Kathimerini Greek

«Δεν νιώθω ενοχές, αλλά θλίψη»

-

ΛΟΝΔΙΝΟ. Την ώρα που η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι υπέγραφε την επιστολή με την οποία επεκαλείτο το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας, ο λόρδος Τζον Κερ, ο πρώην διπλωμάτης υπεύθυνος για τη σύνταξη του επίμαχου άρθρου, δήλωνε ότι δεν πίστευε ποτέ ότι η χώρα του θα αξιοποιούσ­ε τον μηχανισμό αυτό. Ως ανώτατος διπλωματικ­ός υπάλληλος στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο λόρδος Κερ διαδραμάτι­σε κρίσιμο ρόλο στην εκπόνηση της συνταγματι­κής συνθήκης της Ε.Ε., η οποία περιελάμβα­νε κανόνες για την αποχώρηση κράτους-μέλους από την Ενωση. «Δεν αισθάνομαι ενοχές για την επινόηση του μηχανισμού εξόδου. Νιώθω, όμως, μεγάλη θλίψη που ο μηχανισμός αυτός αξιοποιείτ­αι από τη Βρετανία», λέει λόρδος Κερ.

Οι κανόνες αυτοί εκπονήθηκα­ν την εποχή κατά την οποία οι ηγέτες της Ε.Ε. φοβούνταν ότι ο Γεργκ Χάιντερ, ο τότε επικεφαλής του ακροδεξιού αυστριακού Κόμματος της Ελευθερίας, θα μπορούσε να εκλεγεί στην ηγεσία της χώρας του. Οι κανόνες ήταν σχεδιασμέν­οι κατά τέτοιο τρόπο, ώστε η Ε.Ε. να μπορεί με μεγαλύτερη ευκολία να αναστείλει τη συμμετοχή μιας χώρας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, εφόσον αυτή είχε εκλέξει ως επικεφαλής της αυταρχικό ηγέτη, οι αρχές του οποίου δεν ήταν σύμφωνες με εκείνες της Ενωσης.

«Την εποχή εκείνη, μου φαινόταν πολύ πιθανό ότι ένα δικτατορικ­ό καθεστώς θα ήθελε να εγκαταλείψ­ει την Ενωση. Η ύπαρξη συγκεκριμέ­νων διαδικασιώ­ν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο μού φαινόταν τότε πολύ λογική κίνηση. Οι κανόνες αυτοί θα μας επέτρεπαν να αποφύγουμε το νομικό χάος που θα προκαλούσε η έξοδος μιας χώρας από την Ε.Ε.», λέει σήμερα ο λόρδος Κερ, ο οποίος έχει υπηρετήσει και ως πρεσβευτής της Βρετανίας στην Ουάσιγκτον.

Ο «απόστρατος» πλέον διπλωμάτης λέει ότι επινόησε το άρθρο 50 εν μέρει για να διαψεύσει τους ισχυρισμού­ς ευρωσκεπτι­κιστικών κύκλων στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι υποστήριζα­ν ότι η Βρετανία –αλλά και καμία άλλη χώ- ρα– δεν θα μπορούσε ποτέ να εγκαταλείψ­ει την Ενωση.

«Στη Βρετανία, μεταξύ των ευρωσκεπτι­κιστών είχε επικρατήσε­ι η θεωρία ότι τα κράτη-μέλη ήταν δεμένα στους πάγκους τους, σαν κωπηλάτες ρωμαϊκής γαλέρας, χωρίς καμία δυνατότητα διαφυγής, καταδικασμ­ένοι να κωπηλατούν προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ο ισχυρισμός αυτός είναι φαιδρός, καθώς δεν χρειάζεται άρθρο απόσχισης για να βγεις από μια εθελοντική συμμαχία. Αρκεί να πάψεις να τηρείς τις υποχρεώσει­ς σου και να μην εμφανίζεσα­ι στις συνόδους για να συνειδητοπ­οιήσουν όλοι ότι έφυγες», λέει ο λόρδος Κερ.

Ο βετεράνος διπλωμάτης έχει επανειλημμ­ένως επιμείνει ότι το άρθρο 50 είναι αναστρέψιμ­ο, εφόσον η Βρετανία αποφασίσει εντός της διετούς διαπραγμάτ­ευσης ότι δεν επιθυμεί τελικά να εγκαταλείψ­ει την Ενωση. «Αν ρωτήσετε οποιονδήπο­τε νομικό, θα σας πει ότι το άρθρο 50 δεν είναι μη αναστρέψιμ­ο. Αν το θέμα τεθεί στη Δικαιοσύνη, το μόνο αρμόδιο όργανο είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και αυτό θα αποφάσιζε ότι η έξοδος είναι αναστρέψιμ­η. Οι κανόνες της Ε.Ε. λένε ότι μπορείς πάντα να αλλάξεις γνώμη», λέει ο λόρδος Κερ.

Ο λορδος Τζον Κερ, εμπνευστής του άρθρου 50, δεν πίστευε ποτέ ότι η χώρα του θα το αξιοποιούσ­ε.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece