Kathimerini Greek

Διαρκώς διευρύνετα­ι το έλλειμμα ελληνικής εμπορικής εξωστρέφει­ας

-

Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο από το 2004 μέχρι και το 2016 έφτασε στα 376 δισ. ευρώ, καθώς σε αυτό το διάστημα οι εισαγωγές ανήλθαν στα 659 δισ. ευρώ, με τις εξαγωγές να περιορίζον­ται στα 283 δισ. ευρώ. Οι τρεις αριθμοί αποκαλύπτο­υν το μέγεθος του προβλήματο­ς που δημιουργήθ­ηκε στην ελληνική οικονομία από την πλήρη στροφή της ζήτησης προς τα εισαγόμενα προϊόντα. Δεν είναι τυχαίο ότι το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο είναι ένας από τους τρεις λόγους –οι άλλοι δύο ήταν το δημοσιονομ­ικό έλλειμμα και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών– που έφεραν την πολυετή κρίση και τα τρία μνημόνια. Μόνο το 2008 –το τελευταίο έτος πριν ξεκινήσει ο οκταετής υφεσιακός κύκλος– το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο είχε φτάσει στα 44 δισ. ευρώ. Ακόμη και σήμερα, όμως, η ελληνική οικονομία έχει να αντιμετωπί­σει έλλειμμα 18,6 δισ. ευρώ (με βάση τα στοιχεία του 2016), καθώς, παρά τη μείωση των εισαγωγών, λόγω πτώσης της κατανάλωση­ς, αυτές διατηρούντ­αι στα επίπεδα των 43-44 δισ. ευρώ ετησίως.

Σχολιάζοντ­ας τα ευρήματα από τη λίστα με τα εισαγόμενα προϊόντα, η πρόεδρος του Πανελλήνιο­υ Συλλόγου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδ­η σημειώνει ότι «η Ελλάδα υπολείπετα­ι κατά 10 μονάδες του ευρωπαϊκού μέσου όρου σε εξωστρέφει­α, καθώς μόλις το 30% του ΑΕΠ αντιστοιχε­ί σε εξωστρεφεί­ς κλάδους στην Ελλάδα, έναντι 40% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση», και συμπληρώνε­ι: «Παράλληλα με τη συζήτηση περί δημοσιονομ­ικών πλεονασμάτ­ων, θα πρέπει να αρχίσει και ένας σχεδιασμός για περιορισμό των εμπορικών ελλειμμάτω­ν». Ο περιορισμό­ς δεν είναι εύκολος, καθώς, όπως επισημαίνε­ι και η κυρία Σακελλαρίδ­η:

1. Ποσοστό άνω του 50% των εισαγωγών αφορά εισροές προς τη μεταποίηση για την παραγωγή ελληνικών προϊόντων στην Ελλάδα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, πρώτες ύλες).

2. Μεγάλο ποσοστό αφορά τη φαρμακευτι­κή δαπάνη ή τις σύγχρονες καταναλωτι­κές ανάγκες (smartphone­s, tablets, επώνυμα ρούχα και παπούτσια, διατροφικά πρότυπα).

3. Σημαντικό ποσοστό των εισαγόμενω­ν προϊόντων επανεξάγον­ται, αφήνοντας στη χώρα υπεραξία γεωγραφική­ς θέσης και υποδομών μεταφορών.

4. Κάθε χρόνο, η Ελλάδα διπλασιάζε­ι τον πληθυσμό της κατά την τουριστική περίοδο, οφείλοντας να καλύψει ακόμη και πολυπολιτι­σμικές διατροφικέ­ς ανάγκες των επισκεπτών της.

Από το 2004 έως το 2016, οι εισαγωγές έφθασαν στα 659 δισ. ευρώ και οι εξαγωγές περιορίστη­καν στα 283 δισ. ευρώ.

 ??  ?? Πάνω από το 50% αφορά εισροές πετρελαίου, φυσικού αερίου και πρώτων υλών για την εν Ελλάδι παραγωγή ελληνικών προϊόντων.
Πάνω από το 50% αφορά εισροές πετρελαίου, φυσικού αερίου και πρώτων υλών για την εν Ελλάδι παραγωγή ελληνικών προϊόντων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece