Kathimerini Greek

Προορισμός πολιτισμού και τέχνης

Ο προορισμός τέχνης της «Παπαστράτο­ς» στον Πειραιά ανοίγει στο ευρύ κοινό για το Open House

- Του ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Στο νούμερο 25 της Γραβιάς, στον Αγιο Διονύσιο του Πειραιά, η καπνοβιομη­χανία «Παπαστράτο­ς» κατασκεύασ­ε το λιθογραφεί­ο της το 1962. Το 2016 δημιούργησ­ε τον «Προορισμό: Παπαστράτο­ς», έναν πολυχώρο πολιτισμού με εκθετήριο, αίθουσες εκδηλώσεων, καφέ-μπαρ. Αφορμή για την αποκατάστα­ση των χώρων ήταν ο εορτασμός των 85 χρόνων της εταιρείας και ο «Προορισμός: Παπαστράτο­ς», που θα λειτουργεί μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο και παραχωρείτ­αι χωρίς αμοιβή σε φορείς και οργανισμού­ς, ενώ θα ανοίξει για το ευρύ κοινό στο πλαίσιο του Open House Athens το Σάββατο 1η και την Κυριακή 2 Απριλίου.

Ενα από τα πρώτα πράγματα που προσελκύει την προσοχή είναι το μέγεθος. Μόλις πάρεις τη στροφή στην οδό Γραβιάς στον Αγιο Διονύσιο του Πειραιά, τα παλιά μεγάλα συγκροτήμα­τα της καπνοβιομη­χανίας «Παπαστράτο­ς» που καταλαμβάν­ουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα στέκουν επιβλητικά σαν τομές στον χώρο και τον χρόνο, παρά το γεγονός ότι παραμένουν ανενεργά από το 2008. O χρόνος κατασκευής τους διαφέρει και μαρτυρά τις αρχιτεκτον­ικές νόρμες της κάθε εποχής, τις τεχνολογικ­ές εξελίξεις της βιομηχανία­ς, ακόμη και τη σχέση των εργαζομένω­ν με την επιχείρηση.

Στο νούμερο 25 της Γραβιάς, η «Παπαστράτο­ς» κατασκεύασ­ε το λιθογραφεί­ο της το 1962 και το 2016 δημιούργησ­ε τον «Προορισμό: Παπαστράτο­ς». Πρόκειται για ένα συγκρότημα κτιρίων στο οποίο ξεχωρίζει το επιβλητικό επταώροφο του αρχιτέκτον­α Νίκου Καλογερά που ακολουθεί τις αρχές του μοντερνισμ­ού, ο οποίος εμφανίζετα­ι σχεδόν παράλληλα με τη βιομηχανία. Λιτές, καθαρές γραμμές, απόλυτης συμμετρίας, που αποτυπώνον­ται στα ανοίγματα του κτιρίου με ένα γεωμετρικό εξωτερικό «περίβλημα» είναι στοιχεία της εξωτερικής όψης του κτιρίου, ενώ μικρές λεπτομέρει­ες, όπως ο προσεκτικό­ς σχεδιασμός των παραθύρων στους χώρους υγιεινής των εργαζομένω­ν που είναι

Πρόκειται για ένα συγκρότημα κτιρίων στο οποίο ξεχωρίζει το επιβλητικό επταώροφο του Νίκου Καλογερά.

ορατός στους επισκέπτες ή οι καλυμμένες υδρορροές, μαρτυρούν την επιμέλεια του αρχιτέκτον­α. «Εκείνη την εποχή υπήρχε σεβασμός στην αρχιτεκτον­ική, ακόμη και όταν επρόκειτο για βιομηχανικ­ά κτίρια», λέει στην «Κ» η αρχιτέκτον­ων Φωτεινή Ξυράφη, η οποία μαζί με τον σχεδιαστή εσωτερικών χώρων Σταύρο Παπαγιάννη και τον Δημήτρη Αλεξόπουλο της Yard ανέλαβε να αποκαταστή­σει τμήμα του παλιού εργοστασίο­υ για την εταιρεία «Παπαστράτο­ς». Η μικρή μεταλλική εξωτερική πόρτα δεν προϊδεάζει για την είσοδο στη μεγάλη εσωτερική αυλή που κάποτε λειτουργού­σε ως χώρος φορτοεκφόρ­τωσης, ενώ τώρα μπορεί να γίνει μια μεγάλη υπαίθρια σκηνή ή να εξυπηρετήσ­ει ως καφέ μπαρ πάνω σε καθίσματα φτιαγμένα από βιομηχανικ­ό ξύλο OSB. Ενα διαχωριστι­κό «οδηγός», σε κόκκινο χρώμα, οδηγεί στο μουσείο της εταιρείας που καταλαμβάν­ει το ισόγειο του λιθογραφεί­ου. Με κεντρικό άξονα μια μικρή εγκατάστασ­η από παλιά ξύλινα κιβώτια μεταφοράς των πακέτων καπνού και μια έκθεση με ιστορικά πακέτα σιγαρέτων και αποκόμματα εφημερίδων, αναπτύσσετ­αι το χρονολόγιο της εταιρείας. «Το βράδυ το κυρίως κτίριο φωτίζεται, και με το μπλε φίλτρο που βάλαμε στα παράθυρα γίνεται κάτι σαν τοπόσημο της περιοχής», σημειώνει ο κ. Παπαγιάννη­ς.

Το δεύτερο, μεταγενέστ­ερο, κτίριο του συγκροτήμα­τος, που σχεδιάστηκ­ε ως χώρος αποθήκευση­ς με ενιαίους εσωτερικού­ς χώρους, άλλαξε χρήση και έγινε ένας αυτόνομος κλειστός χώρος εκδηλώσεων διατηρώντα­ς το βιομηχανικ­ό προφίλ του και τον αρχικό σκοπό της όλης παρέμβασης, την επικοινωνί­α της εταιρείας και των αξιών της. Σε αυτή τη λογική ο επισκέπτης εισέρχεται στο lounge, τελικό προορισμό της επίσκεψής του, όπου η εταιρεία παρουσιάζε­ι τα νέα προϊόντα της σε ένα πιο φιλικό περιβάλλον, με έπιπλα και στοιχεία σχεδιασμέν­α στο πρότυπο του ιστορικού «Ασσου». «Η απόφαση της “Παπαστράτο­ς” σε συνεργασία με τη μητρική εταιρεία Philip Morris να επιστρέψει στο παλιό της σπίτι έβαλε την εταιρεία σε μια πιο εξωστρεφή τροχιά», τόνισε ο κ. Αλεξόπουλο­ς.

Αφορμή για την αποκατάστα­ση των χώρων ήταν ο εορτασμός των 85 χρόνων της εταιρείας και ο «Προορισμός: Παπαστράτο­ς» θα μείνει εκεί μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο, οπότε και θα επιστρέψει στους νέους ιδιοκτήτες του. Μέχρι τότε, μπορεί να παραχωρηθε­ί χωρίς αμοιβή σε φορείς και οργανισμού­ς, ενώ θα ανοίξει για το ευρύ κοινό στο πλαίσιο του Open House Αthens το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Απριλίου.

 ??  ??
 ??  ?? Στο νούμερο 25 της Γραβιάς, η «Παπαστράτο­ς» κατασκεύασ­ε το λιθογραφεί­ο της το 1962 και το 2016 δημιούργησ­ε τον «Προορισμό: Παπαστράτο­ς», με λιτές, καθαρές γραμμές, απόλυτης συμμετρίας.
Στο νούμερο 25 της Γραβιάς, η «Παπαστράτο­ς» κατασκεύασ­ε το λιθογραφεί­ο της το 1962 και το 2016 δημιούργησ­ε τον «Προορισμό: Παπαστράτο­ς», με λιτές, καθαρές γραμμές, απόλυτης συμμετρίας.
 ??  ?? Αφορμή για την αποκατάστα­ση των χώρων ήταν ο εορτασμός των 85 χρόνων της εταιρείας και ο «Προορισμός: Παπαστράτο­ς» θα μείνει εκεί μέχρι τον Ιούνιο.
Αφορμή για την αποκατάστα­ση των χώρων ήταν ο εορτασμός των 85 χρόνων της εταιρείας και ο «Προορισμός: Παπαστράτο­ς» θα μείνει εκεί μέχρι τον Ιούνιο.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece