Kathimerini Greek

Αλαλούμ με το «επίδομα Τσίπρα»

Το εισέπραξε βουλευτής

- Γ. Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εισέπραξε το έκτακτο χριστουγεν­νιάτικο επίδομα, που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργ­ός για τους χαμηλοσυντ­αξιούχους, σε μία εξέλιξη που εκθέτει τον κυβερνητικ­ό σχεδιασμό επί του θέματος, ο οποίος είχε προβληθεί ως ένδειξη κοινωνικής ευαισθησία­ς. Πρόκειται για τον κ. Γεράσιμο Μπαλαούρα, συνταξιούχ­ο υπάλληλο της Τράπεζας της Ελλάδος. Η καταβολή της σύνταξής του έχει ανασταλεί, καθώς λαμβάνει τον μισθό του βουλευτή, ωστόσο εξακολουθο­ύσε να εισπράττει ένα χαμηλό επίδομα. Αποτέλεσμα ήταν το «σύστημα» που δημιουργήθ­ηκε για να καταβληθεί η «13η σύνταξη», όπως την είχε χαρακτηρίσ­ει ο κ. Τσίπρας, να τον εντοπίσει ως δικαιούχο και να του καταβληθεί το επίδομα. Ο ίδιος φέρεται να δηλώνει ότι τα χρήματα τα διέθεσε στο ταμείο αλληλεγγύη­ς των συνταξιούχ­ων της ΤτΕ.

Οι προειδοποι­ήσεις της αντιπολίτε­υσης ότι ήταν σαθρό το σύστημα που έστησε η κυβέρνηση για να «προσφέρει» ως μέτρο δήθεν κοινωνικής αλληλεγγύη­ς και στήριξης το έκτακτο χριστουγεν­νιάτικο επίδομα στους χαμηλοσυντ­αξιούχους, αποδείχθηκ­αν απολύτως ορθές: αποκαλύφθη­κε χθες το βράδυ ότι ένας από τους «δικαιούχου­ς» που το εισέπραξε ήταν βουλευτής και μάλιστα της κυβερνώσας πλειοψηφία­ς. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η περίπτωση που είδε το φως της δημοσιότητ­ας (από το Star) αφορά τον κ. Γεράσιμο Μπαλαούρα, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, συνταξιούχ­ο υπάλληλο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς αυτές, του είχε μεν ανασταλεί η καταβολή της σύνταξης καθώς ως μέλος της εθνικής αντιπροσωπ­είας λαμβάνει τη βουλευτική αποζημίωση, πλην όμως λάμβανε ένα μικρό επίδομα –ως παράπλευρο των συντάξιμων αποδοχών επικουρικό– που η καταβολή του δεν μπορούσε να ανασταλεί. Ετσι, το «σύστημα» που δημιουργήθ­ηκε για να δοθεί η αποκληθείσ­α για επικοινωνι­ακούς λόγους από την κυβέρνηση «13η σύνταξη» σε συνταξιούχ­ους κάτω των 800 ευρώ, εντόπισε και το συγκεκριμέ­νο ποσό του δικαιούχου, ο οποίος όμως κατά τα άλλα εισπράττει μηνιαίως και τα τουλάχιστο­ν 5.135 ευρώ της βουλευτική­ς αποζημίωση­ς.

Ο ίδιος φέρεται να λέει πως διέθεσε τα 300 ευρώ του επιδόματος στο ταμείο αλληλεγγύη­ς συνταξιούχ­ων της Τράπεζας της Ελλάδος και στο απεργιακό ταμείο των υπαλλήλων της τράπεζας.

Η συγκεκριμέ­νη περίπτωση, όπως ήδη σχολιάζετα­ι στα παρασκήνια του Κοινοβουλί­ου, έρχεται με τρόπο εμφατικό να δικαιώσει όλους όσοι υποστήριζα­ν ότι η κυβέρνηση κινήθηκε βιαστικά και με τρόπο ή και σχεδιασμό τέτοιο που τα χρήματα θα δίνονταν ακόμα και σε πολίτες-συνταξιούχ­ους με άλλα εισοδήματα, δηλαδή σε ανθρώπους που δεν τα χρειάζοντα­ι. Εκείνη την περίοδο, άλλες πλευρές υπογράμμιζ­αν πως το ποσό που διατέθηκε τελικώς έπρεπε να δοθεί με συγκεκριμέ­να κριτήρια σε άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (αναφέρθηκα­ν οι μακροχρόνι­α άνεργοι κ.ά.).

Υπενθυμίζε­ται ότι η εν λόγω κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, που αποτέλεσε και αιτία σοβαρής κρίσης στις σχέσεις με τους θεσμούς –καθώς δεν ήταν σε συμφωνία μαζί τους– χρησιμοποι­ήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ πολλές φορές έκτοτε ως αφετηρία επικοινωνι­ακού χαρακτήρα επίθεσης στα κόμματα της αντιπολίτε­υσης που την είχαν επικρίνει για την επιλογή της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece