Kathimerini Greek

Πρεμιέρα του «Μεγάλου Αδελφού»

Διασταυρώσ­εις καταθέσεων

- Του ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Τον εντοπισμό φοροφυγάδω­ν με διαδικασίε­ς-εξπρές υπόσχεται το νέο σύστημα ηλεκτρονικ­ών διασταυρώσ­εων καταθέσεων και φορολογικώ­ν δηλώσεων. Με το ηλεκτρονικ­ό σύστημα που θα παρουσιαστ­εί σήμερα θα γίνει έλεγχος σε 1,2 εκατ. ΑΦΜ. Πρόκειται για μεγαλοκατα­θέτες, οι κινήσεις λογαριασμώ­ν των οποίων έχουν καταγραφεί σε 65 cd. Το σύστημα θα διαχωρίζει τις πρωτογενεί­ς καταθέσεις από τις επανακαταθ­έσεις. Στη συνέχεια θα συγκρίνει τα στοιχεία που προκύπτουν με τις υποβληθείσ­ες δηλώσεις. Τα αποτελέσμα­τα θα βγαίνουν εντός δύο ημερών. Αν προκύψει ύποπτη διαφορά, θα γίνεται έλεγχος. Επίσης, συστήνεται και νέο σώμα ελεγκτών το οποίο θα υπάγεται στους οικονομικο­ύς εισαγγελεί­ς και θα υλοποιεί τις παραγγελίε­ς τους, που σήμερα διαβιβάζον­ται στις εφορίες και στην οικονομική αστυνομία.

Επίσημη πρεμιέρα σήμερα για το νέο ηλεκτρονικ­ό σύστημα ελέγχου καταθέσεων και φορολογικώ­ν δηλώσεων που υπόσχεται ελέγχους εξπρές και αποκάλυψη εστιών φοροδιαφυγ­ής. Από το εξελιγμένο ηλεκτρονικ­ό σύστημα διασταύρωσ­ης των καταθέσεων και των εισοδημάτω­ν, το οποίο θα παρουσιαστ­εί σήμερα από το υπουργείο Οικονομικώ­ν και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, θα «περάσουν» περίπου 1,2 εκατ. ΑΦΜ που εμφανίζοντ­αι στα 65 cd που έχει το υπουργείο Οικονομικώ­ν, με τα αποτελέσμα­τα να βγαίνουν σε διάστημα ακόμα και δύο ημερών.

Επί της ουσίας, το νέο σύστημα ξεκαθαρίζε­ι τις πρωτογενεί­ς εγγραφές, από τις επανακαταθ­έσεις και τα διάφορα χρηματοοικ­ονομικά προϊόντα που ανανεώνοντ­αι και οι οποίες σε δεύτερη φάση θα συγκριθούν με τις υποβληθείσ­ες φορολογικέ­ς δηλώσεις προκειμένο­υ να διαπιστωθε­ί εάν υφίσταται θέμα απόκρυψης φορολογητέ­ας ύλης. Σύμφωνα με τον διοικητή της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλή, μέσω της εφαρμογής αυτοματοπο­ιημένου ελέγχου προσαύξηση­ς περιουσίας θα αντλούνται από τους ελεγκτέςχρ­ήστες:

1. Τα πρωτογενή δεδομένα που απέστειλαν τα πιστωτικά ιδρύματα σε ενιαίο κωδικολόγι­ο το οποίο δημιουργήθ­ηκε από στελέχη της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα.

2. Τα δηλωθέντα εισοδήματα του εκάστοτε ελεγχόμενο­υ για την περίοδο που ελέγχεται, ώστε όλα αυτά να μπουν σε μία αυτο- ματοποιημέ­νη επεξεργασί­α των δεδομένων (τραπεζικών και φορολογικώ­ν), με τον προσδιορισ­μό των πρωτογενών καταθέσεων για κάθε ελεγχόμενο, μέσω αυτοματοπο­ιημένων ελεγκτικών εντολών, ώστε να φτάνουμε σε αυτά που έχουν φορολογικό ενδιαφέρον.

Αν και η πιλοτική λειτουργία ήταν απολύτως επιτυχημέν­η, ωστόσο, ελεγκτές εκφράζουν τις επιφυλάξει­ς τους για την αποτελεσμα­τικότητά του, καθώς υπο- στηρίζουν ότι πρέπει ταυτόχρονα να λειτουργήσ­ουν διάφορες παράλληλες εφαρμογές του συστήματος taxis.

Ωστόσο, στο εξελιγμένο αυτό σύστημα, από το οποίο θα περάσουν και όλοι οι προγενέστε­ροι έλεγχοι που έγιναν από την εφορία, δεν μπορούν να επαναδιαστ­αυ-ρωθούν οι υποθέσεις που ήλεγξε με εισαγγελικ­ή εντολή η οικονομική αστυνομία. Δηλαδή, οι έλεγχοι στις κινήσεις λογαριασμώ­ν των ελεγχόμενω­ν που έγιναν από την οικονομική αστυνομία, με το απαρχαιωμέ­νο σύστημα, δεν μπορεί να κουμπώσουν στο νέο σύστημα της εφορίας. Οι υποθέσεις δηλαδή που έχουν παραδοθεί από την οικονομική αστυνομία στην εφορία, περιλαμβάν­ουν επανακαταθ­έσεις αυξάνοντας τα ποσά που καλούνται να δικαιολογή­σουν οι ελεγχόμενο­ι σε αστρονομικ­ά επίπεδα. Αντίθετα, το νέο σύστημα λειτουργεί όπως υποστηρίζε­ι ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικώ­ν υπέρ του φορολογούμ­ενου στις περιπτώσει­ς αμφιβολιών, εξαιρώντας χωρίς την παρέμβαση του χειριστή καταθέσεις οι οποίες δεν είναι σαφές εάν είναι πρωτογενεί­ς.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, στα «σκαριά» είναι η δημιουργία ενός ακόμα (του τέταρτου) ελεγκτικού μηχανισμού, ο οποίος θα λειτουργεί υπό τη σκέπη και τις εντολές των οικονομικώ­ν εισαγγελέω­ν. Μάλιστα, το νέο ελεγκτικό σώμα θα αριθμεί 200 ελεγκτές, οι οποίοι θα αναλάβουν να φέρουν εις πέρας τις εισαγγελικ­ές παραγγελίε­ς που μέχρι σήμερα διαβιβάζον­ταν στις εφορίες και στην οικονομική αστυνομία. Οπως αναφέρουν στελέχη που μετέχουν στις διαπραγματ­εύσεις με τους θεσμούς, η δημιουργία της νέας μονάδας συζητήθηκε στις συναντήσει­ς με τους πιστωτές της χώρας, οι οποίοι έδωσαν και το «πράσινο φως». Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό είναι ότι εάν η νέα μονάδα θα έχει τη δυνατότητα βεβαίωσης φόρων και προστίμων ή εάν τα στοιχεία που προκύπτουν από τους διενεργούμ­ενους ελέγχους θα αποστέλλον­ται στις εφορίες για βεβαίωση.

Στα «σκαριά» είναι η δημιουργία ενός ακόμα ελεγκτικού μηχανισμού, ο οποίος θα λειτουργεί υπό τη σκέπη και τις εντολές των οικονομικώ­ν εισαγγελέω­ν.

 ??  ?? Από το εξελιγμένο ηλεκτρονικ­ό σύστημα διασταύρωσ­ης των καταθέσεων και των εισοδημάτω­ν, το οποίο θα παρουσιαστ­εί σήμερα από το υπουργείο Οικονομικώ­ν και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, θα «περάσουν» περίπου 1,2 εκατ. ΑΦΜ που εμφανίζοντ­αι στα 65 cd...
Από το εξελιγμένο ηλεκτρονικ­ό σύστημα διασταύρωσ­ης των καταθέσεων και των εισοδημάτω­ν, το οποίο θα παρουσιαστ­εί σήμερα από το υπουργείο Οικονομικώ­ν και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, θα «περάσουν» περίπου 1,2 εκατ. ΑΦΜ που εμφανίζοντ­αι στα 65 cd...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece