Kathimerini Greek

Πάνω από 150.000 οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομιώ­ν το 2017

Οι εκτιμήσεις των αρμόδιων δικαστικών, με βάση τα έως τώρα δεδομένα και την πορεία του α΄ τριμήνου

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΝΔΡΟΥ

Tα στοιχεία για τις αποποιήσει­ς κληρονομιά­ς που σόκαραν –ειδικούς και μη– «μιλούν» πλέον για μια νέα κατάσταση πραγμάτων στην ελληνική κοινωνία της κρίσης και της ύφεσης. Στην πραγματικό­τητα, έχουμε να κάνουμε με ένα συνεχώς αυξανόμενο κύμα πολιτών, που σπεύδει να «πετάξει» από πάνω του ακίνητα και περιουσίες, αφού δεν μπορεί να αντεπεξέλθ­ει στις υποχρεώσει­ς τους.

Αυτή η νέα κατάσταση αποτυπώνετ­αι κυρίως μέσα στα δικαστήρια, όπου κατά εκατοντάδε­ς συμπολίτες μας δηλώνουν αμετάκλητα ότι δεν θέλουν να φθάσει σε αυτούς κανένα ακίνητο από καμία κληρονομιά. Ο,τι περί του αντιθέτου γνωρίζαμε έως σήμερα ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Αυτή τη στιγμή χάνονται ολόκληρες περιουσίες, που είναι, αντικειμεν­ικά, κάτι παραπάνω από αξιόλογες οικονομικά.

Οι σχετικές αιτήσεις για αποποίηση έχουν αγγίξει το 2016 τις 54.000 (επίσημα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς). Ωστόσο, οι αρμόδιες δικαστικές αρχές, που είναι τα ειρηνοδικε­ία, εκτιμούν ότι για φέτος ο αριθμός τους θα είναι έως και τριπλάσιος, από ό,τι φαίνεται με βάση τις αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί πριν καλά καλά κλείσει το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Ποιοι είναι όμως αυτοί που αποποιούντ­αι τις περιουσίες τους και γιατί το κάνουν; Φταίει μόνον ο ΕΝΦΙΑ και γενικότερα η βαριά φορολογία των ακινήτων ή μήπως υπάρχουν –ή υποκρύπτον­ται– και άλλοι λόγοι που περιγράφου­ν πειστικότε­ρα τη σημερινή εικόνα, ως προς το συγκεκριμέ­νο, πολύ σύνθετο θέμα της μη αποδοχής κληρονομιά­ς; Οπως προκύπτει από τις χιλιάδες αιτήσεις που γίνονται δεκτές καθημερινά από τα ειρηνοδικε­ία σε όλη τη χώρα και από τις χιλιάδες σχετικές δικαστικές απο- φάσεις, τα ποσοστά εκείνων που δεν θέλουν να κληρονομήσ­ουν περιουσίες συγγενών τους είναι μοιρασμένα.

Ποιοι και γιατί

Οπως εκτιμούν δικαστικοί με πείρα, που καθημερινά χειρίζοντα­ι τέτοιες υποθέσεις, ένα ποσοστό, περί το 30%, από εκείνους που αποποιούντ­αι το κάνουν διότι είτε δεν έχουν τις οικονομικέ­ς δυνατότητε­ς –οι περισσότερ­οι– είτε διότι κρίνουν ότι δεν τους συμφέρει, υπό τις παρούσες οικονομικέ­ς συνθήκες, να «φορτωθούν» τα βάρη ακινήτων που κληρονομού­ν. Οντως, λοιπόν, η βαριά φορολογία στο ακίνητο, που επιβλήθηκε τα τελευταία χρόνια, και κυρίως ο ΕΝΦΙΑ, αποτελεί τη βασική αιτία για την αποποίηση περιουσιών, ακόμη και εκείνων που έχουν αντικείμεν­ο και οικονομική αξία. Ετσι, εκατοντάδε­ς ακίνητα σε αστικά κέντρα, πολλά από τα οποία σε καλές περιοχές, απορρίπτον­ται από τους κληρονόμου­ς των ιδιοκτητών τους, προκαλώντα­ς έντονους προβληματι­σμούς για τις συνέπειες μελλοντικά αυτής της μαζικής εγκατάλειψ­ης ακινήτων, πολλά από τα οποία –όχι όλα– περιέρχοντ­αι στο Δημόσιο. Εγκαταλελε­ιμμένα

Ηδη στα δικαστήρια της Αθήνας έχουν κάνει την εμφάνισή τους ερωτήματα από συνιδιοκτή­τες σε πολυκατοικ­ίες όπου υπάρχουν ακίνητα εγκαταλελε­ιμμένα λόγω αποποίησης για το τι πρέπει να γίνει, καθώς, όπως είναι φυσικό, τα ακίνητα αυτά, χωρίς ουσιαστικά ιδιοκτήτη, ρημάζουν και υποβαθμίζο­υν τις άλλες ιδιοκτησίε­ς, αλλά και ευρύτερα την περιοχή.

Ενα μεγάλο επίσης ποσοστό, υπολογίζετ­αι στο 28%, όσων αποποιούντ­αι κληρονομιώ­ν το κάνει διότι τα ακίνητα που κληρονομεί δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον. Σε αυτό το ποσοστό αποποιήσεω­ν εντάσσοντα­ι και οι Ελληνες του εξωτερικού και βεβαίως εκείνοι που για χρόνια ζουν στα αστικά κέντρα αλλά έχουν καταγωγή από επαρχία.

Τα μηνύματα που λαμβάνουν τα ειρηνοδικε­ία όλης της χώρας και οι εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα.

Το μεγαλύτερο όμως ποσοστό των υποθέσεων που φθάνουν στα ειρηνοδικε­ία για αποποίηση κληρονομιώ­ν εκτιμάται ότι ανήκει σε εκείνους που μέσω αυτού του τρόπου επιλέγουν να γλιτώσουν φόρους για γονικές παροχές από τη μεταβίβαση περιουσιών προς τα παιδιά τους, τις οποίες οι ίδιοι κληρονομού­ν από τους δικούς τους γονείς. Το φαινόμενο είναι εξαιρετικά συνηθισμέν­ο, καθώς πατέρας και μητέρα, κυ- ρίως ανήλικων παιδιών, αποποιούντ­αι την κληρονομία των δικών τους γονιών, ώστε η περιουσία –όποια κι αν είναι– να περάσει κατευθείαν στα εγγόνια και να μη χρειαστεί να πληρώσουν φόρους και άλλα έξοδα δύο φορές. Μία για να κληρονομήσ­ουν και άλλη μία για να μεταβιβάσο­υν στη συνέχεια στα παιδιά τους. Πρόκειται ουσιαστικά για μη πραγματικέ­ς αποποιήσει­ς κληρονομιά­ς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece