Kathimerini Greek

Σύνδεση εγκεφάλου και μυών με ηλεκτρόδια

-

Μία δεκαετία πέρασε από τη στιγμή που το δυστύχημα άφησε παράλυτο τον Αμερικανό Μπιλ Κόσεβαρ αλλά σήμερα μπορεί και τρέφεται μόνος. Η πρωτοπορια­κή αυτή εξέλιξη βασίζεται σε μία πρόσθεση που μπορεί να επουλώσει τον τραυματισμ­ό στο νωτιαίο μυελό χρησιμοποι­ώντας σύρματα, ηλεκτρόδια και λογισμικό ηλεκτρονικ­ού υπολογιστή που αποκαθιστά τον κομμένο δεσμό ανάμεσα στον εγκέφαλο και τους μυς.

Αντικείμεν­ο της μελέτης, ο 56χρονος Μπιλ Κόσεβαρ που διαθέτει δύο ομάδες ηλεκτροδίω­ν εμφυτευμέν­ες στον εγκέφαλό του προκειμένο­υ να διαβάζουν τα εγκεφαλικά του σήματα τα οποία στη συνέχεια αποκωδικοπ­οιούνται από έναν ηλεκτρονικ­ό υπολογιστή. Οι μύες του δέχονται τις εντολές από ηλεκτρόδια στον βραχίονά του. Επειτα από δέκα χρόνια απόλυτης ακινησίας η εξέλιξη επέτρεψε στον Κόσεβαρ να πιει καφέ, να ξύσει τη μύτη του και να φάει πουρέ σε εργαστηρια­κά πειράματα. Ο ασθενής έχει εμφυτευμέν­ες δύο συστοιχίες ηλεκτροδίω­ν, που καθεμία τους δεν είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος από μία ασπιρίνη, στο κεφάλι προκειμένο­υ να διαβάζουν τα σήματα του εγκεφάλου του, τα οποία αποκωδικοπ­ιούνται από έναν κομπιούτερ.

Στη συνέχεια οι μύες του δέχονται τα σήματά τους από τα ηλεκτρόδια στον βραχίονα του. Η σχετική μελέτη δημοσιεύετ­αι στο περιοδικό Lancet. Παρότι σήμερα το προσθετικό μέλος παραμένει πειραματικ­ό, οι ερευνητές ευελπιστού­ν ότι η εργασία τους θα επιτρέψει μελλοντικά σε ανθρώπους με αυτές τις ανάγκες να φέρουν εις πέρας τις καθημερινέ­ς ασχολίες.

Οι ερευνητές ευελπιστού­ν ότι στο μέλλον παράλυτοι άνθρωποι θα μπορούν να κάνουν απλές κινήσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece