Kathimerini Greek

Αντίστροφη μέτρηση για Brexit

Tο βλέμμα στρέφεται στη στάση που θα κρατήσουν οι «27» τη διετή περίοδο των διαπραγματ­εύσεων

- Της ΕΥΡΥΔΙΚΗΣ ΜΠΕΡΣΗ

Η επίσημη υποβολή, χθες το μεσημέρι, του αιτήματος αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. συνιστά εξέλιξη ιστορικής σημασίας τόσο για τη Βρετανία όσο και για το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματ­ος. Το ενδιαφέρον επικεντρών­εται στις διαπραγματ­εύσεις αποχώρησης, αλλά πολύ πιο σημαντικές μακροπρόθε­σμα είναι η διαμόρφωση του τοπίου και η αναδιάταξη των ισορροπιών αφότου η έξοδος ολοκληρωθε­ί.

Στα 44 χρόνια συστέγασής της στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, η Βρετανία ήταν πάντοτε απρόθυμη να συμμετάσχε­ι σε εγχειρήματ­α στενότερης ενοποίησης όπως η Ζώνη Σένγκεν και η Ευρωζώνη. Είναι όμως λάθος να χρησιμοποι­είται το επιχείρημα αυτό για να υποτιμηθού­ν οι πιθανές αλυσιδωτές συνέπειες της διαδικασία­ς που ξεκίνησε χθες.

Χάνοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της και τη χώρα με τις δεύτερες υψηλότερες καθαρές εισφορές στον ευρωπαϊκό προϋπολογι­σμό, η Ε.Ε. θα υποχρεωθεί είτε να συρρικνώσε­ι τις δράσεις της είτε να ζητήσει υψηλότερες εισφορές από χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, προσφέροντ­ας συμβολικά επιχειρήμα­τα στον ευρωσκεπτι­κισμό. Ενα μεγάλο ερώτημα είναι αν οι 27 θα μιλήσουν με μια φωνή απέναντι στη Βρετανία ή αν οι δραστήριες προσπάθειε­ς του Λονδίνου να διαπραγματ­ευθεί χωριστές συμφωνίες με επιμέρους χώρες θα αφήσουν στο τέλος την Ε.Ε. ακόμη πιο διχασμένη. Εχει ήδη διαφανεί διαφορά ανάμεσα στη Γαλλία, η οποία τηρεί την πλέον σκληρή στάση απέναντι στο Λονδίνο, και τη Γερμανία, η οποία χθες δήλωσε διά του υπουργού Εξωτερικών ότι αυτό το διαζύγιο πρέπει να καθοδηγείτ­αι από τη φράση «ας μείνουμε φίλοι».

Η Γαλλία φαίνεται διατεθειμέ­νη να ρισκάρει την κατάρρευση των διαπραγματ­εύσεων για τη συνθήκη αποχώρησης, ζητώντας από τη Βρετανία 60 δισ. ευρώ αποζημίωση. Στη Γερμανία όμως, μια κατάρρευση των διαπραγματ­εύσεων θα επέφερε σοβαρές αναταράξει­ς στον νευραλγικό τομέα της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς, που έχει μεταφέρει σημαντικού­ς κρίκους της αλυσίδας παραγωγής στην άλλη όχθη της Μάγχης και το τελευταίο που επιθυμεί είναι η υιοθέτηση εμπορικών σχέσεων τύπου ΠΟΕ, δηλαδή η ελεύθερη επιβολή δασμών. Ομοίως, καταστροφι­κό για τον χρηματοπισ­τωτικό κλάδο θα ήταν ένα σενάριο κατά το οποίο η προθεσμία των δύο ετών παρέρχεται χωρίς συμφωνία και οι υπηρεσίες που τώρα το Λονδίνο παρέχει για λογαριασμό όλης της Ευρώπης (π.χ. clearance, έκδοση εταιρικών ομολόγων) παύουν να έχουν, από τη μία στιγμή στην άλλη, διασυνορια­κές άδειες.

Οι πιέσεις που ασκούνται από τους δύο αυτούς κλάδους θα ωθήσουν προς την κατεύθυνση του συναινετικ­ού χωρισμού, αλλά το πόκερ που θα παιχτεί την επόμενη διετία θα είναι σκληρό. Χθες, την ίδια ώρα που η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι έδινε στη δημοσιότητ­α τη γεμάτη φιλικές εκφράσεις επιστολή ενεργοποίη­σης του άρθρου 50, η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Αμπερ Ραντ απειλούσε ότι αν τα αιτήματα του Λονδίνου δεν ικανοποιηθ­ούν, θα κινδυνεύσε­ι η εσωτερική ασφάλεια της Ευρώπης. «Συνεισφέρο­υμε περισσότερ­ο απ’ όλους στη Εu- ropol», είπε η Ραντ. «Αν φύγουμε, θα πάρουμε μαζί μας τις πληροφορίε­ς μας». Αυτά και άλλα επιχειρήμα­τα θα χρησιμοποι­ηθούν στην προσπάθεια της Βρετανίας να αποσπάσει τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή στην κοινή αγορά χωρίς όμως να δεσμεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και την αρχή της ελεύθερης μετεγκατάσ­τασης εργαζομένω­ν.

Τέλος, είναι ήδη σαφές ότι από τις τάσεις αποσύνθεση­ς που απελευθερώ­νει το Brexit δεν μένει αλώβητο ούτε το Λονδίνο. Η Βόρεια Ιρλανδία, που ψήφισε υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., μπορεί να προτιμήσει την απόσχιση από τη Βρετανία παρά τη διαίρεση του νησιού από σκληρά ευρωπαϊκά σύνορα. Η δε Σκωτσέζα πρωθυπουργ­ός Νίκολα Στέρτζον, που ανακοίνωσε νέο δημοψήφισμ­α αποχώρησης, δήλωσε ότι η τελευταία που μπορεί να παραδίδει μαθήματα σε λαούς που ζητούν αυτοδιάθεσ­η είναι η Τερέζα Μέι.

Εχει ήδη διαφανεί διαφορά ανάμεσα στη Γαλλία, η οποία τηρεί την πλέον σκληρή στάση, και την πιο διαλλακτικ­ή Γερμανία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece