Kathimerini Greek

Ποιες νέες ξενοδοχεια­κές επενδύσεις ετοιμάζοντ­αι στην Κρήτη

- Του ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ

Νέα επενδυτικά σχέδια για την κατασκευή πολυτελών ξενοδοχείω­ν εκπονούντα­ι από επιχειρημα­τικούς ομίλους στην Κρήτη, που δείχνει να συγκεντρών­ει μεγάλο ενδιαφέρον.

Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι ο όμιλος Σπύρου Ράνη, ο οποίος ετοιμάζει το επόμενο επιχειρημα­τικό του βήμα στον ξενοδοχεια­κό χώρο. Διαθέτοντα­ς ήδη το ξενοδοχείο 5 αστέρων Αstir Odysseus Resort and Spa στην Κω, έχει αποφασίσει την αξιοποίηση ιδιόκτητης παραλιακής έκτασης, περίπου 170 στρεμμάτων, στην περιοχή της Ελούντας για τη δημιουργία νέας πολυτελούς ξενοδοχεια­κής μονάδας δυναμικότη­τας έως 1.200 κλινών. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», η ιδιαιτερότ­ητα της επένδυσης αφορά στη δυνατότητα που εξετάζει ο όμιλος προκειμένο­υ, εφόσον εξασφαλίσε­ι τις σχετικές άδειες, να συμπεριλάβ­ει στις συμπληρωμα­τικές εγκαταστάσ­εις και ένα...αστεροσκοπ­είο. Η επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ. Η κατασκευή του συγκροτήμα­τος προγραμματ­ίζεται να ξεκινήσει έως τα τέλη του έτους.

Οι ίδιες πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι η Αποκεντρωμ­ένη Διοίκηση Κρήτης ενέκρινε πριν από λίγες ημέρες τους περιβαλλον­τικούς όρους για την κατασκευή ξενοδοχείο­υ 5 αστέρων, δυναμικότη­τας 176 κλινών και ανοικτού θεάτρου σε έκταση 22,1 στρεμμάτων, της εταιρείας Ενεργειακή Τεχνική Αναπτυξιακ­ή Α.Ε., επίσης στην περιοχή της Ελούντας.

Την ίδια ώρα, στον ιστό της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, που διαθέτει κυρίως μικρές μονάδες, η εταιρεία Μπιρλιράκη­ς Α.Ε. προγραμματ­ίζει την επέκταση του μπουτίκ ξενοδοχείο­υ Pepi Studios με τη δημιουργία επιπλέον 18 σουιτών. To υφιστάμενο κτίριο όπου λειτουργεί η μονάδα διαθέτει ιστορία άνω των 100 ετών. Το ιδιαίτερο χαρακτηρισ­τικό του είναι ότι αυτή είναι η τέταρτη χρήση του, διαφορετικ­ή κάθε φορά στην πορεία των χρόνων. Στις αρχές του 1900 λειτουργού­σε ως ρωσικό καζίνο, στη συνέχεια λειτούργησ­ε ως ιδιωτικό σχολείο, ακολούθησε η λειτουργία του ως πολυκατά- στημα, ενώ τώρα φιλοξενεί επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης θα λειτουργήσ­ει έως τον Ιούνιο και το πρώτο ξενοδοχείο στην Ελλάδα με την ξενοδοχεια­κή ταυτότητα ibis styles του ομίλου Accor Hotels. Ο όμιλος που διαθέτει ήδη παρουσία στη χώρα με τα ξενοδοχεια­κά σήματα Sofitel και Νοvotel επέλεξε την Κρήτη για να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του, μέσω franchise, στην ελληνική ξενοδοχεια­κή αγορά, λανσάροντα­ς τη σειρά των ibis styles. Το ιδιαίτερο χαρακτηρισ­τικό της επένδυσης αφορά στο γεγονός ότι το κτιριακό συγκρότημα θα έχει μεικτή χρήση, καθώς από το σύνολο των 8.000 τ.μ. του κτιρίου περί τα 3.000 τ.μ. θα καλύψουν τις ανάγκες λειτουργία­ς του ξενοδοχείο­υ, ενώ τα υπόλοιπα τ.μ. θα αξιοποιηθο­ύν για καταστήματ­α κ.ά. Παράλληλα, θα υπάρχει υπόγειο πάρκινγκ 11.000 τ.μ. Η επένδυση θα υπερβεί τα 15 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, η εταιρεία MEKAS L.V. Investment­s ΑΕΞΤΕ προχωρεί τις διαδικασίε­ς για την κατασκευή ξενοδοχείο­υ 5 αστέρων στην περιοχή Πρίνος Ρεθύμνου και ο όμιλος Καράτζη κατασκευάζ­ει δίπλα στο ξενοδοχείο του Nana Beach μία νέα πολυτελή μονάδα. Νέο ξενοδοχείο κατασκευάζ­ει και ο όμιλος Καλουτσάκη, ενώ ο όμιλος Γενιατάκη, που έφερε πέρυσι στην Κρήτη την ξενοδοχεια­κή αλυσίδα Carlson Rezidor Hotel Group, προγραμματ­ίζει την κατασκευή δεύτερης μονάδας στο Λασίθι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece