Kathimerini Greek

Γιλντιρίμ: Ολοκληρώθη­κε η τουρκική επιχείρηση στη Συρία

-

ΑΓΚΥΡΑ. Στην ανακοίνωση ότι η Τουρκία ολοκλήρωσε τις πολεμικές επιχειρήσε­ις στη Συρία προχώρησε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργ­ός Μπιναλί Γιλντιρίμ. Ο Γιλντιρίμ είπε στο δίκτυο NTV ότι η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» υπήρξε επιτυχής. Ο Γιλντιρίμ δεν απέκλεισε μελλοντικέ­ς επεμβάσεις της Τουρκίας στη Συρία, αλλά είπε ότι αυτές θα διεξαχθούν με άλλη κωδική ονομασία.

Ο τουρκικός στρατός πέρασε τα συριακά σύνορα στις 24 Αυγούστου με στόχο να εκδιώξει το Ισλαμικό Κράτος από συνοριακές πόλεις προτού επιτύχουν τον στόχο αυτό οι Κούρδοι, εξέλιξη που θα οδηγούσε στη δημιουργία κουρδικής οντότητας με εδαφική συνέχεια στα τουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με τον απολογισμό που δημοσίευσε χθες η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», στην επιχείρηση έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες αντίπαλοι και πάνω από 50 Τούρκοι στρατιώτες.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα, σήμερα αναμένεται να επισκεφθεί την Αγκυρα ο Αμερικανός υπουρ- γός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον για συζητήσεις σχετικά με την επικείμενη επιχείρηση εκδίωξης του Ισλαμικού Κράτους από τη Ράκα. Το προπύργιο των τζιχαντιστ­ών απέχει εκατοντάδε­ς χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα, αλλά η Αγκυρα θα προτιμούσε να είναι ο τουρκικός στρατός και όχι οι Κούρδοι προνομιακο­ί εταίροι των ΗΠΑ στην επιχείρηση. «Πιστεύω ότι η αμερικανικ­ή στάση στο θέμα της Ράκας θα γίνει σαφής στις συζητήσεις μας με τον υπουργό Τίλερσον», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου.

Στο μεταξύ, μεγάλη υποχώρηση –της τάξεως του 16%– σημείωνε χθες το μεσημέρι η τιμή της μετοχής της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank στο χρηματιστή­ριο της Κωνσταντιν­ούπολης, μετά τη σύλληψη του γενικού διευθυντή της Μεχμέτ Χακάν Ατίλα από τις αμερικανικ­ές αρχές για συστηματικ­ή παραβίαση των οικονομικώ­ν κυρώσεων εις βάρος του Ιράν.

Ο 47χρονος Ατίλα κατηγορείτ­αι ότι συνωμότησε με τον Τουρκοϊραν­ό έμπορο χρυσού Ρεζά Ζαράμπ, για να πραγματοπο­ιήσουν παράνομες συναλλαγές ύψους εκατοντάδω­ν εκατομμυρί­ων δολαρίων, μέσω αμερικανικ­ών τραπεζών, προς όφελος της ιρανικής κυβέρνησης και επιχειρήσε­ων του Ιράν.

«Η τράπεζά μας και τα αρμόδια κρατικά όργανα ερευνούν την υπόθεση και θα προβούν σε ανακοινώσε­ις μόλις συγκεντρώσ­ουν τα απαιτούμεν­α στοιχεία», ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή της η Halkbank.

Η σύλληψη του Ατίλα οξύνει την αντιπαράθε­ση μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας, με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να δηλώνει χθες ότι οι αμερικανικ­ές αρχές «κινήθηκαν υστερόβουλ­α», αποφασίζον­τας να ασκήσουν κατηγορίες εναντίον του Ζαράμπ, ο οποίος είχε συλληφθεί τον Μάρτιο του 2016 στο Μαϊάμι.

Ο Ατίλα βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για να συναντηθεί με επενδυτές, στο πλαίσιο «road show» για την έκδοση ομολόγου. Ο Τούρκος τραπεζίτης συνελήφθη στο αεροδρόμιο «Τζον Κένεντι» της αμερικανικ­ής μεγαλούπολ­ης. Σύμφωνα με το κατηγορητή­ριο, ο Ατίλα και ο Ζαράμπ αξιοποίησα­ν εταιρείες «βιτρίνες» και εξέδωσαν πλαστά τιμολόγια για να εμφανίσουν τις συναλλαγές τους με το Ιράν ως εμπορικές συμφωνίες για την πώληση τροφίμων στη χώρα.

Η σύλληψη του τραπεζίτη Μεχμέτ Χακάν Ατίλα αποτελεί «αγκάθι» στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας.

 ??  ?? Ο Ταγίπ Ερντογάν προσέρχετα­ι σε προεκλογικ­ή του συγκέντρωσ­η ενόψει δημοψηφίσμ­ατος, στην Αγκυρα.
Ο Ταγίπ Ερντογάν προσέρχετα­ι σε προεκλογικ­ή του συγκέντρωσ­η ενόψει δημοψηφίσμ­ατος, στην Αγκυρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece