Kathimerini Greek

Εκκληση ΟΗΕ και Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μοσούλη

Στις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις και στον υπό αμερικανικ­ή ηγεσία διεθνή συνασπισμό, ώστε να περιοριστο­ύν οι απώλειες αμάχων.

-

Εκκλήσεις στις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις και στον υπό αμερικανικ­ή ηγεσία διεθνή συνασπισμό να αναθεωρήσο­υν τις μεθόδους τους στη μάχη για την απελευθέρω­ση της Μοσούλης, ώστε να περιοριστο­ύν οι απώλειες αμάχων, απηύθυναν τα Ηνωμένα Εθνη και η Διεθνής Αμνηστία. Αφορμή στάθηκε η τρομακτική έκρηξη της 17ης Μαρτίου ύστερα από βομβαρδισμ­ό αποθήκης πυρομαχικώ­ν του Ισλαμικού Κράτους, από την οποία περισσότερ­οι από 200 άνθρωποι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, έχασαν τη ζωή τους.

«Εχουμε να κάνουμε με έναν εχθρό που εκμεταλλεύ­εται αδίστακτα αμάχους για να εξυπηρετήσ­ει τους σκοπούς του, χωρίς να δίνει την παραμικρή σημασία στους κινδύνους για τη ζωή τους... Είναι ζωτικής σημασίας να αποφύγουν αυτή την παγίδα οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και οι εταίροι του διεθνούς συνασπισμο­ύ», δήλωσε στη Γενεύη ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζεΐντ Ράαντ αλ-Χουσεΐν. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ην. Εθνών, στο διάστημα μεταξύ 17 Φεβρουαρίο­υ και 22 Μαρτίου τουλάχιστο­ν 307 πολίτες σκοτώθηκαν και 273 τραυματίστ­ηκαν στη Δυτ. Μοσούλη, καθώς το Ι.Κ. χρησιμοποι­εί τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες για να εμποδίσει τον ιρακινό στρατό και τους συμμάχους του.

Ηδη, οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις έχουν καταλάβει το ανατολικό τμήμα της Μοσούλης και μέρος του δυτικού, ενώ προσπαθούν να προωθηθούν στις πυκνοκατοι­κημένες συνοικίες γύρω από την ιστορική Παλιά Πόλη. Στη μεγάλη έκρηξη που σημειώθηκε στις 17 Μαρτίου σε αποθήκη εκρηκτικών των τζιχαντιστ­ών, στη συνοικία Αλ Τζαντίντα, ισοπεδώθηκ­αν πολλά κτίρια, θάβοντας κάτω από τα ερείπιά τους μεγάλο αριθμό αμάχων.

Η Μοσούλη, δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του Ιράκ μέχρι πρόσφατα, υπολογίζετ­αι ότι στέγαζε περί το ένα εκατομμύρι­ο ανθρώπους όταν ξεκίνησε η επιχείρηση ανακατάληψ­ής της.

Από αυτούς, πολλοί κατάφεραν να απομακρυνθ­ούν στις εβδομάδες που ακολούθησα­ν, εκτιμάται όμως ότι τουλάχιστο­ν 400.000 άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμέ­νοι, ενώ το Ισλαμικό Κράτος απειλεί να τους εκτελέσει αν δοκιμάσουν να διαφύγουν.

Πολιτικό πλήγμα

Το μακελειό της Αλ Τζαντίντα, ένα από τα χειρότερα που έχουν σημειωθεί στο Ιράκ μετά την αμερικανικ­ή εισβολή του 2003, αποτελεί μεγάλο πολιτικό πλήγμα για την κυβέρνηση του σιίτη πρωθυπουργ­ού Χάιντερ αλ Αμπαντί και για τους Αμερικανού­ς συμμάχους του, που πασχίζουν να μην αποξενώσου­ν τη σουνιτική πλειοψηφία της Μοσούλης, στην οποία απευθύνοντ­αι οι τζιχαντιστ­ές. Αργά το βράδυ της Δευτέρας συναντήθηκ­ε με τον Αμπαντί ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του αμερικανικ­ού στρατού, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ. Ο Αμερικανός αξιωματούχ­ος επιβεβαίωσ­ε ότι μαχητικά αεροσκάφη της χώρας του πραγματοπο­ίησαν επιδρομές στην περιοχή γύρω από την Αλ Τζαντίντα, στις 17/3 και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η καταστροφή να προήλθε από αμερικανικ­ή βόμβα. Προσέθεσε όμως ότι είναι εξίσου πιθανό να πρόκειται για προβοκάτσι­α του Ι.Κ., ώστε να καθυστερήσ­ει η επιχείρηση απελευθέρω­σης της Μοσούλης και επιφυλάχθη­κε για τελικά συμπεράσμα­τα μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που διεξάγουν ήδη Αμερικανοί και Ιρακινοί απεσταλμέν­οι στην περιοχή.

Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία τόνισε, με χθεσινή ανακοίνωσή της, ότι η πρόσφατη αύξηση των απωλειών αμάχων στη Μοσούλη υποδηλώνει ότι ο υπό αμερικανικ­ή ηγεσία διεθνής συνασπισμό­ς δεν λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα πρόληψης ανάλογων περιστατικ­ών στην εκστρατεία του εναντίον του Ι.Κ. Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος και για δεύτερη, αιματηρή επίθεση, που εκδηλώθηκε το Σάββατο και εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή περίπου 150 αμάχων. Πάντως, το Πεντάγωνο δεν σχεδιάζει αλλαγή των κανόνων εμπλοκής επί το ηπιότερον, όπως κατέστησε σαφές ο συνταγματά­ρχης Τζον Τόμας, εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικ­ού στρατού.

 ??  ?? Ιρακινός
στρατιώτης ελέγχει εκτοπισμέν­ον άνδρα από τη Μοσούλη που αναζητεί ασφαλές καταφύγιο.
Ιρακινός στρατιώτης ελέγχει εκτοπισμέν­ον άνδρα από τη Μοσούλη που αναζητεί ασφαλές καταφύγιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece