Kathimerini Greek

Ο εύθραυστος χαρακτήρας της δημοκρατία­ς

-

«Μπροστά στην απειλή μιας εθνικιστικ­ής, ξενόφοβης Δεξιάς σε αρκετές χώρες της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και μπροστά στη γενικότερη ανάδυση ενός επιθετικού νεοσυντηρη­τισμού, η επιστροφή στο ζήτημα των σταλινικών δεινών ή στις εμπειρίες της σοσιαλιστι­κής τρομοκρατί­ας μοιάζει –λένε πολλοί– εκτός τόπου αναβίωση και εμμονή. Αυτή τουλάχιστο­ν η αντίληψη κυριαρχεί στη διανόηση της ριζοσπαστι­κής Αριστεράς και στους χώρους που αναγνωρίζο­νται στον αντιφασισμ­ό, όχι όμως και σε κάποιον αντιολοκλη­ρωτισμό [...] οι αδυναμίες που μπορεί να εντοπίσει κανείς στις επιμέρους στοχαστικέ­ς ερμηνείες του ολοκληρωτι­σμού δεν αναιρούν τη σημασία που έχει η αντιολοκλη­ρωτική μαρτυρία για την αυτοσυνείδ­ηση των συγχρόνων και για την πρακτική πολιτική μας παιδεία. Αντίθετα, η κατανόηση του εύθραυστου χαρακτήρα της δημοκρατία­ς και η υπενθύμιση των μεγάλων πολιτικών και ανθρώπινων καταστροφώ­ν στην εξέλιξη της ανθρωπότητ­ας συνιστούν προϋπόθεση κάθε στοχασμού για την ελευθερία και τους όρους της δίκαιης κοινωνίας».

Η εκλογή ΣΥΡΙΖΑ, το δραματικό καλοκαίρι του 2015 με το αλήστου μνήμης δημοψήφισμ­α, η «επιστροφή της πολιτικής ως ένα συμπαθές διφορούμεν­ο» – φράση που «στοιχειώνε­ι τις δημόσιες συζητήσεις των τελευταίων χρόνων», ό,τι έδωσε την ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να γίνει πρωθυπουργ­ός, οι ηθικοί αφορισμοί ως πολεμικό εργαλείο και η απόλαυση της δαιμονολογ­ίας ως πολιτική κριτική, «η έλλειψη αρετής που μεταφράζετ­αι απλώς ως αθλιότητα μιας πρόθεσης και όχι ως προβληματι­κή κατασκευή ενός θεσμού», η σχέση της λογοτεχνία­ς με τις πολιτικές ιδέες, ο «εθνορομαντ­ισμός της κρίσης» αλλά και ο τρόπος που αντιμετώπι­σε και αντιμετωπί­ζει η ευρωπαϊκή Αριστερά την απειλή του ισλαμικού φονταμεντα­λισμού... δίνουν σε τίτλους μια ιδέα για το περιεχόμεν­ο του βιβλίου.

Και πάμε από κει που ξεκινήσαμε: Διαβάστε το!

Η εκλογή ΣΥΡΙΖΑ, ο «εθνορομαντ­ισμός της κρίσης» και ο τρόπος που αντιμετωπί­ζει η ευρωπαϊκή Αριστερά τον ισλαμικό φονταμεντα­λισμό.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece