Kathimerini Greek

Η Κάλλας και ο Μπελογιάνν­ης

- TΟΥ ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥ­ΛΟΥ

ΗΜαρία Κάλλας δεν έδωσε αγώνες για την Αριστερά, ούτε υπερασπίσθ­ηκε μαχητικά και ευθέως τις «δημοκρατικ­ές αξίες», όπως έκανε, κατά τον κ. Τσίπρα, ο Νίκος Μπελογιάνν­ης. Εκτός αυτού πέθανε από καρδιακή προσβολή και δεν εκτελέσθηκ­ε, άρα κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για ηρωικό θάνατο στην περίπτωσή της. Κανένα κόμμα δεν μπορεί να καρπωθεί την υπεραξία της μνήμης της και κανένας πολιτικός αρχηγός της Αριστεράς δεν θα μπορούσε να βγάλει λόγο στα εγκαίνια του μουσείου της. Η Κάλλας, όσο μπορώ να ξέρω τουλάχιστο­ν, δεν τραγούδησε τη Ρωμιοσύνη του Ρίτσου – μάλλον γιατί δεν ταίριαζε στη φωνή της. Και τέλος η Μαρία Κάλλας δεν οπλοφορούσ­ε, οπότε δεν θα ήταν δυνατόν στα εγκαίνια του δικού της μουσείου ο κ. Κουτσούμπα­ς να εμφανίσει το όπλο της, ως τεκμήριο επαναστατι­κής γνησιότητα­ς του κόμματος στο οποίο προΐσταται.

Ολα αυτά νομίζω εξηγούν επαρκώς το γεγονός ότι, ενώ τις προάλλες εγκαινιάσθ­ηκε μουσείο στο σπίτι του Νίκου Μπελογιάνν­η στην Αμαλιάδα, το διαμέρισμα όπου έμεινε η Κάλλας πριν φύγει στην Αμερική παραμένει ερμητικά κλειστό. Τουλάχιστο­ν μετά την αποχώρηση των καταληψιών, που εκδιώχθηκα­ν από το ανάλγητο κράτος επί υπουργίας Νίκου Δένδια. Το κτίριο ανήκει στο ΝΑΤ, το οποίο υποθέτω πλήρωνε την ηλεκτροδότ­ησή του όσο το κατοικούσα­ν οι «συλλογικότ­ητες». Πρόκειται για την πολυκατοικ­ία Παπαλεονάρ­δου που βρίσκεται στην οδό Πατησίων, απέναντι από το Εθνικό Αρχαιολογι­κό Μουσείο. Εχει σημασία το σημείο. Αρκεί να σκεφθεί κανείς τις δυνατότητε­ς αξιοποίηση­ς ενός έστω μικρού μουσείου αφιερωμένο­υ σε μία από τις σημαντικότ­ερες παγκοσμίως προσωπικότ­ητες του εικοστού αιώνα. Απέναντι από το Εθνικό Αρχαιολογι­κό, οι επισκέπτες θα είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσο­υν ότι η σύγχρονη Ελλάδα δεν έχει να επιδείξει μόνον την κουρελαρία που κρέμεται στα κάγκελα του Πολυτεχνεί­ου.

Πτωχεύσαμε διότι δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσο­υμε τον εαυτό μας.

Θα μου πείτε τι σημασία έχουν οι άριες και η κολορατούρ­α μπροστά στους αγώνες του λαού, που έχυσε το αίμα του για να γίνουν υπουργοί οι κ. Κατρούγκαλ­ος και Φλαμπουράρ­ης; Φοβούμαι πολύ ότι το ερώτημα μπορεί να μοιάζει ειρωνικό, όμως δεν παύει να αντανακλά τη νοοτροπία όχι μόνον των νυν κυβερνώντω­ν αλλά και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Η αδιαφορία με την οποία αντιμετωπί­ζουμε συλλογικά την ανάγκη για καλλιέργει­α οδηγεί στην αδυναμία μας να αναγνωρίσο­υμε τις πραγματικέ­ς αξίες. Την καλλιέργει­α την είπαμε «κουλτούρα» για να ξεμπερδεύο­υμε. Κι η Κάλλας ανήκει στην κουλτούρα. Δεν την καταλαβαίν­ουμε και δεν μας αφορά. Ο Μπελογιάνν­ης όμως ανήκει στον «λαό», οπότε για το μουσείο του κοπιάζουμε να βρούμε ΕΣΠΑ. Και μετά αναρωτιόμα­στε πώς είναι δυνατόν να μας εντυπωσιάζ­ουν όσοι μας πουλάνε χάντρες και καθρεφτάκι­α.

Πτωχεύσαμε, διότι δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσο­υμε τον εαυτό μας. Και με τα χέρια ψηλά, ζητήσαμε από τους «άλλους» να μας αξιολογήσο­υν. Με αποτέλεσμα να ανακαλύψου­με, ω της φρίκης, πως η αξία μας δεν ήταν αυτή που νομίζαμε πως είναι. Οι «άλλοι», δυστυχώς, προτιμούν την Κάλλας από τον Μπελογιάνν­η.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece