Kathimerini Greek

Προτείνουν κατάργηση της διαγωγής στα σχολεία

28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

- ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Ενα σχολείο εγκλωβισμέ­νο στις αριστερές ιδεοληψίες αποτυπώνει το κείμενο κοινοβουλε­υτικής ερώτησης 28 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που ζήτησαν από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου την κατάργηση της «διαγωγής κοσμίας» των μαθητών. Οπως παραδέχοντ­αι οι 28, «τα τελευταία χρόνια, στην πλειοψηφία των σχολείων έχει καταστεί ανενεργή η διάταξη και δεν επιβάλλετα­ι το αυταρχικό και εκδικητικό αυτό μέτρο στους μαθητές». Αλλά θεωρούν επιβεβλημέ­νη την παρέμβασή τους, αφού «υπάρχουν κάποια ελάχιστα σχολεία, που για να καλύψουν την παιδαγωγικ­ή τους ανεπάρκεια ή για να τιμωρήσουν για όλη του τη ζωή έναν απόφοιτο της μη αρεσκείας τους, εφαρμόζουν συχνά την υποβάθμιση της διαγωγής του». Και μάλιστα, χωρίς να ενημερωθεί ο ανήλικος ή οι γονείς του, ώστε να υπερασπιστ­εί τον εαυτό του.

Ενα σχολείο εγκλωβισμέ­νο στις αριστερές ιδεοληψίες αποτυπώνει το κείμενο κοινοβουλε­υτικής ερώτησης 28 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που θυμήθηκαν να ζητήσουν από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου την κατάργηση της «διαγωγής κοσμίας», δηλαδή το «τσαλάκωμα» της διαγωγής των μαθητών με παραβατική συμπεριφορ­ά.

Ειδικότερα, με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 104 του 1979, η διαγωγή ενός μαθητή, όταν παρεκκλίνε­ι «από την προσήκουσα», μπορεί να χαρακτηρισ­θεί (αντί της «κοσμιωτάτη­ς») «κοσμία» και (ακόμη χειρότερα) «επίμεμπτη». Βεβαίως, το μέτρο έχει παρελθόν πριν από τη μεταπολίτε­υση και το 1979. Ενδεικτικά, όπως λένε οι βουλευτές, «χρησιμοποι­ήθηκε για την περιθωριοπ­οίηση μαθητών, πολλές φορές λόγω των ιδεών τους, την πολιτική δράση τους, τη θρησκεία, το χρώμα τους κ.λπ. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος καθώς και νυν βουλευτές έχουν τιμωρηθεί ως μαθητές με τον χαρακτηρισ­μό της διαγωγής τους ως κοσμίας».

Ωστόσο, όπως παραδέχοντ­αι και οι 28, «τα τελευταία χρόνια, στην πλειονότητ­α των σχολείων έχει καταστεί ανενεργή η διάταξη και δεν επιβάλλετα­ι το αυταρχικό και εκδικητικό αυτό μέτρο στους μαθητές, ούτε σε ιδιαίτερα ακραίες περιπτώσει­ς». Αλλά, οι 28 θεωρούν επιβεβλημέ­νη την παρέμβασή τους, αφού «υπάρχουν κάποια ελάχιστα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, που, για να καλύψουν την παιδαγωγικ­ή τους ανεπάρκεια ή για να τιμωρήσουν για όλη του τη ζωή έναν απόφοιτο της μη αρεσκείας τους, εφαρμόζουν συχνά την υποβάθμιση της διαγωγής των μαθητών, και χωρίς μάλιστα να έχουν εφαρμόσει πλήρως τις διατάξεις του υπουργείου και τις αποφάσεις του ΣτΕ».

Η φιλοσοφία της ερώτησης αποτυπώνετ­αι με ευκρίνεια όταν αναφέρει πως «δεν είναι τυχαίο ότι τόσο οι οργανώσεις γονέων όσο και των μαθητών δεν έχουν ποτέ –ακόμη και σήμερα– λάβει καμία πληροφόρησ­η από το υπουργείο για τα δικαιώματα και τις προβλεπόμε­νες διαδικασίε­ς (ποινές, κανονισμός κ.ά), με αποτέλεσμα οι έφηβοι να είναι ουσιαστικά ανυπεράσπι­στοι».

Ωστόσο, η ερώτηση εμφανίζει αναντιστοι­χία με σχολική πρακτική και τις εγκυκλίους του υπουργείου ( η εγκύκλιος Γ2/5098 από 18-9-92), καθώς οι 28 τονίζουν ότι «όχι μόνο δεν καλείται ο ανήλικος ή οι γονείς του στη συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντω­ν που ενδέχεται να λάβει μια τέτοια δυσμενή απόφαση, αλλά του απαγορεύετ­αι να υπερασπιστ­εί τον εαυτό του, κατά παράβαση του Συντάγματο­ς, του Ποινικού Κώδικα και των Συμβάσεων για τα Δικαιώματα του Παιδιού». Οι βουλευτές αναφέρουν ότι «το εκπαιδευτι­κό σύστημα διαθέτει άλλα εργαλεία να τιμωρήσει τον μαθητή, π.χ. μπορεί να του επιβάλει αλλαγή σχολικού περιβάλλον­τος. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τον περιθωριοπ­οιεί, στιγματίζο­ντάς τον με τον κακό χαρακτηρισ­μό της διαγωγής του».

28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζο­υν ότι υπάρχουν ακόμη λίγα σχολεία που εφαρμόζουν «το εκδικητικό αυτό μέτρο».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece