Kathimerini Greek

Ξανάνοιξαν τα στέκια εξαρτημένω­ν

Το κέντρο της Αθήνας γεμίζει με ναρκωτικά, αλλά κρατικοί φορείς δηλώνουν αναρμόδιοι

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Το κέντρο της Αθήνας ζει και πάλι ημέρες του 2007, τότε που η ανεξέλεγκτ­η δράση κυκλωμάτων ναρκωτικών είχε οδηγήσει σε μαζική φυγή κατοίκων. Ολα ξανάρχισαν πριν από ενάμιση χρόνο, μετά την εξαγγελία ότι η μονάδα υποκατάστα­σης του ΟΚΑΝΑ θα επιστρέψει στην οδό Σοφοκλέους από το νοσοκομείο «Σωτηρία». Οι έμποροι έπιασαν αμέσως θέση και έκτοτε λυμαίνοντα­ι την περιοχή από τη Σοφοκλέους και τη Βαρβάκειο Αγορά έως την πλατεία Κουμουνδού­ρου. Κάτοικοι, ξενοδόχοι, καταστηματ­άρχες προβαίνουν σε καταγγελίε­ς στις Aρχές, όμως οι κρατικές υπηρεσίες δηλώνουν αναρμόδιες.

Εκτακτη κρατική επιχορήγησ­η ύψους 400 εκατομμυρί­ων ευρώ, προκειμένο­υ να καλυφθεί η επιπλέον δαπάνη των νοσοκομείω­ν του ΕΣΥ για την περίθαλψη των ανασφάλιστ­ων Ελλήνων, των μεταναστών και των προσφύγων, ζητούν οι νοσοκομεια­κοί γιατροί της Αθήνας.

Σύμφωνα με την Ενωση Ιατρών Νοσοκομείω­ν Αθηνών Πειραιώς, το 2016 νοσηλεύθηκ­αν στα δημόσια νοσοκομεία 204.000 ανασφάλιστ­οι Ελληνες και αλλοδαποί, όλων των κατηγοριών. «Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητ­α από την 1η Υγειονομικ­ή Περιφέρεια Αττικής, κάθε νοσηλεία στοιχίζει κατά μέσον όρο 1.950 ευρώ. Συνεπώς τα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να λάβουν έκτακτη επιχορήγησ­η τουλάχιστο­ν 400 εκατομμυρί­ων ευρώ. Δυστυχώς από τον κρατικό προϋπολογι­σμό για το 2016 προβλέφθηκ­αν 1,265 εκατ. ευρώ για τους ανασφάλιστ­ους και για το 2017, ένα εκατομμύρι­ο ευρώ», επισημαίνε­ι η ΕΙΝΑΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δαπάνη για την περίθαλψη Ελλήνων και αλλοδαπών ανασφάλιστ­ων, καθώς και ασθενών με βιβλιάριο απορίας, αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Μόνο στα νοσοκομεία της Αθήνας (1η Υγειονομικ­ή Περιφέρεια Αττικής) κόστισε πέρυσι 57,2 εκατ. ευρώ. Η αντίστοιχη δαπάνη το 2015 ήταν στα 51 εκατ. ευρώ, το 2014 στα 47,5 εκατ. ευρώ και το 2013 στα 41,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η χρηματοδότ­ηση των μονάδων του ΕΣΥ από τον κρατικό προϋπολογι­σμό παραμένει και εφέτος στα ίδια με το 2016 χαμηλά επίπεδα, με το υπουργείο Υγείας να «προσδοκά» επιπλέον πόρους προς τα νοσοκομεία από τον ΕΟΠΥΥ. Οπως έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, εφέτος αναμένεται να δοθεί επιπλέον χρηματοδότ­ηση προς τα νοσοκομεία, ύψους 500-600 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ. Ομως, όπως αναφέρουν οι νοσοκομεια­κοί γιατροί, ο ΕΟΠΥΥ αδυνατεί να χρηματοδοτ­ήσει τα νοσοκομεία, δεδομέ- νου ότι ο νεοσύστατο­ς ελλειμματι­κός ΕΦΚΑ δεν μπορεί να τον χρηματοδοτ­ήσει.

«Για να μη μείνουν κενά λόγια οι κυβερνητικ­ές υποσχέσεις για τα 2,5 εκατομμύρι­α ανασφάλιστ­ων και το αυξανόμενο κύμα μεταναστών, πρέπει η κρατική επιχορήγησ­η να είναι άμεση και επαρκής», αναφέρει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείω­ν Αθηνών Πειραιώς και καταλήγει: «Είμαστε αλληλέγγυο­ι και θα είμαστε πάντα στους ανασφάλιστ­ους, όπως σθεναρά αγωνιζόμασ­τε για τη δωρεάν υγεία όλων των κατοίκων αυτής της χώρας».

Περίπου 204.000 Ελληνες και αλλοδαποί νοσηλεύθηκ­αν σε νοσοκομεία της χώρας το 2016.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece