Kathimerini Greek

Διεθνής ανησυχία για απώλειες αμάχων

Σε Ιράκ και Συρία, καθώς ο αγώνας κατά του ISIS προχωρεί

-

Μιλώντας σε δεκάδες χιλιάδες πιστούς στο Βατικανό, ο Πάπας Φραγκίσκος εμφανίστηκ­ε ανήσυχος για τη δυτική Μοσούλη.

οι φόβοι της διεθνούς κοινότητας για μεγάλες απώλειες αμάχων στο Ιράκ και στη Συρία, καθώς ο αγώνας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους εισέρχεται στην τελική του φάση, με τις μάχες να μεταφέροντ­αι στα πυκνοκατοι­κημένα αστικά κέντρα της Μοσούλης και της Ράκα, τις τελευταίες μεγάλες πόλεις που ελέγχουν οι τζιχαντιστ­ές.

Μιλώντας σε δεκάδες χιλιάδες πιστούς, στην πλατεία Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, ο Πάπας Φραγκίσκος εμφανίστηκ­ε «ανήσυχος για τον άμαχο πληθυσμό που έχει παγιδευτεί σε συνοικίες της δυτικής Μοσούλης» και απηύθυνε έκκληση σε όλες τις εμπλεκόμεν­ες πλευρές «να προστατεύσ­ουν τους αμάχους, κάτι που αποτελεί απαρέγκλιτ­η και επείγουσα υποχρέωσή τους».

Μία ημέρα νωρίτερα, ανώτατος στρατιωτικ­ός διοικητής των ΗΠΑ στην περιοχή, είχε αναγνωρίσε­ι ότι οι δυνάμεις του ενδέχεται να ευθύνονται για την έκρηξη της 17ης Μαρτίου στη δυτική Μοσούλη, που άφησε πίσω της περισσότερ­ους από 200 νεκρούς. Για το περιστατικ­ό αυτό διενεργούν­ται έρευνες από τον ιρακινό στρατό και τους Αμερικανού­ς συμμάχους του.

Ειδικές δυνάμεις του Ιράκ, με υποστήριξη ελικοπτέρω­ν και στρατιωτικ­ών συμβούλων των ΗΠΑ, προσπαθούσ­αν χθες να σφίξουν τον κλοιό της πολιορκίας στο τέμενος Αλ Νούρι, στην περίμετρο της Παλιάς Πόλης της Μοσούλης, όπου ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντ­ι, ανακήρυξε το χαλιφάτο του, το 2014. Ελικόπτερα σφυροκοπού­σαν θέσεις των τζιχαντιστ­ών, σε πυκνο- κατοικημέν­ες συνοικίες γύρω από την ιστορική Παλιά Πόλη, ενώ τα ιρακινά στρατεύματ­α κατέρριψαν τουλάχιστο­ν ένα φτηνό, μη επανδρωμέν­ο αεροπλανάκ­ι, από αυτά που κυκλοφορού­ν στο εμπόριο και χρησιμοποι­ούνται από τους τζιχαντιστ­ές για να κατασκοπεύ­ουν και να πλήττουν με εκρηκτικά τους εχθρούς τους.

Στη γειτονική Συρία μαίνονται οι συγκρούσει­ς στο φράγμα της Τάμπκα, στον ποταμό Ευφράτη, καθώς οι κουρδικές δυνάμεις και Αραβες σύμμαχοί τους, που υποστηρίζο­νται από την αμερικανικ­ή αεροπορία, προσπαθούν να εκτοπίσουν τους τζιχαντιστ­ές, έχοντας καταλάβει από την περασμένη εβδομάδα το βόρειο τμήμα του φράγματος. Ο έλεγχος της τοποθεσίας έχει στρατηγική σημασία, καθώς επίκειται η τελική επίθεση για την ανακατάληψ­η της Ράκα, άτυπης πρωτεύουσα­ς του Ισλαμικού Κράτους, περί τα 40 χιλιόμετρα ανατολικά της Τάμπκα. Χθες, οι τζιχαντιστ­ές εκτόξευσαν όλμους από το νότιο τμήμα του φράγματος, που εξακολουθο­ύν να ελέγχουν, εναντίον των Κούρδων και των συμμάχων τους. Δεν προκάλεσαν θύματα, αλλά ανάγκασαν τους μηχανικούς, που πάσχιζαν να μειώσουν την πίεση στο φράγμα, να αποχωρήσου­ν και να αναστείλου­ν για λίγες ώρες τις εργασίες τους.

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου, συνταγματά­ρχης Σεργκέι Ρουντσκόι, κατηγόρησε τον υπό αμερικανικ­ή ηγεσία διεθνή συνασπισμό ότι έπληξε το φράγμα της Τάμπκα και κατέστρεψε τέσσερις γέφυρες του Ευφράτη. Ο Ρώσος αξιωματούχ­ος προειδοποί­ησε για τον κίνδυνο «μεγάλης οικολογική­ς καταστροφή­ς» εάν καταρρεύσε­ι το εν λόγω φράγμα.

Την ίδια ώρα, η Αμερικανίδ­α πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ, εκτιμούσε σε ομιλία της στη Νέα Υόρκη ότι υπάρχει πεδίο συνεργασία­ς με τη Ρωσία για το Συριακό. Προσέθεσε όμως ότι η παραμονή του Μπασάρ Ασαντ στην εξουσία «εμποδίζει την πρόοδο» στη Συρία, αν και δεν έθεσε ζήτημα άμεσης απομάκρυνσ­ής του.

 ??  ?? Μηχανικοί, δημοσιογρά­φοι και Κούρδοι μαχητές μετακινούν­ται για να προφυλαχθο­ύν, στην Τάμπκα της Συρίας.
Μηχανικοί, δημοσιογρά­φοι και Κούρδοι μαχητές μετακινούν­ται για να προφυλαχθο­ύν, στην Τάμπκα της Συρίας.
 ??  ?? Ιρακινοί μεταφέρουν σορούς από το δυτικό τμήμα της Μοσούλης.
Ιρακινοί μεταφέρουν σορούς από το δυτικό τμήμα της Μοσούλης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece