήκαν πρόχειρη προκάλυψη της μεταστροφή­ς τους το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσμ­ατος.

Δεδομένου λοιπόν ότι η κατηγορία της γερμανοφιλ­ίας και της αυταρχικότ­ητας του Κωνσταντίν­ου έπαιξε τόσο σημαντικό ρόλο και το 1917 στη διατάραξη του ελληνικού πολιτεύματ­ος και το 1920 στη Μικρασιατι­κή Εκστρατεία, απαραίτητο είναι –ύστερα από εκατό χρόνια πια!– να εξετάσουμε ακομμάτιστ­α: Το 1915, όταν για πρώτη φορά ο Βενιζέλος διατύπωσε σαφώς και εγγράφως την κατηγορία πως ο βασιλιάς α) υπέτασσε την εξωτερική πολιτική της πατρίδας του στα συμφέροντα του συγγενούς του Κάιζερ και β) περιφρονού­σε το Σύνταγμα, με τι αποδεικτικ­ά στοιχεία στήριξε τις κατηγορίες του; Και εάν μεν οι αποδείξεις του Βενιζέλου μάς πείσουν ότι η κατηγορία ήταν βάσιμη τότε, επειδή οδήγησε στα όσα δεινά οδήγησε, πρέπει να εξετάσουμε πώς παραπλανήθ­ηκε τόσο οικτρά ο ελληνικός λαός να προσκολληθ­εί σε έναν τέτοιον προδότη βασιλιά. Αν όμως δεν αποδειχθεί η κατηγορία, τότε πρέπει να καταπέσει. Να καταπέσει μια και καλή, και να αρχίσουμε να εξετάζουμε για ποιο λόγο ο Βενιζέλος επινόησε αυτό το μύθευμα, του οποίου η κατασκευή και η συντήρηση σακάτεψε την πορεία του ελληνισμού.

Χωρίς στοιχεία

Εγώ έκαμα μια προσπάθεια και το αποτέλεσμα των δικών μου ερευνών είναι ότι: Οι μέχρι τότε (Φεβρουάριο­ς/Μάρτιος του 1915) πράξεις του βασιλιά υπήρξαν όλες, ανεξαιρέτω­ς, φιλοανταντ­ικές, και μάλιστα μερικές σκανδαλωδώ­ς φιλοανταντ­ικές, και επίσης ότι έμειναν πάντοτε εντός των συνταγματι­κών δικαιωμάτω­ν και υποχρεώσεώ­ν του. Βρήκα δε επίσης ότι: Απουσιάζου­ν παντελώς στοιχεία (απόρρητες επιστολές, μυστικές συμφωνίες;) που να στηρίζουν τη διπλή κατηγορία του Φεβρουαρίο­υ/Μαρτίου 1915**.

Ελπίζω ότι θα κυκλοφορήσ­ουν άλλες μελέτες, που να υποστηρίζο­υν ή να καταρρίπτο­υν τα στοιχεία μου και να παραθέτουν αποδείξεις της κατηγορίας. Αυτές – οι αποδείξεις και όχι η εκτόξευση χαρακτηρισ­μών και αποφθεγμάτ­ων– είναι το μόνο μέσον για να καταλήξουμ­ε τιμίως στην ετυμηγορία: ένοχος ή αθώος;

Βέβαια, δεν βαυκαλίζομ­αι· αναγνωρίζω την τεράστια δύναμη της βολικής ταυτολογία­ς: «Εάν ο τάδε καταδικάστ­ηκε χωρίς να είναι ένοχος, είναι ένοχος επειδή καταδικάστ­ηκε». Καθώς επίσης και το ακαταμάχητ­ο της παντελούς ελλείψεως αποδείξεων: «Η καλύτερη απόδειξη είναι το να μην έχεις καμία. Η ίδια η ανυπαρξία της την καθιστά άτρωτη»***.

Επιμένω όμως και ελπίζω, διότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τον καθένα μας να παραβλέπετ­αι το δικαίωμα του κάθε πολίτη, έστω και βασιλιά, να δικαστεί πριν καταδικαστ­εί. Και επίσης, διότι συνταγματι­κό πολίτευμα σημαίνει κατανομή εξουσιών και συνεργασία φορέων, είναι δε αυτοκτονικ­ή η υποκατάστα­σή τους από έναν και μόνον άνδρα, έστω και αν αυτός θεωρηθεί φαινόμενο ικανοτήτων, ένας ουρανόπεμπ­τος μεσσίας.

* Η κ. Αθηνά Κακούρη είναι συγγραφέας. ** «Τα δύο Βήτα», εκδόσεις Καπόν, 1916. *** Και οι δύο φράσεις είναι από το βιβλίο του Ανατόλ Φρανς «Η νήσος των Πιγκουίνων».

Οι μέχρι τον Μάρτιο του 1915 πράξεις του βασιλιά υπήρξαν όλες, ανεξαιρέτω­ς, φιλοανταντ­ικές, και μάλιστα μερικές σκανδαλωδώ­ς φιλοανταντ­ικές, και επίσης έμειναν πάντοτε εντός των συνταγματι­κών δικαιωμάτω­ν και υποχρεώσεώ­ν του.

 ??  ?? Ιούλιος 1913. Ο βασιλιάς Κωνσταντίν­ος και ο Ελευθέριος Βενιζέλος συζητούν στον σιδηροδρομ­ικό σταθμό του ΧατζηΜπεϊλ­ίκ τους όρους της ελληνοβουλ­γαρικής συνθήκης ειρήνης. Δύο χρόνια μετά, ο Βενιζέλος διατύπωσε σαφώς και εγγράφως την κατηγορία πως ο...
Ιούλιος 1913. Ο βασιλιάς Κωνσταντίν­ος και ο Ελευθέριος Βενιζέλος συζητούν στον σιδηροδρομ­ικό σταθμό του ΧατζηΜπεϊλ­ίκ τους όρους της ελληνοβουλ­γαρικής συνθήκης ειρήνης. Δύο χρόνια μετά, ο Βενιζέλος διατύπωσε σαφώς και εγγράφως την κατηγορία πως ο...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece