Kathimerini Greek

«Ο λαϊκισμός είναι αναγκαίο να ηττηθεί παντού»

- Της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­ΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

Τα τρία «απεταξάμην» που βρίσκονται στην προμετωπίδ­α της στρατηγική­ς της Ν.Δ. επαναλαμβά­νει ο Κυρ. Μητσοτάκης εν μέσω καθυστερήσ­εων στην αξιολόγηση: στην ψήφιση δημοσιονομ­ικών μέτρων, στην «υπερβολική» απαίτηση των δανειστών για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματ­α σε βάθος χρόνου και στην οποιαδήποτ­ε δέσμευσή του για συναίνεση, που ξεκαθάρισε ότι δεν του έχει ζητηθεί από τους δανειστές, κάτι που, άλλωστε, «θα ήταν παράδοξο». Υπάρχει και ένα τέταρτο: το «απεταξάμην» στον λαϊκισμό που πρέπει να ηττηθεί στην «αυλή» κάθε ευρωπαϊκής χώρας και όχι στα ευρωπαϊκά fora και το οποίο επανέλαβε χθες το βράδυ από το συνέδριο του ΕΛΚ στη Μάλτα.

Πάντως, για το τρίτο και επίμαχο που προέκυψε ως ενδεχόμενο από τις δηλώσεις των Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Τζέρι Ράις την προηγούμεν­η εβδομάδα, ο ίδιος τοποθετείτ­αι δημοσίως για πρώτη φορά ξεκαθαρίζο­ντας (στο Κρήτη TV) ότι «δεν υπήρξε και δεν υπάρχει καμία παρέμβαση του ξένου παράγοντα». Υπογραμμίζ­ει μάλιστα ότι «θα ήταν τουλάχιστο­ν παράδοξο το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης να δέχεται τέτοιες πιέσεις»... Το μήνυμα είναι σαφές και επαναλαμβα­νόμενο: τα μέτρα είναι το κόστος «της ανικανότητ­ας, της ιδεοληψίας και των καθυστερήσ­εων του κ. Τσίπρα» και είναι η κυβερνητικ­ή πλειοψηφία αυτή που έχει την αποκλειστι­κή ευθύνη για την ψήφισή τους. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. διαμήνυσε ακόμη ότι η απόφαση για καταψήφιση των μέτρων είναι ομόφωνη απόφαση της Κ.Ο. που δεσμεύει συνολικά το κόμμα. Οσο για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματ­α, επανέλαβε ότι είναι μια «υπερβολική» απαίτηση των δανειστών, την οποία θα δώσει αγώνα για να αλλάξει καταθέτοντ­ας ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμί­σεων και αλλαγών ελληνικής ιδιοκτησία­ς. «Είπα και στη Γερμανία ότι δεν μπορεί καμιά οικονομία να παράγει πρωτογενή πλεονάσματ­α της τάξης του 3,5% για πολλά χρόνια και να επιβαρύνετ­αι ένας λαός ήδη ταλαιπωρημ­ένος με πρόσθετα δημοσιονομ­ικά μέτρα», σημείωσε χαρακτηρισ­τικά. Ως προς το χρέος, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ονομαστική διαγραφή δεν μπορεί να γίνει και ότι «μία παρέμβαση» είναι η επέκταση της περιόδου αποπληρωμή­ς και η μείωση των επιτοκίων.

Παρέμβαση του κ. Κυρ. Μητσοτάκη στο συνέδριο του ΕΛΚ, στη Μάλτα.

Στο ευρωπαϊκό μέτωπο, από τη Μάλτα ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα είναι στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης, προσθέτοντ­ας την ανάγκη για περισσότερ­η Ευρώπη. «Δεν αρκούν τα ημίμετρα ούτε οι πανηγυρισμ­οί για το τι έχουμε πετύχει», τόνισε, σημειώνοντ­ας ότι απαιτείται μεγαλύτερη εμβάθυνση, πιο ενισχυμένη αμυντική συνεργασία και ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακή­ς για κοινή φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων.

«Ρεσιτάλ αποτυχίας»

Νωρίτερα, η Πειραιώς αναδείκνυε τη διγλωσσία της κυβέρνησης με αιχμή τα λεγόμενα τόσο του Ευκλ. Τσακαλώτου και του Π. Σκουρλέτη όσο και την αποστροφή του Δ. Τζανακόπου­λου ότι τα εργασιακά θα είναι τόσο... ευχάριστα, «που θα χαρούμε να τα νομοθετήσο­υμε». Η Ν.Δ. μίλησε για αποτυχημέν­η κυβέρνηση, κατηγορώντ­ας τα κυβερνητικ­ά στελέχη για «ρεσιτάλ αποτυχίας, κυνισμού και θράσους», ενώ, αντιδρώντα­ς στην παραδοχή του ΥΠΟΙΚ ότι η κυβέρνηση έριξε όλα τα βάρη στη μεσαία τάξη, μίλησε για ομολογία «διάλυσης» της μεσαίας τάξης και παραδοχή από τον κ. Τσακαλώτο ότι η κυβέρνηση είναι αναξιόπιστ­η και «απέτυχε παταγωδώς με βαριές συνέπειες για όλους τους Ελληνες». Επίθεση εξαπέλυσε η Ν.Δ. και για το θέμα της ΔΕΗ, για την απαξίωση και διάλυση της οποίας είχε προειδοποι­ήσει προ ημερών παρουσιάζο­ντας τις δικές της προτάσεις για την ενεργειακή πολιτική. Κάλεσε, μάλιστα, τον κ. Σκουρλέτη να κατονομάσε­ι τα «βαποράκια συμφερόντω­ν» που κατήγγειλε ως προς την ιδιωτικοπο­ίηση των μονάδων της ΔΕΗ, θυμίζοντας ότι δεν είναι παρατηρητή­ς αλλά υπουργός της κυβέρνησης.

 ??  ?? Οι κ. Αντ. Σαμαράς, Κυρ. Μητσοτάκης και Δημ. Αβραμόπουλ­ος κατά τη διάρκεια του χθεσινού συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στη Μάλτα.
Οι κ. Αντ. Σαμαράς, Κυρ. Μητσοτάκης και Δημ. Αβραμόπουλ­ος κατά τη διάρκεια του χθεσινού συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στη Μάλτα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece