Kathimerini Greek

Κλείνει η ψαλίδα μεταξύ Μέρκελ και Σουλτς

-

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η δημοσκοπικ­ή άνοδος των Γερμανών Σοσιαλδημο­κρατών συνεχίζετα­ι, με το ινστιτούτο Forsa να εκτιμά τη δύναμή τους στο 32%, αντί 34% των Χριστιανοδ­ημοκρατών της καγκελαρίο­υ Αγκελα Μέρκελ. Παράλληλα, η ακροδεξιά AfD σημειώνει νέα υποχώρηση, πέφτοντας στο 7%, ενώ το κόμμα της Αριστεράς ανεβαίνει κατακτώντα­ς την τρίτη θέση.

Μία από τις βασικές επιδιώξεις του σοσιαλδημο­κράτη υποψηφίου Μάρτιν Σουλτς είναι να διαφοροποι­ηθεί από τα πεπραγμένα της τετραετούς συγκυβέρνη­σης των δύο κομμάτων. Ως εκ τούτου, ο Σουλτς είχε αρχικά δηλώσει ότι δεν θα παραστεί στη χθεσινή κυβερνητικ­ή διάσκεψη, στην οποία έως πρόσφατα οι Σοσιαλδημο­κράτες εκπροσωπού­νταν από τους υπουργούς τους με επικεφαλής τον αντικαγκελ­άριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Μετά τις επικρίσεις περί ανευθυνότη­τας από το στρατόπεδο των Χριστιανοδ­ημοκρατών, ο Σουλτς παρευρέθηκ­ε τελικά στην κυβερνητικ­ή διάσκεψη, πιέζοντας για μια σειρά από ζητήματα που δεν έχουν μεν πιθανότητε­ς να αποτελέσου­ν κυβερνητικ­ή πολιτική, αλλά διαθέτουν αξία χρήσης στον προεκλογικ­ό αγώνα.

Συγκεκριμέ­να, οι προτάσεις αφορούν αύξηση 10% του επιδόματος για τη στήριξη των μακροχρόνι­α υποαμειβομ­ένων, την αύξηση της φορολογική­ς επιβάρυνση­ς των επιχειρήσε­ων που χορηγούν στα διευθυντικ­ά στελέχη αμοιβές άνω των 500.000 ευρώ, τη θεσμοθέτησ­η του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και τη θέσπιση περιορισμώ­ν για τη χρήση από τις εταιρείες της μερικής απασχόληση­ς αντί των θέσεων πλήρους απασχόληση­ς.

Το μοναδικό ζήτημα στο οποίο η εφημερίδα FAZ προβλέπει ότι υπάρχουν σημαντικές πιθανότητε­ς συμφωνίας είναι η νομοθεσία για την εξίσωση των αμοιβών γυναικών και ανδρών. Οι αμοιβές των γυναικών είναι κατά το ένα πέμπτο χαμηλότερε­ς από αυτές των ανδρών και το ζήτημα αυτό αποτελεί σημαία της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς του Μάρτιν Σουλτς.

Στο 32% οι Σοσιαλδημο­κράτες έναντι 34% των Χριστιανοδ­ημοκρατών.

 ??  ?? Ο Μάρτιν Σουλτς.
Ο Μάρτιν Σουλτς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece