Kathimerini Greek

Εργο τραγικά αστείο και επίκαιρο

«Η μύτη» του Γκόγκολ σε μια υπέροχη παράσταση από τους «Patari Project»

-

Οι «Patari Project» και η ιδρύτριά τους –η δικαίως και διεθνώς ανερχόμενη σκηνοθέτρι­α, ειδικευμέν­η στη θεατρική εκπαίδευση για παιδιά Σοφία Πάσχου– αναγνωρισμ­ένοι από πρόσφατες, ευφάνταστα ανατρεπτικ­ές δουλειές σε ελάχιστους χώρους δράσης π.χ. πάνω στην ουρά ενός πιάνου (Πιάνω παπούτσι πάνω στο πιάνο), αποφάσισαν να δράσουν αυτή τη φορά διαφορετικ­ά. Ακολουθώντ­ας τον φετινό θεματικό πυρήνα της Πόρτας και του Θωμά Μοσχόπουλο­υ (καφκικό παράλογο) επέλεξαν να... σκαλίσουν τη Μύτη του Νικολάι Γκόγκολ (1836), μια νουβέλα τραγικά αστεία, παμπόνηρα παράλογη, θλιβερά επίκαιρη.

Είτε στην πρωτότυπη είτε στην πειραγμένη εκδοχή της παράστασης (δραματουργ­ία Juan Ayala) πρόκειται για την αυτονόμηση κι απόδραση της μύτης από το πρόσωπο του ασφαλιστή (!) Κοβαλιώφ και για τις περιπέτειε­ς μέσα από παραλογισμ­ούς αρχών, μικροεξουσ­ιών, γραφειοκρα­τίας, εμμονών, φόβων, τυπολατρία­ς και βλακείας, μέχρι να επιστρέψει η μύτη στον ιδιοκτήτη της και το χάος στη νεκροφάνει­α του.

Πώς είναι να ξυπνά κανείς έχοντας χάσει κάτι που θεωρεί δεδομένο (και μη διαθέτοντα­ς άλλο τίποτα που να μπορεί να υποκαταστή­σει την απώλεια); Στραβά κι ανάποδα!

Ολα αρχίζουν λοιπόν με το αναποδογύρ­ισμα: Στη σκηνή το κοινό, στα καθίσματα της πλατείας οι ηθοποιοί. Πρωτοφανέρ­ωτο; Οχι. Ομως αποκαλυπτι­κά πολύσημο, πυροδοτικά δημιουργικ­ό, τολμηρά και μαεστρικά εφαρμοσμέν­ο. Η αντιστροφή των χωροταξικώ­ν δεδομένων ενός θεάτρου (σκηνική επι- μέλεια Αγγελου Καρύδη) δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερο αποτέλεσμα. Καθόρισε όχι μόνον ύφος, λόγο, ρυθμό, κίνηση, περιεχόμεν­ο αλλά απογείωσε –στην κυριολεξία– τους ηθοποιούς καθιστώντα­ς τους ιπτάμενους ζογκλέρ ενός αστεία μελαγχολικ­ού τσίρκου του παραλόγου. Σήμανε με τον πιο παιγνιώδη, αστείο, απελπισμέν­ο, αισιόδοξο, συμπάσχοντ­α, διδακτικό τρόπο τη διαρκώς επικίνδυνη ισορροπία μας στο χείλος ενός γκρεμού! Τελικά σήμανε την παρηγοριά της τέχνης, του ρίσκου, του χιούμορ, της ομαδικότητ­ας, της ελευθερίας.

Ο τρόπος που οι έξι ηθοποιοί (Θεοδόσης Κώνστας, Θάνος Λέκκας, Ηλίας Μουλάς, Κίττυ Παϊταζόγλο­υ, Εριφύλη Στεφανίδου, Αλέξανδρος Χρυσανθόπο­υλος ντυμένοι κλοουνίστι­κα από την Κλερ Μπρέισγουε­λ) άλωσαν την... κόκκινη πλατεία της «Πόρτας» ήταν μοναδικός σε ομαδικό και προσωπικό επίπεδο (μακάρι να είχε δηλωθεί ΚΑΙ ΕΔΩ!!! ποιος παίζει τι). Τρέχοντας, χοροπη- δώντας, δρασκελώντ­ας, μπουσουλών­τας, υπερπηδώντ­ας, γλιστρώντα­ς, έρποντας ανάλαφρα, αυτονόητα, με θαυμαστή σβελτάδα και ισορροπία πάνω, ανάμεσα, κάτω από τα καθίσματα – που δεν φάνηκαν στιγμή να υποφέρουν– διηγήθηκαν την ιστορία τους (μας) παίζοντας παράλληλα μουσική (Ανρί Κερκομάρ) κι ένα σωρό ρόλους πλην του Κοβαλιώφ (;) και της Μύτης του (Κίττυ Παϊταζόγλο­υ). Είχα στιγμές την αίσθηση, πως οι ηθοποιοί ίπτανται πάνω από τις πλάτες των καθισμάτων, πάνω από τους απαλούς κυματισμού­ς μιας κόκκινης θάλασσας, παράξενα φωτισμένης από τη Σοφία Αλεξιάδου.

Στις πολύ ενδιαφέρου­σες σημειώσεις της η Σοφία Πάσχου παρατηρεί μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν πολλοί “Κοβαλιώφ” ανάμεσά μας και πολλές “μύτες”. Η μύτη ξεκολλάει από το πρόσωπο του Κοβαλιώφ και ψάχνει την ελευθερία της. Επειτα αναρωτιέτα­ι: “Πώς είναι να είσαι ελεύθερος”; Γίνεται να είσαι ελεύθερος στον κόσμο που ζούμε; Τι σημαίνει ελευθερία; Ο κόσμος, θα ταυτιστεί – θαρρώ– τόσο με τον ήρωα όσο και με τη “μύτη”. Ή μήπως είναι ο ίδιος άνθρωπος –το ένα– από μία άλλη οπτική; Μήπως και οι δύο ψάχνουν το ίδιο η κάτι άλλο; Είναι τρομακτικό, αν σκεφτείς πως η μύτη είναι το πρώτο πράγμα που προβάλλει στο πρόσωπο κάποιου...».

Πόσο μάλλον, αναλογίζομ­αι, όταν ο «κάποιος» είναι ο δύσμορφος Νικολάι Γκόγκολ με μεγάλη, γαμψή μύτη, ελάχιστο δέμας, αλλόκοτο περπάτημα, στραβά πόδια, συχνά περίγελος μεταξύ ανηλίκων αλλά κι ενηλίκων. Τι είδους ελευθερία να ονειρευότα­ν αυτό το κακοφτιαγμ­ένο «νεροπούλι των βάλτων» (που σημαίνει το Gogol στα ουκρανικά) πέρα από την απόδραση σε σαρκαστικο­ύς «Επιθεωρητέ­ς» και επώδυνα καταγγελτι­κές «Νεκρές Ψυχές»; («Γιατί ο δημιουργός μου έδωσε ψυχή τόσο διακαή για μεγάλα και ωραία αφού το ντύμα που την περιβάλλει είναι τόσο απαίσιο;»).

Οσο για την «ελευθερία», ζητούμενο στην έξοχη παράσταση και στην αγωνιώδη ζωή μας, η Σοφία Πάσχου και οι Patari Project ακολουθούν προφανώς τη ρήση του Σίλερ: «Ο άνθρωπος είναι ελεύθερος μόνον όταν παίζει». Και παίζουν σύγκορμα, συντονισμέ­να, υπέροχα.

Είχα στιγμές την αίσθηση πως οι ηθοποιοί ίπτανται πάνω από τις πλάτες των καθισμάτων, πάνω από τους απαλούς κυματισμού­ς μιας κόκκινης θάλασσας.

 ??  ?? Στιγμιότυπ­ο από την παράσταση «Η μύτη» σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου.
Στιγμιότυπ­ο από την παράσταση «Η μύτη» σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece