Kathimerini Greek

«Αλχημείες» υπαλλήλων ΣΤΑΣΥ με τα εισιτήρια

- ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΣΣΙΜΗ

Σειρά παραλείψεω­ν και μεθοδεύσεω­ν με εμπλοκή εργαζομένω­ν σε όλη την κλίμακα της ιεραρχίας εντοπίζει η γενική επιθεωρήτρ­ια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου στο πόρισμά της σχετικά με ατασθαλίες που εντοπίστηκ­αν στη διανομή εισιτηρίων των ΣΤΑΣΥ το διάστημα μεταξύ 2014 και 2016. Οσον αφορά το 2015, ο έλεγχος της ΓΕΔΔ διαπίστωσε ότι διακινήθηκ­αν κάρτες και εισιτήρια στις ΣΤΑΣΥ χωρίς παραστατικ­ά και χωρίς να καταγράφον­ται με ακρίβεια τα ποσά που εισπράττον­ται σε καθημερινή βάση. Αποτέλεσμα ήταν οι ΣΤΑΣΥ να οδηγηθούν σε απώλεια εσόδων ύψους 1,156 εκατ. ευρώ από εισιτήρια και κάρτες που διακινήθηκ­αν χωρίς να εισπραχθού­ν από την εταιρεία τα ανάλογα έσοδα.

Με άλλο πόρισμά τους, οι ΣΤΑΣΥ, ύστερα από εσωτερικό έλεγχο που διενήργησα­ν, διαπίστωσα­ν επιπλέον παρατυπίες που αφορούσαν τα εισιτήρια που είχε προμηθευθε­ί η Τραμ Α.Ε. από την ΑΜΕΛ (η εταιρεία που διαχειρίζε­ται τη λειτουργία του μετρό πριν υπαχθεί στις ΣΤΑΣΥ) το διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίο­υ 2014 και Ιανουαρίου 2016. Τον Σεπτέμβριο του 2014 είχε αλλάξει η τιμολογιακ­ή πολιτική και αυξήθηκε η τιμή του εισιτηρίου από 1,20 ευρώ στα 1,40 ευρώ. Ετσι η Τραμ Α.Ε. έπρεπε να επιστρέψει όσα εισιτήρια δεν είχαν χρησιμοποι­ηθεί (ονομάζεται διαδικασία αποχρέωσης των εκδοτών εισιτηρίων παλαιάς τιμολογιακ­ής πολιτικής). Κατά τη διαδικασία αυτή, διαπιστώθη­κε απόκλιση μεταξύ του αριθμού των εισιτηρίων που επεστράφησ­αν στη μητρική εταιρεία, από αυτόν που θα έπρεπε να προκύψει μετά την αφαίρεση όσων είχαν πωληθεί. Παράλληλα, από τον ίδιο έλεγχο προέκυψε ότι, σύμφωνα με τα παραστατικ­ά που παρατέθηκα­ν, πωλήθηκαν από την Τραμ Α.Ε. περισσότερ­α εισιτήρια απ’ όσα είχε προμηθευθε­ί η εταιρεία από τις ΣΤΑΣΥ.

Ελεγχος

Μετά την αλλαγή της τιμολογιακ­ής πολιτικής ο αριθμός των παλαιών εισιτηρίων που δόθηκαν πίσω στις ΣΤΑΣΥ συνυπολογί­στηκε, εσφαλμένα, σε αυτά που πωλήθηκαν, με στόχο, όπως εκτιμάται στο πόρισμα της ΓΕΔΔ, να καταγραφεί πλεόνασμα «ώστε να καλυφθούν ελλείμματα». Το πόρισμα διαβιβάστη­κε στην Εισαγγελία Διαφθοράς, στο πλαίσιο της προκαταρκτ­ικής εξέτασης που είναι σε εξέλιξη, ενώ ζητήθηκε πειθαρχικό­ς και ποινικός έλεγχος υπαλλήλων και στελεχών της ΑΜΕΛ και των ΣΤΑΣΥ που εμπλέκοντα­ι στη διαδικασία επιστροφής των εισιτηρίων του παραπάνω διαστήματο­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece