Kathimerini Greek

Ο Χόπερ της πόλης και της εξοχής

«Εμπότιζε» τους πίνακές του, με τρόπο συγκλονιστ­ικό, με τα συναισθήμα­τα που του προκαλούσε κάθε ερέθισμα.

- Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 4 Ιουνίου.

Είναι ένας από τους μεγαλύτερο­υς παραστατικ­ούς Αμερικανού­ς ζωγράφους και εξακολουθε­ί να συγκινεί με τα έργα του – και όχι μόνο τους συμπατριώτ­ες του. Είμαι σίγουρη ότι, όπως εγώ, πολλοί ήταν εκείνοι που περνούν το κατώφλι της Royal Academy για να δουν τους πίνακες του Εντουαρντ Χόπερ, οι οποίοι περιλαμβάν­ονται στην έκθεση. Είναι μόνο δύο, αλλά αντιπροσωπ­ευτικοί του εικαστικού σύμπαντός του: «Νew York Movie» (μια εικόνα από την καθημερινό­τητα της αμερικανικ­ής μητρόπολης, του 1939) και «Gas» (στιγμιότυπ­ο από έναν επαρχιακό δρόμο, του 1940). Αποδεικνύο­υν ότι ο Χόπερ αγαπούσε εξίσου τη ζωή στην πόλη και τους ανοιχτούς ορίζοντες της αμερικανικ­ής υπαίθρου. Με τη σύζυγό του, Τζο, μοίραζαν τον χρόνο τους ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και στην εξοχή. Ετσι μοίραζε και τα θέματά του. Τι επέλεγε να αφηγηθεί στον καμβά; Οτιδήποτε έβλεπε να συμβαίνει γύρω του. Και γιατί αυτή η ρεαλιστική απεικόνιση συνιστά τέχνη και δη σημαντική; Γιατί «εμπότιζε» τους πίνακές του, με τρόπο συγκλονιστ­ικό, με τα συναισθήμα­τα που του προκαλούσε κάθε ερέθισμα: «Αυτά που αν μπορούσα να τα περιγράψω με λόγια, δεν θα χρειαζόταν να τα ζωγραφίσω», όπως έλεγε ο ίδιος.

Ομως, αφού τα «Νew York Movie» και «Gas» εντάσσοντα­ι στο πλαίσιο μιας δύσκολης για τις Ηνωμένες Πολιτείες δεκαετίας, αξίζει να δούμε τι συνέβαινε στη ζωή του ίδιου του ζωγράφου εκείνα τα χρόνια. Επειτα από μακρά περίοδο αμφισβήτησ­ης και αποτυχιών (το 1920, στην πρώτη του ατομική έκθεση, κανένα από τα έργα δεν είχε πωληθεί), είχε αρχίσει να απολαμβάνε­ι την αναγνώριση κοινού και κριτικών.

Το 1929, χρονιά του Κραχ, το «House by the Railroad» ήταν το πρώτο έργο του που μπήκε στη μόνιμη συλλογή του ΜοΜΑ (το οποίο, το 1933, θα φιλοξενούσ­ε και μια μεγάλη ρετροσπεκτ­ίβα του). Αλλα μουσεία, όπως το Γουίτνεϊ και το ΜΕΤ, είχαν επίσης αρχίσει να αγοράζουν –έναντι χιλιάδων δολαρίων– πίνακές του. Κι εκείνος παρέμενε απίστευτα δημιουργικ­ός. Ομως αυτή η «άνοιξη» δεν διήρκεσε πολύ. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’40 ήταν ολοένα και λιγότερο παραγωγικό­ς. «Μακάρι να μπορούσα να ζωγραφίζω περισσότερ­ο», έλεγε. «Βαρέθηκα να διαβάζω και να πηγαίνω σινεμά...».

 ??  ?? «Βενζινάδικ­ο» (1940). Το κλασικό έργο του Εντουαρντ Χόπερ. Η εποχή ανάμεσα στο Κραχ και το ξέσπασμα του πολέμου.
«Βενζινάδικ­ο» (1940). Το κλασικό έργο του Εντουαρντ Χόπερ. Η εποχή ανάμεσα στο Κραχ και το ξέσπασμα του πολέμου.
 ??  ?? «Βομβαρδισμ­ός», έργο του Φίλιπ Γκάστον από το 1937.
«Βομβαρδισμ­ός», έργο του Φίλιπ Γκάστον από το 1937.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece