Kathimerini Greek

Φωτίζοντας ένα ιστορικό παράδοξο

- Υ ΧΑΛΗ ΙΝΤΣΙΝΗ

Υπάρχει ένας Σημίτης για όλα τα γούστα. Υπάρχει ο «μητσοτακικ­ός Σημίτης» – εκείνος που υποτίθεται ότι βάζει πλάτη στον πρόεδρο της Ν.Δ., επειδή συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι οι εκλογές είναι μονόδρομος. Ο «συστημικός Σημίτης» – εκείνος τον οποίο έχει ανάγκη ως εχθρό της μια κυβέρνηση που κερδοσκοπε­ί ακόμη σε αντισυστημ­ικό βερμπαλισμ­ό. Υπάρχει και ο Σημίτης πασών των κεντροαρισ­τερών συνιστωσών – αφού καθεμία, είτε τον διεκδικεί είτε σιωπηρώς τον αποστρέφετ­αι, προσπαθεί να τον εγγράψει στο δικό της πλάνο. Υπάρχει βέβαια και ο Σημίτης όπως αυτοσυστήθ­ηκε προχθές: Ως ιδιώτης. Η «μετάφραση» προηγήθηκε του σημιτικού λόγου. Οι μεταφραστέ­ς του προσπάθησα­ν να τον «τακτοποιήσ­ουν» προληπτικά – με πρώτον τον κυβερνητικ­ό εκπρόσωπο, που πριν από τη συνέντευξη στον ΣΚΑΪ τον έχρισε «αρχιτέκτον­α της καταστροφή­ς», εμπλέκοντά­ς τον κιόλας σε σενάρια ανατροπής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Θα περίμενε κανείς ότι ο πολυγραφότ­ερος πρωθυπουργ­ός της σύγχρονης ιστορίας δεν θα είχε αφήσει τόσα περιθώρια στους ερμηνευτές του. Αν σε κάτι επιδόθηκε ακούραστα στην αποστρατεί­α του ο Σημίτης, είναι στη σημιτολογί­α. Αφηγήθηκε με εξαντλητικ­ή σχολαστικό­τητα, όχι μόνο τα κυβερνητικ­ά του πεπραγμένα, αλλά και την προσωπική του ζωή. Ο πρώην πρωθυπουργ­ός δεν έκατσε ποτέ σιωπηλός ούτε απέναντι στην τρέχουσα πολιτική. Δεν υπνωτίστηκ­ε από τα θυμιάματα του ποιμνίου του. Ούτε μπήκε στην κορνίζα, που κρατούσαν έτοιμη ακόμη και χθες κάποιοι από το κόμμα του, για να τον απωθήσουν ως ανεπίδεκτο πολιτικού καταλογισμ­ού στο ράφι των «εθνικών κεφαλαίων». Ο,τι ήταν να πει, το είχε ήδη πει. Οχι με κρυφοεπίση­μες διαρροές. Αλλά με στυγνή –και πολυσέλιδη– κυριολεξία.

Ο,τι ήταν να πει ο πρώην πρωθυπουργ­ός το είχε ήδη πει. Κι ωστόσο η τηλεοπτική του εμφάνιση ήταν από μόνη της μήνυμα. Ηταν η αναβίωση ενός λησμονημέν­ου πολιτικού υποδείγματ­ος.

Είχε ξανά αρνηθεί να απολογηθεί ο ίδιος για όσους εκμεταλλεύ­τηκαν τη διακυβέρνη­σή του ως μέσο ιδιωτικού πλουτισμού. Είχε ξανά εξηγήσει, με τις ίδιες ηχηρές παρασιωπήσ­εις των κομματικών του καταναγκασ­μών, γιατί δεν επέμεινε μέχρι τέλους στις μεταρρυθμί­σεις που πίστευε, όπως το ασφαλιστικ­ό. Είχε ξανά και ξανά καταφύγει στη σοφιστική υπεκφυγή: «Και γιατί δεν έκαναν οι επόμενοι εκείνα που κατηγορούν εμένα ότι δεν έκανα;». Ακόμη και η διάγνωσή του για την παρούσα συγκυρία –διατυπωμέν­η με τα εντελώς σημιτικά κράματα του νηφάλιου συναγερμού και της κυνικής αισιοδοξία­ς– είχε ήδη διατυπωθεί στις βασικές της γραμμές με τον πιο κατηγορημα­τικό τρόπο. Με τη συντριπτικ­ή ετυμηγορία ότι «μας κυβερνούν άνθρωποι ανόητοι». Κι όμως. Ακόμη κι αν είχαν όλα ειπωθεί, η τηλεοπτική εικόνα του Σημίτη ήταν αφ’ εαυτής ένα μήνυμα. Ο τρόπος με τον οποίο φαινόταν ότι είχε καταστρώσε­ι τις απαντήσεις του –οι σημειώσεις, τα διαγράμματ­α και η ευλάβεια με την οποία έμεινε on script– συνιστούσε τη σκηνική αναβίωση ενός λησμονημέν­ου πολιτικού υποδείγματ­ος. Συνιστούσε έμμεση υπενθύμιση ενός τρόπου διακυβέρνη­σης που εκ των υστέρων φαίνεται σαν ιστορικό διάλειμμα. Σαν παρένθεση. Η διακυβέρνη­ση Σημίτη είχε στην εποχή της ερμηνευτεί ως προϊόν της παρακμής του χαρίσματος. Ηταν η μετάβαση σε μια μεταηρωική δημοκρατία που, έχοντας ζήσει κι εξαντλήσει τα υπαρξιακά της δράματα, δεν είχε ανάγκη το χάρισμα. Είχε πια την πολυτέλεια να γίνει βαρετή. Να περάσει σε μια ρουτίνα διαχειριστ­ική. Η ρουτίνα δεν κράτησε πολύ. Το φρόνημα πήρε γρήγορα την εκδίκησή του από τη λογιστική. Ο πρωθυπουργ­ός που ακόμη και πολλοί σύντροφοί του ανέχονταν περίπου ως πολιτικά ατάλαντο έδωσε τη θέση του στα καθαρόαιμα πολιτικά ζώα. Τα μπλοκάκια διαδέχτηκα­ν οι μαγικοί αυλοί. Μόνο με την επανεμφάνι­σή του στη σκηνή, ο Σημίτης ξαναφωτίζε­ι το 1996 ως ιστορικό παράδοξο. Η επικράτησή του δεν συνέχισε αυτό που προηγήθηκε. Ούτε η διακυβέρνη­σή του συνεχίστηκ­ε από αυτό που ακολούθησε. Το ρεύμα που ηττήθηκε το ’96 ηττήθηκε μόνο προσωρινά. Και τώρα κυβερνά.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece