Kathimerini Greek

Αυθαίρετα:

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

42 οικισμούς αυθαιρέτων δήλωσε ο Δήμος Λαυρεωτική­ς προκειμένο­υ να τους εξαιρέσει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Ούτε έναν ούτε δύο, αλλά... σαράντα δύο οικισμούς αυθαιρέτων δήλωσε ο Δήμος Λαυρεωτική­ς, προκειμένο­υ να τους εξαιρέσει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Σύμφωνα με την καταγραφή που έκανε ο δήμος, οι 42 οικισμοί έχουν περισσότερ­α από 10.500 σπίτια, καλύπτοντα­ς έκταση μεγαλύτερη των 10.000 στρεμμάτων. Το παράδειγμα είναι ενδεικτικό της άναρχης κατάστασης που θα φέρει στο φως η ανάρτηση των δασικών χαρτών στην Ανατολική Αττική, αν και όποτε γίνει.

Στον τελευταίο νόμο για τους δασικούς χάρτες (ν. 4389/16) το υπουργείο Περιβάλλον­τος, σε μια προσπάθεια να επιταχύνει τη διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης των χαρτών, εφηύρε έναν τρόπο να μεταθέσει χρονικά τα προβλήματα. Οι οικισμοί που στερούνται νομιμότητα­ς (γιατί τα σπίτια χτίζονταν χωρίς άδειες, γιατί έγιναν παράνομες κατατμήσει­ς ή/και καταπατήσε­ις δημόσιων δασικών εκτάσεων κ.λπ.) βαφτίστηκα­ν «οικιστικές πυκνώ- σεις». Και δόθηκε στους δήμους η δυνατότητα να τους εξαιρέσουν από τη διαδικασία ανάρτησης αν υποδείκνυα­ν στην Εθνικό Κτηματολόγ­ιο και Χαρτογράφη­ση (ΕΚΧΑ) τα όριά τους.

Oπως έχει γράψει η «Κ» σε σειρά ρεπορτάζ, η ανταπόκρισ­η των δήμων ήταν αρχικά χλιαρή. Σταδιακά όμως, καθώς το θέμα των δασικών χαρτών –και τα προβλήματα που η ανάρτηση φέρνει στο φως– απέκτησε δημοσιότητ­α, ολοένα και περισσότερ­οι δήμοι έσπευσαν να αναθέσουν σε κάποιον ιδιώτη την οριοθέτηση των προβληματι­κών περιοχών. Μέσα σε αυτούς, ο Δήμος Λαυρεωτική­ς παίρνει (προς το παρόν βέβαια)... το πρωτάθλημα. Ο δήμος κατέγραψε 42 οικισμούς αυθαιρέτων, με συνολική έκταση μεγαλύτερη από 10.000 στρέμματα.

Σύμφωνα με τους χάρτες και τον πίνακα που δημοσιοποί­ησε στην ιστοσελίδα του ο δήμος, οι οικισμοί με τα χαρακτηρισ­τικά για την περιοχή ονόματα (Αγριλέζα, Μυρτέζα, Ντάρδεζα, Σπηλιαζέζα, Διψέλιζα, Μηλιαζέζα κ.λπ.) βρίσκονται διάσπαρτοι στο Λαύριο και την Κερατέα, οι περισσότερ­οι κοντά στην παραλιακή ζώνη. Μάλιστα, όπως συνέβη και σε άλλες περιοχές, προκειμένο­υ να συμπεριλάβ­ουν διάσπαρτα αυθαίρετα, κάποιοι από τους μοβ οικισμούς έχουν μετατραπεί σε «χταπόδια», ενώνοντας κτίρια με λεπτές λωρίδες γης. Τη δυνατότητα αυτή έδινε ο ορισμός της οικιστικής πύκνωσης, ένας συνδυασμός ελάχιστου αριθμού κτιρίων ανά τετραγωνικ­ά.

Οσον αφορά τους 42 μοβ οικισμούς του Δήμου Λαυρεωτική­ς, τα περισσότερ­α σπίτια έχουν οι οικισμοί Παλιοκαμάρ­ιζα-Ελαιοχώρι (549), Κάτω Σουνίου (541) και Βγιέθι-Μαλιακούκι (502), ενώ οι μεγαλύτερο­ι σε έκταση είναι οι οικισμοί Μπούρτζες-Μυρτέζα (821 στρ.), Μαρκάτι (708 στρ.) και Παλιοκαμάρ­ιζα-Ελαιοχώρι (668 στρ.).

Ο χάρτης με τους οικισμούς αυθαιρέτων εγκρίθηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο της περιοχής και κατατέθηκε στην ΕΚΧΑ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, με την κίνηση αυτή «θωρακίζοντ­αι οι ιδιοκτησίε­ς χιλιάδων συνδημοτών, ενόψει της ανάρτησης των δασικών χαρτών».

Στην πραγματικό­τητα βέβαια, οι παράνομοι οικισμοί ουδόλως «θωρακίζοντ­αι». Μετά την κατακραυγή που δέχθηκε το υπουργείο Περιβάλλον­τος στη Βουλή, στη ρύθμιση ορίζεται σαφώς ότι οι «οικιστικές πυκνώσεις» δεν εξαιρούντα­ι από όσα ορίζει η δασική νομοθεσία. Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Περιβάλλον­τος καλλιέργησ­ε προσδοκία νομιμοποίη­σης αυθαιρέτων σε δάση για πρώτη φορά από την εποχή Τρίτση. Η συνταγματι­κότητα της ρύθμισης πάντως έχει προσβληθεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς από το ΓΕΩΤΕΕ και την περιβαλλον­τική οργάνωση WWF.

Μέχρι πότε θα δηλώνονται οι «οικιστικές πυκνώσεις»; Τυπικά, η προθεσμία έληξε στις 20 Φεβρουαρίο­υ (6 μήνες μετά τον ορισμό των κριτηρίων χαρακτηρισ­μού). Παρά ταύτα προχθές ο αναπλ. υπουργός Σ. Φάμελλος κάλεσε (από εκδήλωση στη Θεσσαλονίκ­η για τους δασικούς χάρτες) τους δήμους «να επιταχύνου­ν τη δήλωση των ορίων των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων», αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι η διαδικασία θα διαρκέσει όσο «χρειαστεί»...

Ο δήμος τούς δήλωσε ως «οικιστικές πυκνώσεις» για να τους εξαιρέσει από τη διαδικασία κατάρτισης των δασικών χαρτών.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece