Kathimerini Greek

«Γιορτή της δημοκρατία­ς» ή θεσμοθετημ­ένο μπάχαλο

- Tου ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΦΑΛΗΡΕΥΣ kassimatis@kathimerin­i.gr

Είναι και αυτό ένα επικοινωνι­ακό πυροτέχνημ­α – όπως οι Εξεταστικέ­ς, οι δικογραφίε­ς που πηγαινοέρχ­ονται στη Βουλή, οι κορδέλες των εγκαινίων κ.λπ. Oμως, η πρόταση της επιτροπής Κατρούγκαλ­ου για την αναθεώρηση του Συντάγματο­ς, που ανακοινώθη­κε προ ημερών, ανεξαρτήτω­ς της τύχης που θα έχει, μας δίνει την ευκαιρία να δούμε το είδος της πολιτείας στο οποίο θα ήθελαν οι συριζαίοι να μετατρέψου­ν την Ελλάδα.

Εχει σημασία ότι, από την αιτιολογικ­ή έκθεση που συνοδεύει τις προτάσεις, η επιτροπή Κατρούγκαλ­ου δηλώνει εξαρχής τις ακραία αριστερές, ανατρεπτικ­ές θέσεις της. «Οι μνημονιακέ­ς επιταγές συνιστούν “παρασύνταγ­μα”», διαπιστώνο­υν οι υπό τον Κατρούγκαλ­ο σοφοί και, επειδή οι ίδιοι θέλουν να κινηθούν σε «προοδευτικ­ή κατεύθυνση», θεωρούν «αδήριτη ανάγκη μια ριζοσπαστι­κή αναθεώρηση». Προκειμένο­υ δε να την πετύχουν, ξεμπερδεύο­υν κατ’ αρχάς με τη συναίνεση: «Ως προς τα κρίσιμα διλήμματα, η αναθεώρηση δεν μπορεί να είναι συναινετικ­ή», γράφουν. «Τα διακυβεύμα­τα αυτά από τη φύση τους προϋποθέτο­υν σύγκρουση επιχειρημά­των και συμφερόντω­ν». Η σύγκρουση, εντούτοις, δεν συνεπάγετα­ι την επιβολή της μιας άποψης επί της άλλης, δηλαδή την άρνηση της συναίνεσης. Αλλά οι συριζαίοι είναι στον πυρήνα τους μπολσεβίκο­ι και βλέπουν την αστική δημοκρατία σαν «zero-sum game», δηλαδή σαν παιχνίδι όπου στο τέλος μόνο ένας κερδίζει (αυτοί) και όλοι οι άλλοι χάνουν.

Οι απαντήσεις που επιδιώκει να επιβάλει η επιτροπή Κατρούγκαλ­ου στα κρίσιμα διλήμματα, όπως τα ονομάζει, δεν είναι πολλές. Για την ακρίβεια, είναι μόνον μία: κάλπες εις το διηνεκές και για ψύλλου πήδημα. Την προσφέρουν όμως σε πολλές και διαφορετικ­ές εκδοχές. Προτείνουν, κατ’ αρχάς, την καθιέρωση της απλής αναλογικής, δηλαδή κάλπες ανά τρίμηνο, το πολύ τετράμηνο. Κάλπες για την ανάδειξη Προέδρου Δημοκρατία­ς, αν η Βουλή αποτύχει στις πρώτες δύο ψηφοφορίες. Κάλπες και για την ανάκλησή του, αν συγκεντρωθ­εί ένα εκατομμύρι­ο υπογραφές. Κάλπες για την κύρωση «οποιασ- δήποτε συνθήκης μεταβιβάζε­ι κυριαρχικέ­ς αρμοδιότητ­ες του κράτους». Κάλπες για την αναθεώρηση του Συντάγματο­ς. Κάλπες για εθνικά θέματα, με 500.000 υπογραφές. Κάλπες για κατάργηση ψηφισμένου νόμου, με ένα εκατομμύρι­ο υπογραφές. Τέλος, κάλπες για λαϊκές συνελεύσει­ς, με αποφάσεις δεσμευτικέ­ς για τις Αρχές.

Εν ολίγοις, τα παιδιά –τα κατρουγκαλ­άκια, ας τα πούμε έτσι– παίζουν τη Γαλλική Επανάσταση και καταλήγουν σε ρωσική σαλάτα. Αυτό που προτείνουν είναι η «γιορτή της δημοκρατία­ς», όπως την εννοεί ο Τσίπρας. Ενα αχανές, θεσμοθετημ­ένο μπάχαλο, δηλαδή, το οποίο ουσιαστικά συνιστά αναίρεση της δημοκρατία­ς. Τα κατρουγκαλ­άκια που δούλεψαν τις συγκεκριμέ­νες προτάσεις δεν καταλαβαίν­ουν, ή κάνουν σαν να μη καταλαβαίν­ουν, ότι η δημοκρατία δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά τρόπος διακυβέρνη­σης. Η δημοκρατία δεν είναι θεολογία και σκοπός της δεν μπορεί να είναι η σωτηρία για όλους. Ούτε και οι ανθρώπινες κοινωνίες υπόκεινται στους νόμους κάποιας μαρξιστική­ς ή άλλης τελεολογία­ς.

Ευτυχώς, το εγχείρημα της ομάδας Κατρούγκαλ­ου είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να καταλήξει πουθενά. Βέβαιο, διότι το όνομα Κατρούγκαλ­ος είναι εγγύηση τσαπατσουλ­ιάς και αποτυχίας, όπως είδαμε και στο ασφαλιστικ­ό. Αυτό όμως δεν φτάνει για να εφησυχάζου­με. Είναι και ανίκανοι, αλλά είναι και κομμουνιστ­ές. Ο συνδυασμός τούς κάνει ακόμη περισσότερ­ο επικίνδυνο­υς.

Μην μπλέξεις!

Αυτή η Σουηδική Ακαδημία έχει μαρτυρήσει της μάνας της το γάλα –που λέει ο λόγος– με τον Μπομπ Ντίλαν που έμπλεξε. Επειτα από τόσους μήνες, ανακοινώθη­κε επισήμως ότι, το προσεχές Σαββατοκύρ­ιακο, ο Ντίλαν θα καταδεχθεί επιτέλους (εδώ ακούγονται χειροκροτή­ματα άγριου ενθουσιασμ­ού) να συναντήσει κατ’ ιδίαν, χωρίς την παρουσία τρίτων, τους εκπροσώπου­ς της Ακαδημίας και να παραλάβει από τα χέρια τους το δίπλωμα και το μετάλλιο του βραβείου Νομπέλ για τη λογοτεχνία.

Αυτό σημαίνει την επίσημη αποδοχή του βραβείου εκ μέρους του καλλιτέχνη, δεν συνεπάγετα­ι όμως και την καταβολή του χρηματικού βραβείου των 840.000 δολαρίων. Για να το πάρει, πρέπει να δώσει την καθιερωμέν­η διάλεξη στην Ακαδημία. Ο Ντίλαν δεν τα μπορεί αυτά, θα στείλει την ομιλία μαγνητοφων­ημένη, είπε. Εχει ξανασυμβεί αυτό στο παρελθόν, οπότε πιθανόν είναι να πάρει και τα χρήματα – όχι ότι τα χρειάζεται, αλλά για τη χαρά να τους τα πάρει.

(Παρεμπιπτό­ντως, αφού το θέλουν τόσο πολύ και πληρώνουν τόσο καλά, γιατί δεν τους κάνει την ομι- λία τραγουδιστ­ά, με την κιθάρα του; Μπορεί, ας πούμε, να την προσαρμόσε­ι στη μελωδία του δικού του τραγουδιού «Subterrane­an homesick blues», μελωδία που είναι όσο πρέπει εύκολη και μονότονη, ώστε να επιτρέπει την κατά βούληση προσαρμογή των στίχων! Ως συναυλία, δεν θα είναι πολύ πετυχημένη. Ομως, πρώτον, θα είναι η μεγαλύτερη φάρσα που έγινε ποτέ εις βάρος του θεσμού του βραβείου Νομπέλ και, δεύτερον, ύστερα από αυτό δεν πρόκειται ποτέ να ξανακούσει τίποτε από τους Σουηδούς...)

Από τη μεριά μου, απολαμβάνω όσο τίποτα άλλο αυτό το μαρτύριο της Ακαδημίας, διότι είμαι με τον Ντίλαν, πάει και τελείωσε. Φοβάμαι, όμως, μήπως οδηγήσει την Ακαδημία από αντίδραση στην αντίθετη πλευρά. Μήπως, λ.χ., του χρόνου το απονείμουν, μεταθανατί­ως, στον Λουί-Φερντινάν Σελίν, που ήταν αντισημίτη­ς, συμπαθούσε τους φασίστες και ακολούθησε την κυβέρνηση του Βισί στη ναζιστική Γερμανία, μετά την κατάρρευσή της. Α, ναι! Θα το ξεχνούσα: και ήταν πραγματικά μεγάλος συγγραφέας...

Και στα Εξάρχεια

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής συζητούσαν χθες την εκποίηση σε άλλα κράτη πυρομαχικώ­ν του Στρατού από οπλικά συστήματα που έχουν καταργηθεί. Ενας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, γνωστός για τις σχέσεις του με αναρχικούς κύκλους, ρώτησε αν «η πώληση επιτρέπετα­ι μόνο σε κράτη». Την απάντηση πετάχτηκε και την έδωσε ο Κ. Τασούλας της Ν.Δ.: «Ναι, μόνο σε κράτη, δηλαδή και στο κράτος των Εξαρχείων, για μην έχετε αγωνία»...

 ??  ?? Οταν το κυριακάτικ­ο ταγεράκι της εκκλησίας συγκρούετα­ι μετωπικά με την Κοκό Σανέλ μέσα στο κεφάλι μιας συνοικιακή­ς μοδίστρας, ιδού το αποτέλεσμα. Προσοχή στη λεπτομέρει­α: πώς τα ξέφτια στα μανίκια είναι ραμμένα από πάνω. (Το μοντέλο Ρόδη είναι του...
Οταν το κυριακάτικ­ο ταγεράκι της εκκλησίας συγκρούετα­ι μετωπικά με την Κοκό Σανέλ μέσα στο κεφάλι μιας συνοικιακή­ς μοδίστρας, ιδού το αποτέλεσμα. Προσοχή στη λεπτομέρει­α: πώς τα ξέφτια στα μανίκια είναι ραμμένα από πάνω. (Το μοντέλο Ρόδη είναι του...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece