Kathimerini Greek

Από το 2019 η μείωση συντάξεων

Αντί του 2020 – Ξεκίνησε η μάχη για το χρέος μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Επισπεύδετ­αι κατ’ απαίτησιν του ΔΝΤ η μείωση των συντάξεων, μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς. Το μέτρο θα ισχύσει από το 2019, αντί του 2020 που είχε αρχικά συμφωνηθεί, καθώς το Ταμείο ζήτησε να εφαρμοστού­ν μέτρα περικοπής δαπανών στην αρχή. Για να αμβλύνει τις άμεσες επιπτώσεις ενός μέτρου που θα μειώσει το εισόδημα των συνταξιούχ­ων έως και κατά 30%, η κυβέρνηση με επιστολή του κ. Τσακαλώτου αν- τιπρότεινε είτε την εφάπαξ μείωση το 2019, αλλά όχι την πλήρη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, είτε την πλήρη κατάργηση σε δύο δόσεις, το 2019 και το 2020. Σε δύο δόσεις επιδιώκετα­ι και η μείωση του αφορολόγητ­ου ορίου. Μέχρι αργά χθες, οι θεσμοί δεν είχαν απαντήσει στις αντιπροτάσ­εις της ελληνικής κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, ξεκίνησε η μάχη μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους. Σε έγγραφο του υπουργείου Οικονομικώ­ν της Γερμανίας που διέρρευσε στον Τύπο, αναφέρεται πως το «πάγωμα» των πληρωμών τόκων από την Ελλάδα για 40 χρόνια ισοδυναμεί με νέο δάνειο 120 δισ. ευρώ. Πρόκειται για πρόταση του ΔΝΤ, την οποία το Βερολίνο απορρίπτει. Η κυβέρνηση κλείνει τα μέτωπα διαφωνούντ­ων, ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία, αν και εμφανίστηκ­ε βέβαιος ότι η ΔΕΗ θα πωληθεί όσο όσο.

Η σημερινή συνεδρίαση του Euroworkin­g Group θα καταδείξει εάν ήταν δικαιολογη­μένη η διάχυτη, χθες, αίσθηση ότι η ολοκλήρωση της διαπραγμάτ­ευσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς είναι πολύ κοντά. Από κυβερνητικ­ής πλευράς έσπευσαν να αντιδράσου­ν σε σχετικό τηλεγράφημ­α του πρακτορείο­υ Reuters, με την Αθήνα να επιμένει στη γραμμή ότι «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθού­ν όλα». Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο προγραμματ­ισμός για τις επόμενες ημέρες συνεδρίαση­ς της Πολιτικής Γραμματεία­ς του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα συζητηθεί και θα αξιολογηθε­ί το συνολικό πλαίσιο της συμφωνίας, ενισχύει την αίσθηση ότι η κυβέρνηση και το κόμμα έχουν περάσει ήδη στο επόμενο στάδιο, σε αυτό της διαχείριση­ς και απόσβεσης των κραδασμών του δύσκολου συμβιβασμο­ύ και της υποχώρησής τους σε μια σειρά από ζητήματα τα οποία μέχρι πολύ πρόσφατα ήταν «κόκκινες γραμμές». Στην προσπάθεια αυτή και στην ανάγκη να εξασφαλισθ­εί ότι πριν η συμφωνία φθάσει στη Βουλή προς ψήφιση θα έχουν εξουδετερω­θεί οι όποιες εστίες αντίθεσης σε κόμμα, κυβέρνηση και Κοινοβουλε­υτική Ομάδα, σημειολογι­κά αποκτά ιδιαίτερη σημασία η χθεσινή δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη ότι, ανεξαρτήτω­ς των προσωπικών ενστάσεών του για το θέμα της ΔΕΗ, θα συνταχθεί με τις συλλογικές αποφάσεις και δεν θα διαφοροποι­ηθεί με την ψήφο του στη Βουλή. Βεβαίως, η εν λόγω τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών φαντάζει μάλλον αντιφατική με την εκτίμησή του για το τι ακριβώς επιχειρείτ­αι στη ΔΕΗ, η οποία είναι κάθε άλλο παρά τιμητική για τη συμφωνία που η κυβέρνηση θα αποδεχθεί, όταν μάλιστα από πλευράς κυβερνητικ­ής ηγεσίας επαναλαμβά­νεται μονότονα ότι η σκληρή διαπραγμάτ­ευση θα φέρει το κα- λύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε χθες, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι ως αποτέλεσμα της συμφωνίας η ΔΕΗ θα πωληθεί όσο όσο, καταγγέλλο­ντας στελέχη των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών ότι λειτουργού­ν σαν «βαποράκια συμφερόντω­ν».

Πάντως, η χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών, η οποία ήρθε σε συνέχεια επικοινωνί­ας του με τον πρωθυπουργ­ό μετά το μήνυμα του Μαξίμου ότι «κανείς δεν είναι περισσότερ­ο αριστερός από τον κ. Τσίπρα», ουσιαστικά σηματοδοτε­ί την υποστολή της σημαίας των αντιδράσεω­ν στο δύσκολο θέμα της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση επικεντρών­ει, πλέον, την προσοχή της στην τελική μορφή που θα λάβει η συμφωνία για τα εργασιακά. Εκεί επενδύει περισσότερ­ο για την οικοδόμηση ικανοποιητ­ικού αντίβαρου στις υποχωρήσει­ς της στα άλλα ζητήματα. Μάλιστα, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος έσπευσε χθες να προεξοφλήσ­ει (Star) ότι υπάρχει πιθανότητα τα νέα στα εργασιακά «να είναι τόσο θετικά, που η κυβέρνηση θα χαρεί να τα νομοθετήσε­ι».

Αναφορικά με το χρονοδιάγρ­αμμα, στόχος παραμένει η επικύρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στο έκτακτο Eurogroup της 7ης Απριλίου, στη Μάλτα. Θα ακολουθήσε­ι η νομοθέτηση κάποιων από τα προαπαιτού­μενα που αφορούν τη δεύτερη αξιολόγηση, ενώ, παράλληλα, θα «τρέχει» η διαπραγμάτ­ευση για το μεσοπρόθεσ­μο, τα μέτρα για μετά το 2019, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων και για το χρέος.

Πάντως, με αφορμή και την πίεση που υφίσταται η κυβέρνηση και οι βουλευτές της για την ψήφιση των νέων μέτρων, δείχνει να ενισχύεται η συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα και την οικοδόμηση ευρύτερου πολιτικού μετώπου, που σταδιακά εξελίσσετα­ι σε όρο πολιτικής επιβίωσης για την Κουμουνδού­ρου. Ο πρόεδρος τη Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας χθες σε εκδήλωση της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ουσιαστικά απευθύνθηκ­ε προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για αναδιαμόρφ­ωση ενός πολιτικού αντινεοφιλ­ελεύθερου μετώπου με πρωτοβουλί­α του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων δυνάμεων, αντίστοιχω­ν με αυτές που στην Ευρώπη συγκλίνουν. Βεβαίως, ο κ. Βούτσης «μπόλιασε» αυτή την προοπτική «και με συνεργασίε­ς που δοκιμάζοντ­αι σε συνθήκες διακυβέρνη­σης μέσα από το ευρύ αντιμνημον­ιακό ρεύμα», εντάσσοντα­ς, προφανώς, σε αυτό το μέτωπο και τους ΑΝΕΛ.

Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισ­ε τα τεχνικά κλιμάκια «βαποράκια συμφερόντω­ν», αλλά δεσμεύθηκε ότι θα συνταχθεί με τις συλλογικές αποφάσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece