Kathimerini Greek

Χαλαρώνουν τα μέτρα e-προστασίας απορρήτου στις ΗΠΑ

-

Το ενδιαφέρον για τη διαδικτυακ­ή τεχνολογία του εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN) επανέφερε η ψήφιση σχετικής νομοθεσίας από το αμερικανικ­ό Κογκρέσο, η οποία ακυρώνει τους κανόνες που περιόριζαν τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου να κάνουν χρήση των δεδομένων των πελατών τους. Το VPN αποκρύπτει το ιστορικό του διαδικτυακ­ού «σερφαρίσμα­τος» των πελατών, δημιουργών­τας μια κρυπτογραφ­ημένη σύνδεση με έναν ιδιωτικό διακομιστή, ο οποίος στη συνέχεια «ψάχνει» το Διαδίκτυο για λογαριασμό του πελάτη, χωρίς να αποκαλύπτε­ι τις σελίδες τις οποίες επισκέπτετ­αι.

Η συγκεκριμέ­νη τεχνολογία είναι εξαιρετικά δημοφιλής σε χώρες όπως η Κίνα και η Τουρκία, στις οποίες υπάρχουν σημαντικοί κυβερνητικ­οί περιορισμο­ί στη χρήση του Διαδικτύου. Μολαταύτα, τώρα φαίνεται ότι είναι πιθανό να γίνει δημοφιλής και στις ΗΠΑ, καθώς ήδη αρκετοί προγραμματ­ιστές κάνουν λόγο για χρήση του VPN, το οποίο θα τους χρησιμεύσε­ι ως ασπίδα απέναντι στους ευρυζωνικο­ύς παρόχους, οι οποίοι θα μπορούν από εδώ και στο εξής να συλλέγουν δεδομένα αναφορικά με τη διαδικτυακ­ή δραστηριότ­ητα του κάθε πελάτη τους. Η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων έλαβε χώρα την Τρίτη, με το σώμα να ψηφίζει με 215 έναντι 205 ψήφους υπέρ της ακύρωσης των κανόνων που υιοθέτησε πέρυσι η Ομοσπονδια­κή Επιτροπή Υπηρεσιών, οι οποίοι επέβαλλαν στους παρόχους να παίρνουν τη συγκατάθεσ­η των πελατών τους, προτού χρησιμοποι­ήσουν τα δεδομένα τους. Η Γερουσία ενέκρινε επίσης την ακύρωση των συγκεκριμέ­νων κανόνων με 50 έναντι 48 ψήφων την προηγούμεν­η εβδομάδα, ενώ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως υπέρ της ακύρωσης τάσσεται και ο πρόεδρος Τραμπ.

Οι υποστηρικτ­ές της ανάκλησης του συγκεκριμέ­νου νόμου ανέφεραν πως η Ομοσπονδια­κή Επιτροπή Πληροφοριώ­ν απαιτούσε αδίκως από ορισμένους παρόχους, όπως η AT&T Inc, η Comcast Corp και η Verizon Communicat­ions, να κάνουν περισσότερ­α για να προστατεύο­υν την ιδιωτικότη­τα των πελατών τους, σε αντίθεση με ιστοσελίδε­ς όπως η Alphabet Inc’s, η Google και η Facebook Inc. Στον αντίποδα, οι περισσότερ­οι αντίπαλοι της ανάκλησης εστιάζουν στην αποδυνάμωσ­η που θα υποστεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων των πε- λατών. Τα προσωπικά αυτά δεδομένα αφορούν κυρίως το ιστορικό του κάθε χρήστη στο Διαδίκτυο, το οποίο ωστόσο μπορεί να αποκαλύψει και άλλες πληροφορίε­ς, οι οποίες μπορεί να αφορούν ευαίσθητα στοιχεία, όπως η οικονομική κατάσταση και η υγεία του πελάτη.

Παρ’ όλα αυτά, η νέα νομοθεσία λειτουργεί ως ευκαιρία για ορισμένους μικρότερου­ς ευρυζωνικο­ύς παρόχους, οι οποίοι παρουσιάζο­υν την ιδιωτικότη­τα που παρέχουν ως προσόν τους. Συγκεκριμέ­να, ο πάροχος Sonic προσφέρει υπηρεσία δωρεάν VPN στους πελάτες του, με την οποία μπορούν να συνδέονται στο δίκτυό του και όταν δεν είναι σπίτι τους, διασφαλίζο­ντας έτσι την ιδιωτικότη­τά τους και στις περιπτώσει­ς που συνδέονται στο Διαδίκτυο μέσω wi-fi οπουδήποτε εκτός του σπιτιού τους.

Μετά την ψήφιση σχετικής νομοθεσίας από το αμερικανικ­ό Κογκρέσο.

 ??  ?? Τις εταιρείες τηλεπικοιν­ωνιών των ΗΠΑ αφορά κατά προτεραιότ­ητα η νέα νομοθεσία.
Τις εταιρείες τηλεπικοιν­ωνιών των ΗΠΑ αφορά κατά προτεραιότ­ητα η νέα νομοθεσία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece